Als je niet bekend bent met game engines, zijn het eigenlijk alle dingen ‘onder de motorkap’ van games: de physics, graphics, geluid, kunstmatige intelligentie en nog veel meer.
Game engines stellen de ontwikkelaar in staat meer indrukwekkende prestaties te leveren met betrekking tot de verschillende aspecten van de software. Op basis van zaken als software-eisen, voorkeur en licenties, kan de game engine die bij een titel betrokken is een indrukwekkend randje aan een spel geven.
Twee van deze engines, CryEngine en Unreal Engine, behoren tot de beroemdste engines van dit moment. Ze hebben elk hun voor- en nadelen en unieke aspecten voor verschillende gamestudio’s.
Laten we de twee even opfrissen voordat we ze gaan vergelijken.
Inhoudsopgave:
CryEngine
CryEngine kwam op het toneel in mei 2002, ontwikkeld door spelontwikkelaar Crytek. Sindsdien is het de engine bij uitstek voor games als Far Cry, Kingdom Come: Deliverance en Crysis.
Midden jaren 2000 was de engine visueel zo indrukwekkend dat er internetmemes ontstonden in de vorm van “Can it run Crysis?”, waarin gebruikers hun computers lieten zien en anderen reageerden met de slogan, een bewijs van de enorme kracht die Crysis uit 2007 nodig had om te draaien.
Sinds het ontstaan ervan heeft het games geholpen hun volledige potentieel te bereiken en meer.
Crysis en omgevingen
Crysis
Als je vroeger Crysis hebt gespeeld (of vandaag via een zoete uitverkoop op Steam), weet je hoe prachtig de omgevingen in het spel zijn.
In Crysis, de titel bij uitstek, ben je een speciale agent/supersoldaat die een buitenaardse aanwezigheid moet onderzoeken op een fictief eiland voor de kust van de Filipijnen. Toen ik dit voor het eerst speelde, was ik stomverbaasd. De prachtig vormgegeven omgeving trok me mee in deze vreemde sciencefictionwereld waar aliens bestonden. Ik was bang, geïntrigeerd en opgewonden.
Dat is de kracht van wat CryEngine met omgevingen kan doen.
Sommige gebruikers hebben echter gezegd dat waar CryEngine uitblinkt in de afdeling omgevingsontwerp, ze tekortschieten in interieursets.
Daar moet ik het mee eens zijn.
Van alle CryEngine-titels doen ze het uitstekend als het gaat om gebladerte, natuur en het verkennen van de natuurlijke wereld. Maar zodra je onvermijdelijk in een betonnen bunker zonder veel flair of persoonlijkheid terechtkomt, verlang je naar de griezelige, meeslepende jungles van Crysis of Far Cry.
Ik zou zeggen dat dit een kleinere klacht is over de engine dan de meeste, maar toch belangrijk als je van plan bent deze engine voor dat doel te gebruiken.
Voordelen:
Verbluffende omgevingsmogelijkheden: Ik daag je uit om een betere engine te vinden die zulke mooie omgevingen genereert. Kijk maar naar alle Far Cry games. Ongeacht je persoonlijke mening, denk ik dat hun omgevingen objectief gezien meesterlijk en meeslepend zijn.
Sterkere grafische mogelijkheden: Als je CryEngine gebruikt, kun je echt de grenzen opzoeken in de grafische afdeling. CryEngine levert goede visuals in overvloed.
Nadelen:
Slechte documentatie: Als u een nieuwere spelontwikkelaar bent, kan dit een probleem voor u zijn. Als je afhankelijk bent van tutorials, zul je waarschijnlijk externe bronnen moeten raadplegen, zoals YouTube en speciale gamesites.
Niet voor beginners: Hoewel prachtig en indrukwekkend, kan de leercurve op CryEngine een beetje steil zijn. Dit kan intimiderend zijn voor nieuwere ontwikkelaars die net beginnen en misschien een te grote vis om te bakken.
Unreal
Unreal lijkt al eeuwig te bestaan. Ik kan me herinneren dat in spellen van wat een eeuwigheid geleden lijkt, ‘made with the Unreal Engine’ in de aftiteling staat, zolang ik me kan herinneren.
Misschien overdrijf ik, want de Unreal engine kwam uit in mei 1998. Het was de belangrijkste engine voor de toen nieuwe en indrukwekkende first-person shooter, Unreal, ontwikkeld door Epic Games.
Hoewel aanvankelijk gericht op spellen als Unreal, ontwikkelde het zich al snel tot een hoofdbestanddeel van de spelontwikkeling. Tot op heden hebben honderden games, van BioShock tot Dragon Ball Z: Kakarot uit 2020, gebruik gemaakt van de snelle looptijd en het gebruiksgemak van Unreal Engine.
Unreal Engine is nu in zijn 4e iteratie, en bouwt voortdurend voort op wat Epic Games in vorige versies heeft neergezet. Nieuwere partikelsystemen hebben gamers in ontzag voor Unreal’s stepping van omgevingsaccenten.
Iedereen herinnert zich de eerste keer dat ze het eerste Gears of War-spel opstartten. Je kwam terecht in een gammele wereld bevolkt door groteske buitenaardse indringers en vervallen binnen- en buitenomgevingen. Het was angstaanjagend om de herenhuizen en riolen van de spelwereld te verkennen, en de engine liet zien waartoe hij in staat was op het gebied van omgevingsontwerp.
Unreal heeft een geweldige tagline voor zijn engine gescoord: “Unreal Engine: het platform achter Fortnite”. Nu dat is een aandachtstrekker.
Laten we enkele aspecten uitsplitsen in de voor- en nadelen.
Voordelen:
Grafische veelzijdigheid: Unreal Engine kan aan tonnen verschillende grafische eisen voldoen. Of het nu gaat om de nieuwe Gears of War game, Gears 5, of een eenvoudiger spel, Unreal Engine biedt voor beide voordelen.
Gemakkelijker te bewerken: We maken allemaal fouten, en game-ontwikkeling is niet anders. Het laatste wat je wilt is dat een spelpersonage midden in een emotioneel geladen cutscène in een ‘t-pose’ schiet. Met C++ kan men gemakkelijk problemen in het script aanpassen. Als je bent zoals ik (iemand die meerdere keren opslaat tijdens het spelen van een RPG, zelfs nadat ik net heb opgeslagen), is dit een geweldige verzekeringspolis.
Gratis (met een voorbehoud): Unreal Engine 4 is volledig gratis. Maar, ook een beetje een nadeel, je moet 5% belasting betalen over de opbrengsten van het spel. Dit betekent dat alle kleine ins en outs zoals microtransacties, detailhandel en meer door Epic Games worden geïnd. Als je akkoord gaat met deze kleine hik, dan geen zorgen. Bovendien is Unreal Engine 4…
Nadelen:
Een volledig team is optimaal: helaas zul je hoogstwaarschijnlijk niet in je eentje een spelontwikkelingscyclus kunnen commanderen. Als je een team klaar hebt staan om een project tot leven te brengen, heb je met Unreal Engine meer gemak. Alleen werken is geen haalbare optie.
Niet geoptimaliseerd voor kleinere projecten: Hoewel het zeker mogelijk is om kleinere games te maken met Unreal Engine, is de engine optimaal voor grotere, meer epische games op schaal. Je zult het oneindig veel makkelijker hebben als je visie groot is.
Unreal Engine en CryEngine
Laten we de voor- en nadelen van elke engine eens op een rijtje zetten, inclusief de prijzen:
Unreal Engine Samenvatting & Prijsdetails
Hoge functionaliteit
Sneller
Veelzijdigere graphics
Optimalisatie
Gemakkelijker te bewerken met C++
Vereist een volledig team om het optimaal te draaien
Kan niet worden gebruikt voor kleinere taken
Licentiekosten en belasting op voltooide spellen met Unreal Engine
Prijzen
Gratis vanaf 2015:
“De staat van Unreal is sterk, en we hebben ons gerealiseerd dat als we barrières wegnemen, meer mensen hun creatieve visies kunnen vervullen en de toekomst van het medium waar we van houden vorm kunnen geven. Daarom nemen we de laatste drempel weg en gaan we gratis.” -Tim Sweeney, oprichter van Epic Games
Wat betekent dit voor beginnende spelontwikkelaars? Het betekent dat als je een project in je hoofd hebt rondspoken, je gemakkelijker toegang krijgt tot alle goodies en middelen die ontwikkelaars al meer dan 20 jaar gebruiken. Epic Games had oorspronkelijk een abonnementsmodel gepland, waarbij gebruikers ongeveer 20 dollar per maand zouden betalen voor het gebruik van de engine.
Maar in 2015 kondigden Sweeney en zijn team de onbeperkte toegang tot de engine aan. Je zult Epic Games echter nog steeds een vergoeding van 5% van je inkomsten moeten betalen als je het groots aanpakt. Misschien is dit een kleine prijs voor potentieel succes? De keuze is aan u.
CryEngine samenvatting & prijsdetails
Ongeëvenaarde visuals
Sterkere grafische mogelijkheden
Geweldig terrein gereedschap
Stille en ietwat logge interface
Slechte documentatie
Goede omgeving
Prijzen
In 2016 maakte CryTek CryEngine ‘pay what you want’, waardoor iedereen het kan gebruiken zonder een enorm gat in de portemonnee te branden. Nu kun je CryEngine eenvoudig downloaden, bijvoorbeeld via Steam, en aan de slag met ontwikkelen.
Het is gebaseerd op een abonnementsmodel na de gratis download. Het kost 9 dollar per maand, wat gezien de omstandigheden best redelijk is.
Het bevat de CryEngine marktplaats, net als de asset store van Unity. Je moet wel betalen voor de assets, maar dat is zowel letterlijk als figuurlijk een kleine prijs vergeleken met wat de oorspronkelijke prijs van CryEngine was.
Verdict
Nou mensen, als het erop aankomt is Unreal Engine waarschijnlijk de engine die je moet gebruiken.
Terwijl CryEngine de visuele kracht heeft, heeft Unreal Engine een veel fundamenteler niveau van functionaliteit en meer veelzijdige opties voor verschillende grafische opties. Ik zou CryEngine niet aanraden, tenzij je op zoek bent naar een krachtpatser van een spel als het gaat om visuals.
Denk ook aan het team waarmee je zou samenwerken. Sorry dat ik het zeg, maar als u van plan bent om alleen te werken aan de ontwikkeling van games met deze twee engines, zult u het moeilijk krijgen. Beide vereisen een team; Unreal vereist een kleiner team dan CryEngine, maar niettemin een team.
Games als Crysis gedijen goed onder de CryEngine, en zonder de engine zouden die games niet hetzelfde zijn.