Voor- en nadelen van het gebruik van Frostbite Game Engine

0

Ik heb gewacht op een review van een iconische game engine als FrostBite. Wat kan ik zeggen dat nog niet gezegd is? Hou je van dingen opblazen? Ik weet dat je dat doet. Wat dacht je ervan om samen met je vrienden in team deathmatch stijl te spelen terwijl het landschap om je heen afbrokkelt als je op weg bent naar het doel? Dit is gewoon iets wat ik heb bedacht, maar het is een realiteit met de FrostBite engine.

Het werd oorspronkelijk geïmplementeerd in de Battlefield-serie videogames, namelijk Battlefield: Bad Company, uitgebracht in 2008. Ik speelde dit spel oorspronkelijk toen het uitkwam, en verwachtte een Call of Duty-kloon.

Het was eind jaren 2000: rapmuziek was nog nooit zo groot geweest, Obama was net tot president gekozen en elk gevechtsspel probeerde de ‘geheime saus’ van Call of Duty te stelen. Wat ik ontdekte met Battlefield: Bad Company was iets wonderbaarlijks – een FPS-shooter in teamverband waarin ik het gevoel had deel uit te maken van de actie. Echt deel van de actie.

Niet alleen kogels die voorbij suizen, maar elke 10 seconden explosies. Deze titel bereikte deze geweldige mix van chaos en realisme vooral door het gebruik van de FrostBite engine.

Omgevingen waren niet langer solide: het huis waar je je kamp opsloeg om een beter schot op de tegenstander te krijgen, kon elk moment aan diggelen worden geschoten door een tank of een raketwerper zwaaiende tegenstander met wrok. Dit brengt de speler dan in een steeds veranderende situatie, waarin hij voortdurend moet strategeren om zijn doel te bereiken.

Nergens is het veilig; zeker niet in het gebouw waar het doel zich bevindt. Nooit eerder had ik zo’n bloedbad in een videogame gezien. FrostBite maakte dit alles oneindig herspeelbaar en op de een of andere manier echter dan de omgevingen van Call of Duty.

Inhoudsopgave:
Over de FrostBite Engine
frostbite 3 engine
Zoals ik al zei, werd FrostBite in 2008 uitgebracht. Het is exclusief voor Electronic Arts-titels en houdt zich voornamelijk bezig met FPS shooters. Het is ontwikkeld door EA DICE en FrostBite Labs. Deze engine is te vinden en te spelen op een aantal consoles: PlayStation 4, Xbox One, Windows, Xbox 360 en PlayStation 3. EA legt de oorsprong uit:

“De eerste generatie Frostbite werd ontworpen en gebouwd in combinatie met de game Battlefield Bad Company. Gebaseerd op DICE’s ervaring met de grootschalige open wereld Battlefield-serie, was Frostbite een ambitieuze game engine die grootschalige multiplayer-interacties in dynamische vernietigbare omgevingen mogelijk maakte. Vandaag de dag is Frostbite het kernstuk van EA’s one-team strategie; door het delen van technologie tussen studio’s creëren we een gedeelde taal voor EA-ontwikkelaars.”

En dat deed het precies. De nadruk op grootschalige multiplayer was de kroon op het werk van de engine. Chaos, chaos, strategie en teamwork bestonden de afgelopen 10 jaar op de een of andere manier naast elkaar in honderdduizenden online gamesessies.

Verschillende versies
Naarmate de jaren verstreken en er steeds meer Battlefield-sequels verschenen, moesten EA en DICE de lat hoger leggen met FrostBite. Ze brachten FrostBite 2 in 2011 uit met Battlefield 3. Datzelfde jaar werd het ook toegepast in de eerste niet-FPS-game die de engine gebruikte, Need for Speed: The Run. Op dit moment worden games uitgebracht met de FrostBite 3-versie.

Klassieke hoofdrolspelers als Battlefield 1, Battlefield V, de nieuwe Star Wars: Battlefront-titels en de FIFA-franchise maken allemaal gebruik van FrostBite 3. De engine is in de loop der jaren geëvolueerd en gaat veel verder dan alleen FPS-games. Ze zijn zelfs uitgebreid naar Plants vs. Zombies, Dragon Age: Inquisition en Mass Effect: Andromeda.

Ik hou van de evolutie die FrostBite doormaakt van de ‘Battlefield exclusive engine’ naar verschillende genres in gaming.

FrostBite gaat echter niet alleen over het opblazen van dingen. Het gaat prat op realistische animaties, vloeiende visuals en diepgaande, gedetailleerde spelwerelden. EA heeft FrostBite volledig overgenomen als hun go-to engine voor hun games.

Enkele opvallende problemen
Nieuwe Dragon Age onthuld
Dit is allemaal revolutionair, zonder twijfel. Toch lijken er binnen de spelontwikkelingsgemeenschap enkele grote bezwaren te zijn tegen FrostBite en de compatibiliteit ervan binnen ontwikkelingstitels. Er was wat weerstand tegen het gebruik van de engine in Dragon Age: Inquisition, omdat dat een RPG was en de sterke punten van de engine echt in de FPS-markt liggen.

“BioWare begon Frostbite voor het eerst te gebruiken voor Dragon Age: Inquisition in 2011, wat blijkbaar een hoop problemen veroorzaakte voor het ervaren ontwikkelingsteam. Veel van de functies in andere game engines bestaan niet in Frostbite: save-load systemen en third-person camera’s moeten helemaal opnieuw worden gebouwd, wat veel extra werk oplevert voor degenen die Frosbite gebruiken. Dezelfde problemen teisterden Mass Effect: Andromeda, een spel dat een van de slechtst beoordeelde BioWare-titels ooit was.”

Auw. Het zal toch wel eenmalig zijn? Uh oh:

Hoewel het huwelijk tussen BioWare en Frostbite een match made in heaven leek – stel je een geweldige RPG-gevechtsscène voor waar de dingen vloeiend waren en de vernietiging compleet was. Dit was echter geen rozengeur en maneschijn. BioWare heeft verklaard dat Frostbite geen favoriet is onder spelontwikkelaars; geen goed teken.

“Frostbite is als een in-house engine met alle problemen van dien – slecht gedocumenteerd, gehackt, enzovoort – met alle problemen van een externe engine.”

De werknemer verklaarde dat aangezien al hun collega’s de engine niet hadden ontwikkeld, er aspecten waren die voor hen ongrijpbaar bleven en hen problemen opleverden. Het is alsof je een boek krijgt dat voor 50% in een andere taal is. Zeker, je kunt er waarschijnlijk het beste van maken, lezen en dan vertalen, maar over het geheel genomen ontbreekt er gewoon iets.

Dit is verontrustend om te horen als zo’n bewonderaar van games die FrostBite gebruiken. Het onvermogen, of beter gezegd het gebrek aan gemakkelijke toegang tot niet-FPS is erg verontrustend.

Frostbite Engine voor- en nadelen
Oké, oké, oké, laten we ons concentreren op de dingen die er toe doen en tot de kern komen.

Voordelen:

Geweldig destructief potentieel: Ik heb al poëtische woorden gesproken over mijn persoonlijke voorkeur voor deze engine en de herinneringen die ik eraan heb overgehouden. Maar het is echt de one-stop shop als het gaat om vernietiging. Ik heb vernietiging er nog nooit zo realistisch uit zien zien zien. Als je spel vereist dat de omgeving wordt opgeblazen, dan is FrostBite de engine om dat met stijl en panache te laten gebeuren.
Sterk geoptimaliseerd voor FPS: FPS-spellen die FrostBite gebruiken, lopen voor het grootste deel als een droom en zien er ook geweldig uit. FrostBite is ontwikkeld voor specifieke FPS-spellen, en ze gaan all-in met hun kwaliteit voor dit specifieke genre. Beweging, wapens, beelden, alles is volledig solide en lijkt gewoon te klikken met wat je ook doet in het spel.
Nadelen:

Kan alleen gelicenseerd worden door EA: Aangezien dit de engine van EA DICE is, staan ze alleen studio’s die onder EA publiceren toe om hun engine te gebruiken. Ik vond dit een grote teleurstelling, want ik zou het geweldig vinden als zoiets iconisch als FrostBite ook gebruikt zou kunnen worden door beginnende spelontwikkelaars en -liefhebbers. Stel je het creatieve potentieel voor dat fijn kan worden afgestemd op indiegames als ze toegang hadden tot dit soort vuurkracht. Ik hoop dat EA DICE het ooit in licentie zal geven, en op zijn minst de gebruikers van de engine een vergoeding zal vragen voor zijn overweldigende kracht. Ach, we kunnen allemaal dromen.
Slecht geoptimaliseerd voor FPS: De klachten die ik online zag over het gebruik van FrostBite in niet-Battlefield titels waren onthutsend. EA DICE heeft wat werk aan de winkel als ontwikkelaars van games, in plaats van glitches met de engine op te lossen, om de engine heen coderen. Hierdoor wordt het probleem nooit opgelost. Hopelijk kan FrostBite een revisie ondergaan als het gaat om niet-FPS-titels, want het hebben van dezelfde viscerale kwaliteit, een waar realisme en chaos samengaan, zou een enorme aanwinst zijn in veel andere games.
Verdict
Als je een FPS ontwikkelt, is FrostBite een geweldige aanwinst. De animaties en AI-paden zijn allemaal fijn afgestemd om het FPS-spel soepel te laten verlopen.

Dit is echter een tweesnijdend zwaard. Zoals we hebben geleerd tijdens de ontwikkeling van Dragon Age: Inquisition en het daaropvolgende gebruik van FrostBite via BioWare, is FrostBite gewoon niet genoeg geoptimaliseerd voor niet-FPS-games.

Tijdens het spelen van Dragon Age: Inquisition merkte ik dat de framerate erg dipte en de graphics erg onbetrouwbaar waren. Misschien lag dat aan mijn systeem, maar als het een universele ervaring is, is het een groot probleem.

Dit gezegd zijnde, FrostBite werkt heel goed voor FPS’en, maar je kunt er gewoon niet op vertrouwen als ze hun genres diversifiëren. Als je het bij FrostBite FPS-games houdt, zul je tevreden zijn. Maar als BioWare’s ongelukkige uitstapje naar FrostBite een indicatie is, blijf dan ver weg als je een RPG ontwikkelt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here