We zijn behoorlijk verwend als het gaat om goede animatie. Al meer dan honderd jaar worden we blootgesteld aan enkele van de meest getalenteerde artiesten en de meest indrukwekkende animatiewerken uit onze geschiedenis.
Wat maakt ze zo geweldig? Sommigen zeggen dat het de tekenvaardigheid van de artiesten is. Anderen zeggen dat zaken als het uitstekende stemacteren een rol spelen. Wat als ik je zou vertellen dat het geen van de bovenstaande zaken zijn? Wat als ik je zou vertellen dat het tweening is dat animatie zo iconisch maakt?
Wat betekent Inbetweening?
Inbetweening verwijst naar de tussenliggende frames ‘tussen’ andere om aspecten van een scène te animeren. De frames die het zware werk doen in termen van tweening worden keyframes genoemd. Deze keyframes, indien goed gebruikt en geïmplementeerd, geven de indruk van een vloeiende beweging.
Inbetweening animatie
Inbetweening heeft, terecht, een lange en gevierde geschiedenis in animatie. Elke animatie die je ziet heeft tweening, of het nu de Lion King is of je favoriete internet tekenfilm.
Laten we eens kijken naar enkele cruciale aspecten van inbetweening animatie die het een van de hoekstenen van de kunst maken.
Traditionele animatie
Traditionele, handgetekende animatie uit de goede oude tijd had een vrij solide systeem om het animeren wat gemakkelijker te maken.
De hoofdanimatoren tekenden deze keyframes en gaven de afgewerkte frames dan door aan iemand anders, een ‘inbetweener’ genaamd. De inbetweener trekt alles samen, werkt ruwe randen en animaties weg, en doet zelf ook wat revisies.
Dit maakte de workflow als animator soepeler en minder hoofdbrekens. Uiteraard heeft niet elk team of individu de middelen of mankracht om een inbetweener in te schakelen.
Framefrequentie
Framefrequentie verwijst naar framerate, of hoe vaak een aantal frames verschijnen. Iets met een lage framerate is choppy, terwijl iets met een hoge framerate vloeiender lijkt. Als je veel keyframes in je animatie hebt, lijkt die vloeiender en krijg je de illusie van beweging.
Als je echter beknibbelt op keyframes, ziet je werk er slordig en ongeraffineerd uit. Het kan zelfs lijken alsof het helemaal geen animatie is.
Digitale animatie
Bij digitale animatie valt de term ‘keyframes’ weg, in plaats van ‘tweens’.
Het mooie van digitale animatie en innovatie en grotere mogelijkheden van de artiest is het geautomatiseerde of meer eenvoudige proces om tweens te maken en te implementeren.
Laten we eens kijken hoe je een degelijke tweening-animatie maakt.
Stappen naar een perfecte Tweening met Adobe Animate
Inbetweening
Als we Adobe Animate zouden gebruiken (wat elke aspirant-animator zou moeten doen), zijn de stappen om een strakke, naadloze tweening-animatie te maken eigenlijk heel eenvoudig.
Maar wacht even! Je moet enkele aspecten kennen zoals terminologie en wat specifieke functies doen.
De tijdlijn
Dit is waar al je animaties zich bevinden. Het is de algemene tijdlijn van je project.
De Tween-spanwijdte
De tween span is de periode waarin objecten binnen een scène veranderen. De tween span bestaat bijvoorbeeld uit frames waarin de benen van een personage bewegen.
Stap 1: Creëer
Eens je twee afzonderlijke frames hebt (zonder keyframe), is de volgende stap het aanmaken van dat keyframe. Om dat te doen in Adobe Animate, klik je gewoon op de asset of grafiek, klik je met de rechtermuisknop en selecteer je Create Motion Tween.
Stap 2: Bewerken
Zodra je hebt geselecteerd waar je keyframes wilt invoegen en wat ze zijn, moet je een beetje opereren op de animatie tijdlijn.
Controleer het ‘stadium’ en zorg ervoor dat de gewenste animatieduur correct is, samen met het object of de afbeelding die u invoegt.
Stap 3: Controleren en afronden
Als je klaar bent met bewerken en overleggen, ga je gang en controleer je of de tweening-animatie werkt zoals je bedoeld had. U kunt dit doen met de ‘onion skin’-functie, waarmee u verschillende frames tegelijk kunt zien. Dit is perfect om ervoor te zorgen dat je hoofdanimatie, samen met de keyframes, perfect synchroon lopen.
Adobe Animate is slechts één van de opties die je tot je beschikking hebt. Er zijn heel wat fantastische animatieprogramma’s met vergelijkbare modi om een tweening-animatie te maken:
Blender
Potlood2D
Krita
Cinema 4D
Synfig
Toonz
Conclusie
Daar heb je het. Daarom zijn tweening-animaties een van de belangrijkste aspecten van elke vorm van geanimeerde media.
Zonder hen zou je naar een hakkerige, onbegrijpelijke puinhoop kijken. Bugs Bunny zou in de ene scène op het punt staan in zijn wortel te bijten, terwijl die in de volgende verdwenen is. Het gebrek aan continuïteit zou de animatie absoluut ruïneren.
Gelukkig voor ons zijn er eenvoudige manieren om aan tweening-animatie te doen om je werk wat leven in te blazen.