Videogame graphics door de jaren heen

0

De graphics van videogames zijn de afgelopen 20 jaar zo veranderd dat het bijna grappig is hoe onze favoriete games er in 2000 uitzagen. Laten we eens teruggaan in de geschiedenis en kijken hoe de graphics van games zijn geëvolueerd.

De eerste graphics van arcadegames
Oké, de vroege arcade graphics zijn niet bepaald aangenaam om naar te kijken volgens onze moderne normen. Maar ‘vroeger’ waren deze graphics:

(a) alle gamers en

(b) behoorlijk indrukwekkend.

Nooit eerder waren er zoveel kleuren en wilde animaties op het scherm verschenen. Dit was mijlenver verwijderd van Asteroids. Dit was voordat graphics een enorm verkoopargument waren voor spellen. Vandaag de dag, veel geluk om mensen geïnteresseerd te krijgen in een videospel dat geen goede kunststijl heeft.

Dus heb je dingen als het eerder genoemde Asteroids, waarin de speler deelneemt aan een interstellaire shoot ’em up, waarbij hij bij elke beurt asteroïden vernietigt.

Dat was in 1979.

Er was weinig rekenkracht voor indrukwekkende graphics, dus ontwikkelaars moesten het doen met wat ze hadden. Er waren echter uitzonderingen.

Star Wars, dat waanzinnige 3D kleurenvector graphics en zelfs geluidsfragmenten uit de razend populaire films gebruikte, was een grote hit. Spellen als Star Wars zouden uiteindelijk de weg vrijmaken voor consolegames als Star Fox en andere grafische innovaties.

Vroege graphics voor consolegames
Nadat ze meer processorkracht hadden gekregen, konden spelontwikkelaars de beperkingen van oudere spelsystemen doorbreken. Niet alleen werden videospellen steeds vaker thuis gespeeld, maar ze werden ook steeds gepolijster en mooier om naar te kijken (althans volgens de normen van de jaren tachtig).

De Atari 2600 haalde arcadegames uit de overvolle, luidruchtige arcadehal en bracht ze naar de huiskamer. Terwijl arcades hierdoor een financiële klap kregen, profiteerden gamers hiervan.

Spoel een paar jaar vooruit en je hebt de eerste Nintendo-console, het Nintendo Entertainment System (NES). De NES had fantastische graphics voor videogames. Kijk maar naar spellen als Punch-Out, Kirby’s Adventure en Castlevania III: Dracula’s Curse.

Door deze spellen leken de arcadetitels uit de jaren 70 en 80 op amateuristische games.

Dan komt de krachtpatser: de Super Nintendo. Deze console wordt nog steeds geprezen als een van de beste ooit gemaakt. Het bracht spellen als Donkey Kong Country, Super Mario RPG en Star Fox naar gamers overal.

Deze spellen hebben de grafische vooruitgang van videogames in een stroomversnelling gebracht.

Tijdlijn grafische games
Laten we de vooruitgang van de graphics van videogames uitsplitsen naar verschillende tijdperken, waarbij we vooral kijken naar de ‘bits’.

Het 16-bit tijdperk
Videogame-afbeeldingen: 16-bit tijdperk

Het 16-bit tijdperk, of de vierde generatie van videogame consoles, was toen consoles als de Sega Mega Drive/Genesis, Super Nintendo, Neo Geo en Compact Disc Interactive (CD-i) hoogtij vierden.

Dit tijdperk begon in 1987, ging gepaard met waanzinnige grafische ontwikkelingen voor videospellen, zoals die voor de pas uitgebrachte GameBoy, en eindigde vrij laat.

De Neo Geo, de laatste uitblinker in het 16-bit tijdperk, werd in 2004 opgeheven.

Bijna 20 jaar lang maakten ontwikkelaars van videogames iconische spellen in deze consolegeneratie.

Het 32-bit en 64-bit tijdperk
Graphics voor videospellen: 32-bit tijdperk

Het 32-bit, 64-bit of vijfde generatie console tijdperk begon in 1993 en duurde tot 2006. Hoewel het niet zo lang duurde als het 16-bit tijdperk, bracht het 32-bit tijdperk gaming graphics in korte tijd naar een nieuw niveau.

Dit is waar 3D polygoon graphics, betere resoluties, analoge controllers, en CD ROM spel opslag waren de dag verbeteringen.

De belangrijkste 32-bit/64-bit consoles waren de Atari Jaguar, Sony PlayStation, Sega Saturn en de Nintendo 64 (snap je het? 64? Zoals 64 bits? Oké, ik ben klaar).

Dit is waar de innovaties van video game graphics een grote vlucht namen. Je zag voor het eerst volledig gerealiseerde 3D werelden.

Het opstarten van spellen als Silent Hill, Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Ocarina of Time was als het ervaren van echte magie uit de eerste hand. Hoewel de Nintendo 64 razend populair was, was de Sony PlayStation met meer dan 100 miljoen exemplaren de duidelijke winnaar van het 32-bit tijdperk.

Moderne spelgraphics
Na de vijfde generatie spelconsoles begon het serieus te worden, deze keer echt. Wat volgde waren de volgende 4 PlayStations, de Nintendo Wii, Switch, Xbox, Xbox 360 en alle andere. Het is overbodig om te zeggen dat de graphics van videogames op deze consoles indrukwekkend waren.

Kijk maar eens naar de cinematics van spellen als Final Fantasy X.

Verbazingwekkend, en volgens de huidige normen ook niet slecht. Het was alsof je naar films keek, maar je speelde ze.

Met de opkomst van nog krachtigere consoles werden de graphics op hun beurt indrukwekkender. De graphics van videogames doen arcadegames en de jaren tachtig lijken op het Stenen Tijdperk.

Het grafisch meest intensieve spel
Met de opkomst van indrukwekkende graphics kwamen pioniers op het gebied van spelontwikkeling die het medium tot het uiterste wilden drijven. Met al deze waanzinnige grafische technologie, laten we eens kijken wat er allemaal mogelijk is.

Games als Crysis, The Witcher 3: Wild Hunt, Grand Theft Auto V en Red Dead Redemption 2 hebben consoles en pc’s tot het uiterste gedreven.

Maar wat is het grafisch meest veeleisende pc-spel? Die eer komt toe aan Metro Exodus.

In dit derde deel van de post-apocalyptische Metro-serie neemt Metro Exodus spelers mee uit de smerige riolen en metrotunnels en gooit ze in het felle licht van de buitenlucht.

Met deze nieuwe, gedurfde stap voor het verhaal van het spel, komt ook een aanzienlijke stap omhoog in grafische eisen en mogelijkheden. Zelfs met AMD Radeon of Nvidia GeForce GTX grafische kaarten, zal Metro Exodus zelfs top-of-the-line PC’s laten klinken als worstelende locomotieven.

Hoe dan ook, Metro Exodus ziet er absoluut fantastisch uit. Als je dit grafisch veeleisende pc-spel kunt spelen, zul je er geen spijt van krijgen.

Videogames met de beste graphics
Nu we wat geschiedenis hebben doorgenomen, laten we eens kijken welke geweldige grafische games anderen uit het water blazen.

Far Cry 5

Ubisoft is vrij consistent met graphics, vooral de Far Cry-franchise. Hoewel sommige critici vinden dat ze repetitieve elementen hebben, zijn de omgevingen in de Far Cry-games altijd een positief aspect.

Far Cry 5 tilt dit naar een heel nieuw niveau. Spelers worden gedropt in een vijandige wildernis van Montana, bevolkt door bossen, bergen en meren. Al deze grafische aspecten dompelen de speler onder in het verhaal.

Samen met uitstekende motion capture voor het acteerwerk en waanzinnige partikeleffecten is Far Cry 5 met gemak het beste wat de serie ooit heeft gezien, punt. Bovendien is het ontzettend leuk.

Kingdom Come: Deliverance

Een van mijn favoriete games van 2018, Kingdom Come: Deliverance, plant je in het hart van 1404 Bohemen. Dit omvat al het goede en slechte van het middeleeuwse leven.

Je speelt als Henry, een nederige smid. Je leert snel de kneepjes van het worden van een felle ridder, allemaal met de achtergrond van een verbluffende en meeslepende grafische omgeving.

Als spelers niet in adembenemend echt uitziende steden ronddwalen, zorgt de waanzinnig gedetailleerde wildernis ervoor dat spelers op hun hoede zijn en zich verbazen over de kwaliteit van de graphics. Dit prachtige landschap is zowel vredig als vijandig, vol bandieten, vijandelijke ridders en ongure figuren. Het spel is buitengewoon grafisch intensief.

Vooral als je op de PC speelt, zal het systeem klinken alsof het het begeeft. Maar het is een van de meest meeslepende spellen van de laatste jaren als je het aankunt.

The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3 maakt altijd lijstjes. Of het nu gaat om spel van het jaar, beste verhaal of beste graphics, je lijkt niet aan zijn invloed te kunnen ontsnappen. En dat is prima. Waarom zou je dat willen?

Geralt heeft er nog nooit zo goed uitgezien (of slechter, als zijn littekens en bleke huid een indicatie zijn), en de spelwereld is een verbluffende mix van stedelijke, landelijke en woeste omgevingen.

Het ene moment rijden spelers op hun paard Roach door de varens, moerassen en bossen van de enorme wereld. Het volgende moment bevinden ze zich in een ogenschijnlijk schilderachtig dorp, dat wordt achtervolgd door een of ander beest.

Het belangrijkste is dat de graphics helpen om de Witcher 3 op de een of andere manier echt te laten lijken. En dat wil wat zeggen voor een spel met weerwolven, vampiers en ondode baby’s (serieus, er is een hele questline rond een ondode baby).

Net als andere grafisch krachtige games zullen de systemen van spelers overuren maken. Dat is ook logisch, gezien de grote en gedetailleerde wereld en de fantastische details van de personages en vijanden.

Red Dead Redemption 2

Kom op. Je wist dat het hier zou staan. Rockstars andere paradepaardje is aantoonbaar indrukwekkender dan Grand Theft Auto.

Er gaat niets boven paardrijden in de gevarieerde wildernis van Red Dead’s open wereld. Maar de wildernis is slechts een deel ervan. De steden die je bezoekt zijn fantastisch gerealiseerd.

Niet alleen dat, maar de gameplay is realistisch, leuk en ziet er fantastisch uit. Soms ga je een vuurgevecht aan om te zien hoe cool dat eruit ziet. Deeltjeseffecten zoals explosies zien er echt uit, en opwindende missies zoals het verdedigen van je kamp tegen de Pinkertons en het beroven van een trein zijn grafische hoogstandjes.

Ik denk echter dat Red Dead 2 het beste is wanneer de speler de wereld verkent of gewoon bestaat. Veel van mijn meest memorabele grafische spelmomenten zijn wanneer ik op een bluf zit die over een vallei uitkijkt, met een vogelvrije die me probeerde te beroven vastgebonden naast me.

Ik kijk naar de zonsopgang (samen met mijn onbekwame vriend) en drink uit een vieze tinnen koffiekop. Je kunt Arthurs adem zien in de koude ochtendlucht. Het komt allemaal samen in een fantastische, ongeëvenaarde spelervaring.

Grand Theft Auto V

Twee Rockstar games op de lijst?! Hé, als je consequent kwaliteitsgames maakt met de beste graphics van de afgelopen 50 jaar, krijg je daar erkenning voor. Degenen die misschien niet houden van de wildernis van Red Dead Redemption 2 geven misschien de voorkeur aan de drukte van het chaotische Los Santos.

Grand Theft Auto V is blijkbaar een spel waar we nooit aan kunnen ontsnappen. Het spel werd uitgebracht in 2013 en ziet er nog steeds prachtig en realistisch uit. Het kan zelfs moderne PC graphics op de proef stellen, ondanks dat het bijna een decennium oud is.

Rockstar stelt dat GTA V ideaal is bij een 4K-resolutie. Dit betekent in feite dat je een computer op gelijke hoogte met NASA nodig hebt om het spel op zijn optimale instellingen te krijgen. Dat betekent niet dat minder dan 4K niet goed is.

Sterker nog, zelfs op minder dan optimale instellingen is GTA V een absoluut genot om naar te kijken.

Crysis 3

Crysis 3 is het, je raadt het al, derde deel van de grafisch beruchte Crysis-games van Crytek en EA.

De originele Crysis was beroemd om de lancering van de meme “…maar kan het Crysis draaien?”. Dit was meestal wanneer iemand zijn computer liet zien of opschepte over grafische kaarten, enz.

Crysis 3 zet de traditie voort om je computer tot onderdanigheid te slaan. Crysis 3 speelt zich af in een ruige jungle, en daarom heeft Crytek Crysis 3 de standaard gemaakt om te testen of een computer effectief grafisch intensieve PC-spellen kan draaien.

Nogmaals, het draaien van Crysis 3 op minimum is voldoende voor veel systemen. Als je echter de volledige ervaring wilt, zul je de grafische mogelijkheden van je pc moeten vertienvoudigen. Maar als je dat kunt, is Crysis 3 een fantastische grafische ervaring.

De toekomst van grafische games
Hopelijk zie je nu het waanzinnig snelle proces van niet alleen grafische upgrades, maar de algehele kwaliteit van videogames. In de loop der jaren zijn videospellen en hun uiterlijk exponentieel gegroeid.

Hoe nu verder?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar wij zijn benieuwd naar de toekomst van de graphics van videospellen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here