Met de komst van het maken van spellen zijn er talloze manieren om nieuwe spellen te maken. De laatste jaren kan bijna iedereen met de juiste middelen een spel maken.
Maar sommige dingen, zoals het besturingssysteem en de engine, kunnen bepaalde projecten van elkaar onderscheiden. Game engines vormen de basis van elk spel; engines als Frostbite en Unreal hebben de krantenkoppen gehaald met hun associatie en implementatie in verslavende en iconische games.
Er zijn ook andere geweldige engines zoals Unity en Godot. Wat is uw beste engine voor de ontwikkeling van games? Welke engine is beter, Unity of Godot?
Inhoudsopgave:
Unity: Geschiedenis en Games
Unity Game Engine
We beginnen met een diepgaande blik op Unity. Unity werd uitgebracht in 2005, met constante, tijdige updates van de software.
Ontwikkeld door Unity Technologies, is Unity een van de belangrijkste keuzes voor spelontwerp geworden, samen met de game-gigant Unreal. Unity werd vroeger gebruikt voor meer eenvoudige, amateuristische spellen, maar evolueerde uiteindelijk naar het maken van enkele van de betere spellen van vandaag.
Titels als de RPG Wasteland 2, het ambitieuze overlevingsspel The Long Dark en het strategische Shadow Tactics: Blades of the Shogun zijn allemaal getuigen van het succes van Unity.
Aankomende titels als Ori and the Will of the Wisps en een nieuwe Oddworld-game zullen ervoor zorgen dat de pijplijn voor games soepel blijft doorlopen en dat gamers verslaafd blijven aan de efficiëntie van Unity. Dit is een gebied waar Unity echt uitblinkt tussen andere engines.
Unity en Unreal worden soms beschouwd als de de facto game engines als het gaat om wat gamers willen. Unity stopt echter niet bij games. Het kan ook worden ingezet om 3D-modellen van architectuur en film te maken.
Dit geeft het een groot potentieel voor gebruik in tal van levensvormen, waardoor het een grote impuls krijgt. Laten we eens kijken naar de bibliotheek van Godot.
Godot: Geschiedenis en Games
Godot Game Engine
Godot werd aanvankelijk uitgebracht in 2014 door Juan Linietsky, Ariel Manzur, waardoor het nog een jonge engine is om dingen mee te doen. Het is een cross-platform engine, (namelijk PC en mobiel), en het mikt hoog om zijn plaats in de game wereld veilig te stellen.
In termen van games en in vergelijking met Unity, heeft Godot niet precies de kracht van Unity geëvenaard, maar dat is te verwachten. Godot is jonger en heeft niet dezelfde 3D-kracht als Unity. Zijn bibliotheek bestaat uit leuke kleine spelletjes, gemaakt door meestal amateur coders en spelontwikkelaars.
De spelletjes kunnen geweldige opstapjes zijn voor ontwikkelaars om uit te groeien tot meer ingewikkelde en verbluffend indrukwekkende projecten. Games terzijde, laten we nu eens kijken naar de prijzen van beide engines.
Met de kracht van Unity zal de ontwikkelaar wat geld uitgeven. Vroeger was de engine als programma te koop, maar 10 jaar na de lancering werd het huidige abonnementsmodel omarmd.
Voor de beginnende gebruiker van Unity is er een gratis versie van het programma te downloaden. Dit heeft een voorbehoud; namelijk dat de inkomsten of financiering van je project niet meer dan 100.000 dollar per jaar mogen bedragen. Voor beginnende ontwikkelaars zou dit geen probleem moeten zijn.
Met deze gratis versie kunt u gemakkelijk de kracht van Unity benutten met de vrijheid om niet te betalen. De gratis versie bevat echter geen ondersteuning of bepaalde diensten en tutorials.
Als het gaat om betaalde versies van Unity, begint het met het Unity Pro-pakket. Deze optie kost 125 dollar per maand en omvat een indrukwekkende hoeveelheid diensten die niet zijn inbegrepen in de gratis versie.
Unity-experts tot uw beschikking
Prioriteitstoegang tot de klantenservice
Toegang tot een uitgebreid leerprogramma rond Unity. Dit omvat lessen en trainingen met de engine
Grotere cloudopslag
Betere toegang tot crashlogs, bugfixes, enz.
AAA art pakketten toegang
Een hele lijst en ik denk dat het een no-brainer zou zijn als je een serieuze ontwikkelaar bent met een geweldig team achter je om te investeren in het Pro-pakket. Bekende uitgevers als Electronic Arts en de mobiele gigant Zynga hebben gebruik gemaakt van het Pro-pakket van Unity.
Het laatste model heet Plus. Dit is gericht op de gemiddelde ontwikkelaar, namelijk de ‘hobbyist’. Het verhoogt de financiële beperking tot 200.000 dollar aan inkomsten en financiering voor je project.
Het Plus-pakket geeft gebruikers het midden tussen betaald en onbetaald, met ondersteuning en beperkte cloudopslag. Het verbleekt echter in veel opzichten bij het Pro-model. Dit is misschien geen probleem voor je als je gewoon wat aan het klooien bent en misschien een project benadert dat serieuzer is dan een toevallig experiment.
In het algemeen lijkt het prijsmodel van Unity ijzersterk. Het heeft iets voor bijna elk type ontwikkelaar en softwareknutselaar.
Godot: Prijzen en voordelen van de gemeenschap
Godot Engine Prijs
Een van mijn favoriete dingen om te horen: het is gratis! Dat klopt, de Godot engine is volledig gratis. Het gebruikt de MIT Licentie, wat betekent dat de ontwikkelaar het copyright van MIT in zijn project moet opnemen.
Geen probleem! Godot is freeware, en je kunt het nu downloaden. De site van Godot bevat ook enkele geweldige hulpmiddelen voor beginners.
Een groot aantal demo’s en tutorials die op dezelfde pagina als de download staan, zorgen ervoor dat je, zelfs als het je eerste stap in de spelontwikkeling is, tenminste iets hebt om mee verder te gaan. Het is een zelfstandig bestand en hoeft niet eens geïnstalleerd te worden.
Wat ik geweldig vind aan Godot is de gemeenschap. Als de demo’s en tutorials op de site je niet zo goed bevallen of je niet zo goed helpen als je dacht, kun je op verschillende sites terecht voor meer persoonlijke gidsen.
Met name de uiterst actieve subreddit is de perfecte plaats om vragen of problemen aan te kaarten en een levendige gemeenschap u te laten helpen. De wekelijkse r/Godot-discussie staat bovenaan de pagina, zodat gebruikers kunnen samenkomen en hun vorderingen kunnen delen over waar ze op dat moment in Godot aan werken.
Unity Diversen
Activaopslag van Unity
Hoewel het begon als een Mac OS X exclusive bij de lancering, is Unity nu ook te gebruiken via Windows, macOS en Linux. De gebruiker kan kiezen om projecten te bouwen met 3D of 2D werelden, assets en meer.
Eigenlijk is de sky the limit hier. Op dit moment ondersteunt Unity alleen Engels als primaire taal. Ik vind het spannend om te zien hoe het mogelijk verder groeit en de wereld verovert.
Unity heeft een groot voordeel in de vorm van de Unity Asset Store. Daarin kan de gebruiker verschillende objecten en assets downloaden, of ze zelf maken en verkopen aan andere ontwikkelaars, waardoor een coole kleine marktplaats van creativiteit ontstaat.
Godot Diversen
Godot Engine winkel
Godot is ook alleen beschikbaar in het Engels, maar er is sprake van verschillende taalintegraties in de toekomst. Het bevat ook een innovatieve codeertaal, GDScript, die gebruikers die niet zo bekend zijn met C++ kan helpen om meteen een aantal spellen te maken.
Voordelen en nadelen van Unity
Om het ons allemaal gemakkelijker te maken, heb ik enkele van de meer voor de hand liggende voor- en nadelen van beide game engines op een rijtje gezet.
Godot Voordelen:
Godot Engine Voordelen
Platformintegratie: je kunt creaties gemakkelijk uploaden naar verschillende platforms. Als je je project gemakkelijk en snel wilt uitbrengen, is dit een optie voor jou.
Voortdurend bijgewerkt: De ontwikkelaars werken hard aan het bijwerken van Godot. Aangezien het gratis is, is dit een behoorlijk cool aspect, dus ik raad aan om een paar donaties hun kant op te gooien!
Het is gratis: Het is volledig gratis! Geen pakketten! Geen abonnementsmodellen! Geen lidmaatschappen!
Geweldige gebruikersinterface: De UI is makkelijk te gebruiken en te lezen, wat leidt tot betere en uitgebreidere spelontwikkeling.
Scripting: Het gebruiksgemak voor scripting is eigenlijk veel gemakkelijker dan bij veel andere engines. Ze gebruiken hun eigen uitgevonden script, genaamd GDScript. Het is gemakkelijker op te pikken en vertaalt zich prachtig in afgewerkte projecten en assets.
Gemeenschap en online bronnen: Zoals ik al eerder zei, de gemeenschap voor Godot is ondersteunend en heeft een enorme aanwezigheid online. Ik raakte verdwaald in een YouTube konijnenhol door alleen al te kijken naar enkele Godot tutorials video’s. Nogmaals, ik raad de subreddit aan om in contact te komen met de gemeenschap en om de Godot-site te bezoeken voor enkele demo’s en tutorials voor beginners.
Naadloze downloads: Je kunt het direct vanuit de browser downloaden en meteen aan de slag met het op zichzelf staande programma. Aan de slag!
Godot nadelen:
Godot Engine nadelen
Zwakke 2D fysica: Vergeleken met andere freeware engines slaat Godot niet echt uit de toon als het gaat om 2D fysica.
Inconsistente terminologie: sommige van wat Godot labelt als verschillende scènes en middelen kunnen verwarrend zijn, zonder dat er een reden voor lijkt te zijn.
Gebrek aan kaskrakers: Dit kan sommige mensen afschrikken. De staat van dienst van Godot is vrij gering
Dat is een vrij grote lijst van voor- en nadelen! Niet elke ervaring is echter universeel, dus deze kunnen per gebruiker verschillen.
Voordelen van Unity:
Unity voors
Ongeëvenaarde 2D: de 2D-mogelijkheden van Unity zijn ongeëvenaard. Afgezien van grotere engines is dit een van de meest consistente engines die zich met 2D bezighouden
Cross-platform ontwikkeling: Unity werkt naadloos over verschillende gaming platforms en apps. Voor ontwikkelaars in het tijdperk van zoveel verschillende manieren van gamen is dit noodzakelijk.
Redelijke prijs: hoewel het een aardige cent kan kosten, is de prijsstelling in het abonnementsmodel van Unity behoorlijk redelijk. Abonnementen op Unreal en andere engines kunnen ronduit belachelijk zijn. Het is een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Asset Store: Ik hou van dit concept. Het wordt een echte marktplaats van ontwerpen, kunst en digitale downloads die kunnen worden gekocht, verkocht en gedeeld met andere gebruikers. De nadruk op creativiteit en gemeenschap is een groot pluspunt.
Nadelen van Unity:
Beperkingen van de gratis versie: Hoewel er een gratis versie is, zijn sommige zeer elementaire aspecten verboden dan mogelijk zou zijn bij gratis proefversies van programma’s.
Licenties: Je moet aparte licenties kopen om op mobiele apparaten te integreren, wat je uiteindelijk veel meer kost dan je in eerste instantie aan het abonnement hebt uitgegeven, (als je daarvoor hebt gekozen).
Geheugenproblemen: Als je niet voldoende geheugen op je CPU hebt, kan Unity problemen krijgen met de prestaties.
Unity of Godot: welke kies je?
Unity vs Godot – welke moet je kiezen?
Dit is de grote vraag, nietwaar? Het belangrijkste is dat ontwikkelaars geen tekort hebben aan engines en assets om binnen deze creatieve ruimte te werken.
Unity groeit snel uit tot een van de beste, meest betrouwbare game engines die vandaag de dag door ontwikkelaars worden gebruikt. Ik denk dat de toegang tot de gratis versie van Unity echt wat macht geeft in het debat over Godot.
Hoewel sommige diensten niet beschikbaar zullen zijn in het gratis Unity-pakket, denk ik dat je je daar gemakkelijk een weg omheen kunt banen, waarbij je geen tekort aan YouTube tutorials en communities online kunt vinden. Ik zou Unity aanraden aan een gemiddelde spelontwikkelaar.
Het zou zeker gemakkelijker zijn als je enige ervaring had voordat je Unity gebruikte, want het gemak zal in geen geval zo solide zijn als Godot’s freeware.
Verdict:
Unity is de betere engine qua kwaliteit en complexiteit van de games. Godot is meer gericht op beginnende ontwikkelaars, maar is zeker in opkomst en wint steeds meer terrein als serieuze engine.
Het zal enige tijd duren, maar ik denk dat Godot gemakkelijk een grote speler kan worden waar spelontwikkelaars op afkomen. Als je een serieuzere ontwikkelaar bent, zou Unity geen betere optie voor je kunnen zijn.
Jongens en meisjes, dat is alles. Unity versus Godot, hoewel niet precies op hetzelfde niveau, kunnen beide verschillende spelontwikkelaars verschillende, geweldige aspecten bieden.
Of je nu een ervaren ontwikkelaar bent, die met Zynga en Electronic Arts in de clinch ligt, of een jongen in zijn kelder die droomt van het volgende grote ding, Godot en Unity zijn enkele van de beste opties die er momenteel zijn.
Afbeelding links: (unity3d, github, godotengine, unity3d, mspoweruser, omgubuntu, unity, williamteh)