Wie zijn de 10 beste animatoren aller tijden?

0

Wat maakt een goede animator?
Hoewel elke animatiefilm steunt op een team van getalenteerde artiesten en technici, hebben maar weinig mensen zoveel invloed op het uiteindelijke project als de regisseur van een film. De meeste animatieregisseurs beginnen zelf als animator, maar krijgen uiteindelijk een grotere rol in het overzien van elk onderdeel van het project.

De job van een animatieregisseur is veelzijdig en hun invloed is voelbaar in elk aspect van hun films. Daarom zijn regisseurs uiteindelijk de beroemdste en invloedrijkste animatoren van allemaal.

Voor we kunnen beslissen wie de lijst van de beste animatoren aller tijden haalt, moeten we eerst ophelderen wat iemand tot de beste in zijn vakgebied maakt.

De rangschikking van animatoren op deze lijst wordt bepaald door de volgende factoren:

Elke animator heeft meerdere voltooide werken gedurende zijn carrière.
Hun werken zijn niet alleen commercieel succesvol, maar kregen ook waardering van zowel critici als fans.
Deze animatoren hebben allemaal een belangrijke impact gehad op animatie en de cultuur als geheel.
Nu dat uit de weg is, laten we beginnen met nummer 10!

Max Fleischer
Beroemde animator – Max FleischerMax Fleischer was een animator en regisseur die begin 1900 een vernieuwende rol speelde in de Amerikaanse animatie-industrie. Zijn werk in het veld hielp niet alleen animatie te ontwikkelen vanuit een artistiek perspectief, maar hielp ook nieuwe methoden voor animatie te ontwikkelen.

Fleisher was het meest prominent in de jaren van ongeveer 1918 – 1960 en produceerde vele films die nu als klassieke animaties worden beschouwd. Fleischer produceerde zijn eerste films tijdens het tijdperk van de stomme film met personages als Koko the Clown, Betty Boop en de geanimeerde incarnatie van Popeye the Sailor.

Max Fleischer gebruikte vaak een unieke animatiestijl die voortkwam uit zijn gepatenteerde rotoscoop techniek. Terwijl veel vroege tekenfilms op een onnatuurlijke manier bewogen, zorgde de rotoscoop voor vloeiende en levensechte bewegingen.

Met de rotoscoop kon een animator film op een tekenbord projecteren en overtrekken, zodat live-action film kon worden omgezet in animatie. Hoewel de klassieke rotoscoop-installatie in onbruik is geraakt, komt rotoscoop-achtige animatie nog steeds voor in films, televisie en muziekvideo’s.

Matt Groening
Beroemde animator – Matt GroeningAnimatie staat niet alleen bekend om speelfilms, maar ook om zijn plaats op televisie, en Matt Groening is zeker een van de groten van de geanimeerde televisie.

The Simpsons van Groening is immers niet alleen de langstlopende tekenfilmserie aller tijden, maar ook de langstlopende Amerikaanse sitcom.

Met zijn satirische kijk op het dagelijkse Amerikaanse leven is de serie een geliefde serie geworden voor meerdere generaties Amerikanen, en hij wordt nog steeds geproduceerd.

Naast The Simpsons is Groening ook bekend van Futurama, een show die een minder groot publiek heeft bereikt dan The Simpsons, maar toch een toegewijde aanhang heeft. Futurama is zo geliefd dat de show na een annulering nieuw leven is ingeblazen – twee keer! Volgend jaar gaat een nieuw seizoen in première, meer dan 20 jaar nadat de show begon.

Naast The Simpsons en Futurama heeft Groening onlangs een nieuwe show gemaakt, Disenchantment, wat betekent dat hij momenteel niet minder dan drie animatieseries onder zijn regie heeft.

Brad Bird
Beroemde animator – Brad BirdBrad Bird is een van de meest invloedrijke figuren bij Pixar Animation Studios en is verantwoordelijk voor de regie van enkele van hun meest geliefde films.

Voordat hij bij Pixar kwam, werkte Bird zijn eerste jaren als animator bij Disney aan films als The Fox and the Hound en The Black Cauldron. Na zijn succes in zijn eerste jaren ging hij The Iron Giant regisseren als zijn regiedebuut.

Later kwam Bird bij Pixar terecht, waar hij The Incredibles en het vervolg daarop schreef en regisseerde, evenals Ratatouille (de favoriete film aller tijden van deze auteur!). Naast deze films werkte Bird aan een aantal korte films bij Pixar en had hij een minder directe rol in bijna al hun films als onderdeel van het senior creatieve team.

Tegenwoordig is Bird zich gaan bezighouden met live-action films, maar zijn nalatenschap blijft bestaan door zijn hulp bij de opbouw van een van de meest legendarische animatiestudio’s.

William Hanna en Joseph Barbera
Beroemde animator – William Hanna en Joseph BarberaHet lijkt misschien oneerlijk om twee mensen in één rubriek op te nemen, maar deze twee animatoren en hun carrières zijn zo intrinsiek met elkaar verbonden dat ze hun gezamenlijke opname rechtvaardigen. William Hanna en Joseph Barbera zijn het best bekend als de oprichters en leiders van de ongelooflijk productieve Hanna-Barbera animatiestudio’s.

Van de jaren 1950 tot het begin van de jaren 2000 produceerde Hanna-Barbera honderden televisieseries en films en was op een bepaald moment de grootste tv-animatiestudio in de industrie. De studio produceerde ooit bijna tweederde van alle animatieseries op de buis en bepaalde jarenlang het uiterlijk van geanimeerde televisie.

Opmerkelijke creaties van Hanna-Barbera zijn onder andere Tom en Jerry, The Flintstones, The Jetsons, Yogi Bear, Scooby-Doo en meer. Van de vele series die door de studio zijn gemaakt, worden sommige nog steeds gemaakt in moderne incarnaties, om nog maar te zwijgen van de vele films, videospelletjes en speelgoed die door de jaren heen zijn uitgebracht.

In 2001, na de dood van William Hanna, werd de studio ontbonden in Warner Bros studio’s, die hun IP’s tot op heden behouden.

Ralph Bakshi
Beroemde animator – Ralph BakshiRalph Bakshi is vooral bekend als animator en regisseur die tegen de stroom van de meeste animatiefilms van zijn tijd inging. Animatie is tegenwoordig evenzeer voor volwassenen als voor kinderen, met producties als South Park, Family Guy en King of the Hill die begin jaren 2000 een tijdperk van animatie voor volwassenen inluidden.

Ondanks de schijnbaar recente oorsprong van het genre, maakte Bakshi al in de jaren zeventig naam door volwassen georiënteerde tekenfilms te maken.

Zijn eerste film Fritz the Cat, gebaseerd op het stripverhaal van R. Crumb, was de allereerste X-rated animatiefilm die werd uitgebracht. De film kreeg veel kritiek bij de eerste release, maar hielp Bakshi aan zijn succes.

In de volgende 20 jaar regisseerde hij nog veel meer films in zijn gruizige stijl, zoals Heavy Traffic en Cool World, Wizards en een geanimeerde bewerking van Lord of the Rings.

In zijn latere jaren is Bakshi gedeeltelijk met pensioen gegaan, maar is hij betrokken gebleven bij kleinere projecten, heeft hij les gegeven in animatie en kunst en heeft hij zijn passie voor schilderen geëxploreerd.

Don Bluth
Beroemde animator – Don BluthDon Bluth is een Amerikaanse animator die beroemd is om zijn geanimeerde speelfilms en videospelletjes uit de jaren 80 en 90. In zijn beginjaren werkte Bluth bij Disney in de animatieteams voor projecten als Sneeuwwitje, Robin Hood, The Rescuers en The Fox and the Hound.

Later verliet hij Disney om zijn eigen studio op te richten. Eenmaal onafhankelijk, begon Bluth zijn eigen speelfilms te regisseren die veel succes hadden bij het publiek. Zijn werken in dit tijdperk omvatten The Secret of NIMH, The Land Before Time, en All Dogs Go to Heaven.

Bluth was ook een vroege vernieuwer op het gebied van videospelletjes. Hij regisseerde Dragon’s Lair en Space Ace, twee spellen waarin traditionele animatie werd gecombineerd met choose-your-own-adventure-achtige gameplay.

Hoewel zijn productie in zijn latere jaren natuurlijk is afgenomen, kondigde Bluth onlangs zijn plannen aan om een nieuwe animatiestudio op te richten in een poging om de traditionele animatiestijlen die hem beroemd maakten nieuw leven in te blazen.

John Lasseter
Beroemde animator – John LasseterJohn Lasseter is waarschijnlijk een van de meest invloedrijke figuren in de moderne animatie, met name in de wereld van de 3D-animatie.

Door zijn leidinggevende functies bij Pixar en Walt Disney Animation Studios had Lasseter een rol in de productie van veel van de meest succesvolle animatiefilms van de afgelopen 30 jaar, waaronder de baanbrekende Toy Story-serie.

Lasseter begon als animator bij Disney, maar kwam al snel in conflict met zijn superieuren door het promoten van nieuwe computergegenereerde animatietechnieken. Na zijn ontslag bij Disney werkte Lasseter aan de perfectionering van computeranimatie en werd hij een van de oprichters van Pixar.

In een speling van het lot zou Pixar samenwerken met Disney om Toy Story uit te brengen, de eerste volledige 3D film ooit gemaakt. Het enorme succes katapulteerde Pixar en zijn technologie naar het wereldtoneel, met Lasseter als dank.

Lasseter werkte aan alle 4 Toy Story films, A Bug’s Life, Cars en talrijke korte films als regisseur of schrijver.

Bijna 20 jaar na zijn ontslag keerde Lasseter terug naar Disney, nu als chief creative officer van Walt Disney Animation Studios. In deze rol was Lasseter uitvoerend producent van meer dan 30 films, waaronder massaal succesvolle projecten als Frozen, Zootopia en Moana.

Helaas verliet Lasseter Disney nadat er in 2017 beschuldigingen van seksueel wangedrag opdoken die een niveau van infamie aan zijn roem toevoegden. Hoewel hij de industrie op slechte voet verliet, zijn zijn invloed en nalatenschap onmiskenbaar.

Tex Avery
Beroemde animator – Tex AveryTex Avery was nog een van de groten uit de gouden eeuw van de animatie die hielp bij het creëren van enkele van de beroemdste animatiefiguren uit de geschiedenis.

Onder de personages die hij hielp creëren zijn beroemde iconen als Bugs Bunny, Daffy Duck, Porky Pig en anderen uit de Looney Tunes-serie.

Avery begon zijn carrière in de begindagen van de animatie, toen korte films de belangrijkste stijl waren die werd geproduceerd. Nadat hij valselijk beweerde een ervaren regisseur te zijn, kreeg Avery een baan bij Warner Bros. waar hij werkte aan de vroege Looney Tunes-shorts.

Avery’s persoonlijke stijl van regisseren maakte Looney Tunes beroemd om zijn snelle actie en over-the-top gags. Onder zijn leiding groeide Warner Bros uit tot een top producent van korte films, die kon wedijveren met Walt Disney.

Duizenden Looney Tunes korte films, speelfilms en andere spin-offs zijn in de loop der jaren gemaakt, en de populariteit van de serie duurt tot op de dag van vandaag voort.

De films dienden ook als een belangrijke inspiratiebron voor een hele generatie animatieprojecten zoals Ren and Stimpy, Who Framed Roger Rabbit en The Animaniacs. Avery overleed in 1980 op 72-jarige leeftijd.

Hayao Miyazaki
Beroemde animator – Hayao MiyazakiIn de wereld van de animatie hebben twee landen een grotere impact gehad dan alle andere, de VS en Japan. Hoewel de meeste namen op deze lijst Amerikaans zijn, zijn er evenveel verbazingwekkend getalenteerde animatoren van overzee, hoewel hun westerse faam misschien niet zo groot is.

Hayao Miyazaki is echter een van de enige Japanse animatoren die doorbrak en wereldwijd een begrip werd, en met reden.

Miyazaki begon zijn carrière in de jaren 60 bij Toei animatiestudio’s. Terwijl hij zijn animatievaardigheden aanscherpte en opwerkte naar steeds grotere rollen, creëerde Miyazaki ook zijn eigen werelden in de manga die hij tekende.

Na het succes van door hem geregisseerde films als Het kasteel van Cagliostro en een bewerking van zijn manga Nausicaa, richtte Miyazaki samen met zijn collega’s in 1985 Studio Ghibli op.

Na zijn reputatie in Japan te hebben opgebouwd, kreeg de studio wereldwijde bekendheid met een reeks veelgeprezen films van Miyazaki: Princess Mononoke, Spirited Away en Howl’s Moving Castle. Spirited Away won een Academy Award voor Best Animated Feature en werd de best verdienende film in Japan sinds 20 jaar.

Miyazaki is erin geslaagd films te maken in een meer traditionele handgetekende stijl, zelfs toen andere films overgingen op 3d-animatie. Zijn films staan bekend om hun kleurrijke en ingewikkelde animatie, en zijn fantastische werelden vol wonderlijke elementen.

In 2013 kondigde Miyazaki zijn terugtrekking uit de speelfilmproductie aan, maar sindsdien werkt hij weer aan nieuwe projecten. Studio Ghibli blijft films produceren met verschillende regisseurs, waaronder Miyazaki’s eigen zoon Goro, die in zijn vaders voetsporen is getreden en zelf animatiefilms heeft geregisseerd.

Walt Disney
Beroemde animator – Walt DisneyElke lijst van de beroemdste animatoren zou onvolledig zijn zonder vermelding van de grootste naam in de animatie: Walt Disney. Hoewel je voor veel andere namen op deze lijst zou kunnen pleiten, is Disney misschien wel de enige die er ontegensprekelijk op moet staan, en alleen daarom al is zijn plaatsing gerechtvaardigd.

Walt Disney kreeg zijn start in de animatie in de jaren 1920 op slechts 18-jarige leeftijd. Na het herkennen van het potentieel van de nieuwe cel animatie techniek, vormden hij en zijn broer Roy wat de Walt Disney Company zou worden om te werken aan de productie van geanimeerde shorts met in de hoofdrol hun karakter Mickey Mouse.

Disney’s films bleven groeien in populariteit en werden steeds complexer in hun technieken. In 1935 bracht Walt Disney de allereerste tekenfilm uit, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Voor de volgende drie decennia, produceerden Walt Disney en zijn bedrijf tientallen van de meest succesvolle animatiefilms aller tijden.

In de loop van zijn carrière, werd Walt Disney genomineerd voor 59 academy awards, waarvan hij er 22 won, wat hem het record geeft van de meeste academy awards (en nominaties) van iedereen in de geschiedenis.

Disney hield ook toezicht op de uitbreiding van zijn bedrijf buiten animatie en in televisie, live-action film, en hun beroemde pretparken.

Walt Disney overleed in 1966, maar zijn erfenis was nog lang niet voorbij. Ondanks een paar jaar van dalende winsten, keerde het bedrijf zijn lot in de jaren 1980 en zou een media imperium worden dat vandaag het grootste media bedrijf ter wereld is.

Het bedrijf is nu succesvoller dan ooit en produceert bijna honderd jaar later nog steeds projecten op basis van de oorspronkelijke creaties van zijn oprichter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here