Visuele effecten (VFX): Past, Present, Future (Transforming The Ordinary To Extraordinary)

0

We zien de magie van visuele effecten overal. De kans is groot dat sommige van uw favoriete films of tv-programma’s indrukwekkende visuele effecten bevatten.

Voordat we in de puntjes gaan kijken, nemen we een stap terug en bekijken we hoe visuele effecten, of VFX, het vertellen van verhalen hebben veranderd in sommige van onze favoriete media. Of het nu gaat om The Lord of the Rings trilogie of het Marvel Universum, visuele effecten hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de kunst.
Wat zijn VFX?
Visuele effecten, of VFX, zijn effecten die professionals gebruiken om bijna magische beelden te creëren om een gevoel van realisme toe te voegen aan een anders volkomen gewone filmset.

Visuele effecten vs Speciale effecten
Naast visuele effecten bestaan er ook speciale effecten of SFX. Dingen als film special effects komen neer op het gebruik van optische en mechanische middelen om optische illusies en andere gewenste resultaten te creëren, die wel, bijzonder zijn.

Neem bijvoorbeeld het eerder genoemde Lord of the Rings. In het eerste kwartier van The Fellowship of the Ring lijkt de tovenaar Gandalf absoluut boven alle hobbits uit te torenen. Geloof het of niet, maar Ian McKellan is geen twee meter lang. In plaats daarvan gebruikten de filmmakers geforceerd perspectief om een enorme tovenaar te lijken in vergelijking met de hobbits.

Speciale effecten in films vinden voornamelijk plaats op de set, terwijl visuele effecten voornamelijk plaatsvinden in de post-productie.

Waarom zijn visuele effecten belangrijk?
Visuele effecten zijn fantastische toevoegingen aan elke film. Ze stellen filmmakers in staat om gedetailleerde en wonderbaarlijke effecten, werelden en personages te bedenken en uit te voeren die niet door acteurs op een geluidsinstallatie kunnen worden gerealiseerd.

Geschiedenis van de effecten (SFX en VFX)
Evolutie van speciale effecten

Pioniers van de speciale effecten
Als je moest raden wanneer de eerste special effects in films werden gemaakt, wanneer zou je dat dan doen? 1930? 1915?

Het blijkt dat de eerste speciale effecten zelfs aan de Amerikaanse Burgeroorlog voorafgingen. In 1857 creëerde Oscar Rejlander de allereerste vorm van speciale effecten door beelden samen te voegen tot een overtuigende opeenvolging van gebeurtenissen.

Tientallen jaren later kon filmmaker Alfred Clark de executie van Mary Queen of Scots nabootsen door de actrice haar hoofd onder de bijl van de hoofdman te laten steken en de film te stoppen. De actrice verliet vervolgens (gelukkig) de scène terwijl iedereen op zijn plaats bleef.

Een dummy werd onder de bijl geplaatst en het filmen werd hervat. Deze stop motion truc zorgde ervoor dat de film realistisch leek, vooral voor het publiek dat nooit had kunnen dromen van zo’n opvallend effect dat zich voor hun ogen afspeelde.

Speciale effecten in moderne tijden
Wat we nu hebben op het gebied van speciale effecten is niets minder dan wonderbaarlijk. Filmmakers kunnen hele films filmen met behulp van de magie van groene en blauwe schermen, praktische effecten, protheses en meer. Dit is efficiënt bij het scouten naar filmlocaties, maar het kan de werktijd aanzienlijk verkorten.

Het uiterst populaire Avengers: Endgame bestond bijna volledig uit indrukwekkende visuele effecten, waaronder het filmen op groene schermen. Hierdoor kunnen acteurs zich concentreren op het acteren en het laten lijken dat ze zich daadwerkelijk op een door oorlog verscheurd slagveld bevinden in plaats van het fysiek creëren van zo’n plek.

Waarvoor wordt VFX in een film gebruikt?
Hoe VFX in een film wordt gebruikt

Basis gebruik van VFX
De belangrijkste toepassingen van VFX in films zijn voor filmmakers om indrukwekkende en ronduit onmogelijke aspecten aan hun films toe te voegen. Zonder speciale effecten zouden sommige van de meest indrukwekkende visuele elementen van de populairste films zoals Star Wars, Pirates of the Caribbean en The Matrix niet bestaan.

Hoewel het geweldig zou zijn als Neo echt door de lucht zou kunnen vliegen, is dat gewoon niet mogelijk, sorry!

Wat zijn enkele geavanceerde VFX-toepassingen?
Als je eenmaal vertrouwd bent met de doeltreffendheid van basis VFX zoals groene schermen en prothetische make-up, is het tijd om over te gaan naar de meer ingewikkelde vormen van speciale effecten.

Dingen zoals CGI worden niet zomaar in een computerprogramma tevoorschijn getoverd. Het maken van overtuigende en geloofwaardige CGI is een lang en soms moeizaam proces waarbij experts hyperrealistische beelden creëren die passen in de stijl van de film (of misschien een beetje goofy, in het geval van Jar Jar Binks in Star Wars Episode I).

Als de hele film of scène 100% CGI vereist, dan is het iets eenvoudiger. Maar als CGI 50% van de scène in beslag neemt, hebben de CGI-artiesten wat ingewikkelder werk voor de boeg. Ze moeten rekening houden met de bewegingen van acteurs, belichting en meer.

VFX vs. CGI
Wat is CGI?
Hoewel het lijkt alsof deze twee op elkaar lijken, en ze inderdaad vergelijkbare eigenschappen hebben, is er een wereld van verschil tussen wat VFX en CGI is.

VFX zijn, zoals je inmiddels weet, visuele effecten. Dit zijn dingen die na het filmen worden toegevoegd die tijdens het eigenlijke filmen niet mogelijk waren.

Waar VFX bestaande beelden van een scène neemt en deze aanpast, zijn computergegenereerde beelden volledig gefabriceerd. Je bent misschien meer vertrouwd met CGI als je kijkt naar films in de Star Wars franchise. Veel personages, locaties en objecten zijn rechtstreeks door de filmmakers met CGI gemaakt.

Voor het wijdverbreide gebruik van CGI werden scènes in Star Wars en andere films met de hand geschilderd. CGI verbeterde de kwaliteit en kwantiteit van beschikbare achtergronden, locaties en personages.

CGI is echter niet zonder tegenstanders. Sommige mensen geven de voorkeur aan matte schilderijen, samen met praktische speciale effecten. Ongeacht de mening, CGI was een welkome aanvulling op de wereld van special effects in films.

Soorten speciale effecten in films
Er zijn verschillende soorten speciale effecten in films. Hier zijn slechts enkele populaire toepassingen van speciale effecten in films.

Mat schilderen
Mat schilderen – Alfred Junge
We hadden het al eerder over matte painting gehad, maar waarom was het zo populair in filmspeciale effecten? Als een kunstenaar die aan een film werkt een indrukwekkende matte painting maakt van een achtergrond, kan hij de miezerige soundstage in Hollywood omtoveren tot een verre planeet of een afgelegen Tibetaans berglandschap.

In de film Black Narcissus proberen nonnen zich te vestigen in een Himalaya vallei. Hoewel de regisseur in de Himalaya had kunnen filmen, zou dat waarschijnlijk meer moeite zijn geweest dan het waard was.

In plaats daarvan gebruikten ze matte schilderijen van Alfred Junge. Alfred Junge schilderde de prachtige landschappen in de uiteindelijke film. Hij won zelfs de Academy Award voor Beste Art Direction. Na het zien van Alfred Junge’s werk kun je zien hoe waardevol een meesterlijke matte paint kan zijn.

Digitaal componeren
VFX – digitale compositie
Hierbij worden meerdere beelden samengevoegd tot een volledig uniek beeld. Hiermee kunnen talloze indrukwekkende aspecten van speciale effecten worden samengevoegd tot een samenhangend geheel. Ontwerpers nemen een basisbeeld en plaatsen objecten, personages of andere locaties in het kader.

Stop Motion animatie
Stop Motion
Elke old school fan van Gumby of Coraline weet precies wat stop-motion animatie is. Ontwerpers nemen poppen of figuren en poseren ze in verschillende posities terwijl ze foto’s maken van hen in die verschillende posities. Het resultaat is de fantastische illusie dat deze personages leven.

Protheses
Protheses
Hier dragen acteurs en personages verschillende figuurveranderende protheses. In Planet of the Apes pasten acteurs gedetailleerde make-up en protheses toe om de griezelige illusie te wekken dat apen op dezelfde manier konden functioneren als mensen.

Dit zijn enkele van de meest tijdloze en belangrijke speciale filmeffecten die de weg vrijmaakten voor meer ingewikkelde procedures.

Chroma Key
Chroma Key
Voor veel bioscoopbezoekers is dit misschien wel de meest verbreide. Maar het is ook de meest subtiele. Een goede ontwerper kan, net als een matte schilder, de bioscoopbezoekers moeiteloos meetrekken in de fictieve wereld die hij heeft ontworpen.

Mensen acteren hun scènes voor groene en blauwe schermen, met effecten die achteraf worden toegepast. Er komt een beetje digitale compositing bij kijken, waarbij meerdere speciale effecttechnieken worden samengevoegd voor een meer samenhangende scène of film.

VFX-technieken
Hier zijn enkele unieke VFX-technieken die filmmakers gebruiken om fantasiewerelden tot leven te brengen.

Kogel tijd
Kogel tijd – Matrix
Wie bekend is met de Matrix-filmserie herkent meteen de wonderlijke scènes waarin verschillende personages deelnemen aan bovenmenselijke schietpartijen. Kogels gaan in slow motion, of stoppen zelfs hun baan. Dankzij dit effect kunnen filmmakers de nadruk leggen op de kleinste details van de actie, waardoor wordt geïllustreerd hoe complex en genuanceerd een scène is.

In het begin en het midden van de jaren 2000 was bullet time een favoriete techniek in films, advertenties, tv-shows en videospelletjes.

Verdubbeling
Doubling – parent trap
Iedereen die de Parent Trap of andere films met tweelingen of klonen heeft gezien, kent de verdubbeling. Hierbij wordt een acteur (die geen tweeling of klonen heeft….of misschien wel) op twee verschillende locaties gefilmd en worden de beelden samengevoegd, waardoor het effect van twee verschillende personen ontstaat.

Dit voegt een spannende dynamiek toe aan het filmen, want een acteur die verdubbeld is moet dan doen alsof er een andere acteur op de set is en zelfs interactie heeft met zijn fictieve tegenhanger.

Hoe maak je speciale effecten?
Mechanische effecten – Inception

Live speciale effecten
Deze zijn fascinerend. Live speciale effecten vinden plaats voor een live publiek. Hoe kunnen acteurs en producties effectief een publiek in real time in vervoering brengen?

Er zijn een paar bekende voorbeelden, zoals laserlichtshows en mistmachines. Hoewel eenvoudig, proberen deze visuele effecten een publiek onder te dompelen in wat ze persoonlijk meemaken.

Een ongelooflijk populair live special effect is pyrotechniek, het gebruik van vuur om het publiek te verblinden. Dit is razend populair bij over the top bands als KISS, die van live special effects een hoeksteen van hun optredens maken.

Ooit naar een feest geweest waar confetti wordt gebruikt? Dan heb je een live special effect meegemaakt.

Mechanische effecten
Mechanische effecten zijn wat je typisch ziet in bijvoorbeeld een actiefilm. In die gevallen bouwen teams van mechanische ingenieurs installaties om een scène uit te voeren.

Als een filmpersonage in een vliegtuig neerstort, simuleren de mechanische installaties van het vliegtuig hevige turbulentie en lijken ze op een echte vliegtuigcrash. Professionals gebruiken dingen als gimbals om dit resultaat te bereiken.

In Inception liet Christopher Nolan een hele mechanische gang maken om acteur Joseph Gordon-Levitt de indrukwekkende actiescène te laten spelen.

Filmscènes voor en na speciale effecten
Laten we nu eens kijken hoe enkele van je favoriete filmscènes eruit zagen voor en na de toepassing van speciale effecten.

Man of Steel (2013)
Man of Steel (2013) vfx
We weten dat Henry Cavill in Man of Steel niet echt vloog (of wel?). Dit beeld toont hoe hij de iconische vlucht van Superman bereikte, met behulp van draden en een groen scherm. Zelfs de cape van Superman werd achteraf toegevoegd.

Het leven van Pi (2012)
The Life of Pi (2012) vfx
Het spijt me, maar de tijger in The Life of Pi was niet echt. In plaats daarvan werd een stand-in gebruikt en de speciale effecten van de tijger werden in de postproductie toegevoegd.

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)
Pirates of the Caribbean Dead Man’s Chest (2006) vfx
De afdeling speciale effecten verdient veel lof omdat ze Bill Nighy in de angstaanjagende Davy Jones lieten veranderen. Hoewel de film al meer dan tien jaar oud is, zijn dit nog steeds enkele van de meest indrukwekkende special effects die we ooit hebben gezien.

Oz the Great and Powerful (2013)
Oz the Great and Powerful (2013) vfx
Hoewel het lijkt alsof James Franco met geweld over een rivier wordt gegooid, stond hij eigenlijk gewoon stil op een soundstage. Niet zo geweldig en krachtig, als je het mij vraagt.

The Dark Knight (2008)
The Dark Knight (2008) vfx
De gruwelijke effecten toegepast op het gezicht van Aaron Eckhart in The Dark Knight deden je geloven dat hij Two-Face was. Het was echter slechts het wonder van special effects magie.

Laatste gedachten over VFX
VFX en SFX zijn al meer dan een eeuw een hoeksteen van het filmmaken. Hoewel sommigen kritiek hebben op wat zij beschouwen als een overmatig gebruik van speciale effecten in films, zijn ze zo verweven in het efficiënt en creatief maken van films dat het bekritiseren van speciale effecten kritiek zou zijn op films zelf.

Hoe je ook staat tegenover speciale effecten in films, ze zijn ongetwijfeld een enorm voordeel voor het filmproces, en zullen alleen maar toenemen in complexiteit en technologische bekwaamheid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here