Top GBA-spellen van Nintendo (Update 2023)

0

Toen de Nintendo GameBoy in 1989 voor het eerst werd uitgebracht, betekende dat een revolutie op het gebied van persoonlijk gamen. Tot die tijd zaten gamers in wezen vast aan hun systemen die op een TV moesten worden aangesloten. Toen veranderde de GameBoy alles.

Andere draagbare spelsystemen kwamen rond dezelfde tijd uit, waaronder de Sega Game Gear, NEC TurboExpress en de Atari Lynx. Elk had zijn eigen voordelen, maar Nintendo’s GameBoy doorstond de tand des tijds en maakte uiteindelijk plaats voor de Advance, iets meer dan tien jaar later.

Uitgebracht in 2001, was het de zesde generatie van de GameBoy consoles. De eerste GameBoy Advance had echter geen verlicht scherm, maar tegen 2003 begon Nintendo aandacht te besteden aan de kleine details die een wereld van verschil maakten.

In 2010 waren er wereldwijd meer dan 81 miljoen GameBoy-systemen verkocht. Toen Nintendo zijn draagbare spelsysteem DS uitbracht, namen sommigen aan dat dit de GameBoy, waar veel GameBoy Advance-fans van waren gaan houden, volledig zou vervangen. Gelukkig was de DS achterwaarts compatibel, wat betekende dat het systeem prima GBA-spellen kon spelen.

Wat maakt een goed Gameboy Advance spel?
Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor het grootste deel gaat het echter om verschillende factoren, waaronder graphics, speelbaarheid, strategie en gebruiksgemak.

Misschien wel het belangrijkste bij de rangschikking van de beste GBA spellen aller tijden is of ze al dan niet presteerden zoals ze waren ontworpen. Dit lijkt misschien een onschuldige vraag, maar veel spellen die werden uitgebracht en nooit aanslaan, nooit lang standhouden, waren niet per se slecht ontworpen, maar wat de maker in gedachten had en wat er in het spel zelf werd bereikt, kan van een heel andere orde zijn.

We gebruikten de volgende basiscriteria bij het opstellen van onze lijst van de beste GBA-spellen aller tijden:

Presteerde het zoals ontworpen?
Was het leuk om te spelen?
Kon een speler maanden en zelfs jaren van dit spel genieten? Of verloor het snel zijn aantrekkingskracht?
Was het spel relatief eenvoudig te begrijpen en te beginnen?
Zat er steeds meer uitdaging in waardoor de speler betrokken bleef en zijn of haar vaardigheden wilde verbeteren?
Uiteindelijk komt het toch neer op persoonlijke voorkeur. Sommige van de beste Nintendo GameBoy Advance spellen die we hier hebben opgesomd vind je misschien saai, nietszeggend, of minder waard dan dit soort lijst. Dat is niet erg.

Dit is onze lijst, en we vinden dat een aantal andere mensen het ermee eens is.

De beste GBA spellen
Castlevania: Aria of Sorrow
Als je op zoek was naar serieuze actie, maar met een vleugje plezier en luchtige sentimentaliteit, dan ging je naar Aria of Sorrow. De ontwikkelaars wisten in dit spel het beste van de twee vorige versies van Castlevania te combineren en creëerden zo een icoon voor de eeuwigheid.

WarioWare Twisted
Geloof het of niet, dit spel had een ingebouwde bewegingssensor in de cartridge. Dat betekende dat de cartridge zelf beweging kon waarnemen. Alleen daarom al is dit spel een van de beste GBA-spellen aller tijden.

Legend of Zelda: A Link to the Past met vier zwaarden
Voortbouwend op de legendarische (pun intended) Zelda, wist deze GameBoy Advance versie met succes de essentie van het originele spel te vangen, maar voegde een meerlagig element toe dat Four Swords werd genoemd. Het voegde ook veel nieuwe functies toe die het veel krachtiger maakten dan de originele SNES-versie.

Tony Hawk’s Pro Skater 2
Voor iedereen die in zijn jeugd graag skateboardde en in die tijd opgroeide, was dit spel een must-have. Hoewel het ook op andere systemen verkrijgbaar was, had de GameBoy-versie misschien niet hetzelfde visuele oog voor detail als de PlayStation-versie, maar het was nog steeds heel veel plezier in de palm van je hand.

Super Mario Advance 3: Yoshi’s Island
Yoshi’s Island werd in 1995 oorspronkelijk uitgebracht op het SNES-spelsysteem, dus dit was weer een portversie voor de GameBoy. Spelers navigeren door verschillende levels met vallen, puzzels en vijanden om de overwinning op te eisen.

Final Fantasy VI Advance
Sommigen beweren dat deze versie van Final Fantasy de beste was, althans binnen de grenzen van de tweedimensionale wereld. Hij is nog steeds actueel. Maar zelfs de huidige versies kunnen niet tippen aan de versie van het GBA-spel, vanwege de manier waarop het je naar binnen trok en het verhaal dat erbij hoorde.

Metroid: Zero Mission
Hoewel het eenvoudig zou zijn om aan te nemen dat dit een remake is van de originele NES-hit, is het slechts een inspiratiebron en bouwt het verder, waardoor een nieuwe ervaring voor fans ontstaat.

Metroid Fusion
Sommigen beweren dat dit het beste GBA-spel voor actie op het systeem was. Het bood een spannend avontuur vanaf het begin. Spelers genoten van prikkelende muziek die hen het gevoel kon geven dat ze midden in een horrorfilm zaten. Zo goed was de intensiteit.

The Legend of Zelda: The Minish Cap
Een andere versie van het legendarische spel, dit rollenspel was er een die alles veranderde omdat de spelers dit overal konden doen; ze hoefden niet aan een tafel te zitten en zich te buigen over bladen en een spelbord.

Fire Emblem
Fire Emblem is een combinatie van strategie en rollenspel in een fantasiespel. Spelers genoten van Fire Emblem omdat alles erin zat, inclusief draken, koningen, helden en zelfs politici die van hun eigen moeder zouden stelen als dat betekende dat ze vooruit konden komen. Plannen voor toekomstige zetten was essentieel om succesvol te zijn met Fire Emblem.

Mario Kart: Super Circuit
Mario Kart is al generaties lang een favoriet. Met deze versie konden spelers kiezen uit 40 verschillende circuits en verschillende spelmodi. Wanneer je echter op hogere niveaus strijdt, wordt de kunstmatige intelligentie lastiger.

Final Fantasy Tactics Advance
Dit actiespel speelt zich af in de Final Fantasy-wereld en bevat een combinatie van geweldige verhalen en strategieën waar spelers zich op kunnen richten. Spelers konden kiezen uit verschillende personages en elk van hen had speciale, unieke vaardigheden die in verschillende stadia van het spel van pas kwamen.

Super Mario Advance 2: Super Mario World
Deze versie voerde het spel op. Het doel was om prinses Toadstool te redden van Bowser, maar wat deze versie onderscheidde van andere was de mogelijkheid voor spelers om op elk moment Luigi te kiezen op het wereldscherm. Spelers zijn vandaag de dag nog steeds dol op de Mario-wereld, want het blijft een topper voor de nieuwe Nintendo Switch.

Harvest Moon: Vrienden van Mineraalstad
Hoewel deze landbouwsimulator niet echt een verhaal had, moest je in het spel leren om gewassen te planten, vee te kweken en bevriend te raken met andere personages (non-player characters, of NPC’s) om verder te komen. Ogenschijnlijk alledaags, maar zeer verslavend.

Mario vs Donkey Kong
Mario moet speelgoed terughalen dat Donkey Kong heeft gestolen. Er zijn twee secties per level en onderweg moeten puzzels worden opgelost. Er waren ook zes verschillende werelden om te verkennen, wat een prachtig voordeel was, vooral voor degenen die enthousiaste fans waren van Mario Brothers en Donkey Kong.

Sonic Adventure
Sonic is al heel lang de mascotte van Sega, dus om dit icoon in een Nintendo-spel te zien was op zijn zachtst gezegd anders. Dit was een vermakelijke onderneming en tot vier spelers konden ervan genieten in multiplayermodus.

Kirby en de Verbazingwekkende Spiegel
Dit spel zag er in eerste instantie bedrieglijk uit, maar waar veel spelers dachten dat het een rechtlijnig, lineair spel zou zijn, bood het spelers juist meer vrijheid. Het was een zeer volwassen spel, verrassend genoeg, en verkende veel diepere, donkere aspecten van het leven.

Double Dragon Advance
Terwijl het vechtgenre dat populair was in de jaren tachtig was vervaagd, keerde deze Double Dragon Advance-versie terug naar die tijd, maar dan in het 3D-tijdperk. Hoewel dit geen diepe verhaallijnen of dimensionale personages bood, was het gewoon erg leuk, vooral als je van die jaren 80-spellen hield.

Pokémon Ruby & Sapphire
Proberen alle Pokémon te vangen is zoals gewoonlijk het doel van dit spel. Het doel is om de Elite Four te verslaan door je Pokémon sterker te maken. De gevechten zijn turn-based.

Castlevania: Harmony of Dissonance
In deze versie konden spelers spelen als de zoon van Simon Belmont. Hij was een vampierendoder met magische krachten. In deze versie is het aan de speler om eindelijk een einde te maken aan Dracula’s heerschappij. Als je begint, ontdek je dat Lydie is ontvoerd en wordt vastgehouden door Dracula. Aan jou de taak om haar te redden.

Astro Boy: De Omega-factor
Ook al heb je misschien niet veel ervaring met Astro Board, dit was een must-play voor iedereen. Met meerdere wapens en mobiliteitsopties om uit te kiezen, is er in elk level veel spanning te beleven.

Wario Land 4
Wario is de kwaadaardige tegenhanger van Mario. Na eerder in verschillende spellen te zijn gesignaleerd, keert hij ook voor deze game terug. Met zes secties in de piramide, elk met vier levels, en vier edelstenen om in elk level te vinden, was er genoeg om spelers bezig te houden.

Final Fantasy V Advance
Voortbouwend op eerdere versies, bracht deze versie het rollenspel naar een nieuw niveau. Met vloeiende klassenwisselingen die konden worden uitgevoerd terwijl je speelde, waren er ook nieuwe beroepen waarmee spelers prachtige combinaties konden maken.

Drill Dozer
Dit verrassende origineel voor het GameBoy-systeem blies de console nieuw leven in, althans voor een tijdje. Geweldige animaties in elk level, waarbij spelers nieuwe vaardigheden moesten ontdekken en gebruiken.

Mega Man Zero 3
Geïnspireerd door de X Games, slaagde dit spel voor het GameBoy-systeem erin te voorkomen dat het die typische spellen van de late jaren 90 en 2000 zou kopiëren. Bij elke volgende versie werden de verhaallijnen donkerder en de gameplay extremer.

Pokémon Mystery Dungeon: Red Rescue Team
Red Rescue Team is een prachtig Pokémon-avontuur dat voor een unieke verschuiving zorgde. Hierin stonden kerkers centraal en slechts één dorp, terwijl eerdere versies talrijke dorpen en bossen hadden die spelers konden verkennen. Met 16 kerkers zagen spelers alles vanuit het perspectief van de Pokémon.

Gunstar Superhelden
In het originele Gunstar-spel werd de God van Ruin verslagen. Tijdens zijn nederlaag brak de maan echter in vier kleinere manen. Helaas wilden degenen die deze god volgden hem weer tot leven wekken. In deze versie is hij terug en kunnen spelers een van de twee verschillende personages spelen.

F-Zero: GP Legend
Met nieuwe circuits en verschillende speltypen konden spelers hun rijgedrag aanpassen en zelfs hun voertuigen realistischer maken. Ook konden er tot 30 racers tegelijk op het circuit zijn.

Super Mario Advance
Elke keer dat er een nieuw Nintendo-systeem werd uitgebracht, leek er een nieuw Mario-spel te komen. Dit was niet anders, maar deze Super Mario Advance-versie katapulteerde de franchise simpelweg niet vooruit. De modus voor vier spelers en de betere graphics waren echter een bonus.

Auto Battler Joe
In dit geweldige spel nemen spelers het als professionele autobattlers op tegen anderen in deathrace-achtige wedstrijden. Als je verzoeken van de stedelingen inwilligt, kun je je auto upgraden voor de volgende wedstrijd.

The Pinball of the Dead
Dit is eigenlijk een traditioneel flipperspel, en hoewel dat misschien niet al te spannend lijkt, hebben de ontwikkelaars van deze versie alles in een House of the Dead-set gestopt, zodat spelers kunnen genieten van wat zombie-pinball.

Boktai: De zon is in je hand
Als vampierendoder gebruiken spelers de kracht van de zon om hun kwaadaardige tegenstanders te verslaan. Klinkt eenvoudig genoeg? Dat is het zeker, maar er was een twist. In de spelcassette was een lichtsensor ingebouwd, dus als je bij fel licht speelde, kon je je personage beter doden.

Harry Potter: Zwerkbal Wereldbeker
Voor degenen die de Harry Potter films nog niet gezien of de boeken nog niet gelezen hebben, willen we graag weten op welke planeet jullie leven. Maar serieus, dit GameBoy-spel was spannend voor Harry Potter-fans.

Rayman Advance
Hoewel Rayman de Franse versie van Mario is en al bijna net zo lang bestaat, had dit personage meer pit. De levels werden sneller moeilijker en de graphics waren beter dan de meeste andere vergelijkbare GameBoy-spellen.

Spyro 2: Season of Flame
Dit was het eerste Spyro spel voor het GameBoy systeem. Het gaat in wezen verder waar de eerste ophield. Spyro heeft ijs- en vuuradem, wat genoeg mogelijkheden biedt om vijanden te verslaan.

Kingdom Hearts: Chain of Memories
Dit spel gebruikte een full-motion video en was ongelooflijk goed ontworpen. Ook al was het plot een beetje vreemd, het had in wezen twee genres in één spel verpakt. Het verkocht meteen goed, maar had niet de blijvende kracht van andere soortgelijke spellen.

Metal Slug Advance
Met grappige personages en grote wapens is het eigenlijk net een actiefilm uit de jaren tachtig in een videospel. Het doel is om je vijanden uit te roeien door ze te vernietigen met kogels. Met andere woorden, maai ze neer.

Digimon: Battle Spirit
In een ander vechtspel zijn spelers Digimon, in plaats van eng uitziende personages, en nemen ze het op tegen andere Digimon. Echter, wanneer spelers het einde van een stadium bereiken, moeten ze het opnemen tegen de moeilijkere Impmon, en met alleen basisbewegingen en combo’s kom je er niet. Je moet de bollen aanklikken als ze vallen.

Beyblade: G-Revolutie
Dit spel verkocht niet zoals de ontwikkelaars hadden verwacht, maar een belangrijke reden was dat het televisieprogramma waarop het was gebaseerd de aandacht van het publiek niet meer trok. Toch was het een leuk onderdeel van het GameBoy universum.

Final Fight One
Double Dragon mag dan het vechtgenre voor videogamesystemen hebben uitgevonden, Final Fight bracht het naar een nieuw niveau. In deze game moeten spelers het opnemen tegen meerdere tegenstanders tegelijk.

Mario Tennis: Power Tour
Als tennissen in een videospel saai klinkt, heb je Mario Tennis waarschijnlijk nog niet geprobeerd. In deze versie waren de graphics verbeterd en had je toegang tot meer speelbare personages. Er waren ook betere spelmodi en zelfs minigames.

Super Monkey Ball Jr.
Stel je voor dat je een golfbaan in de lucht plaatst. Dan, in plaats van golfballen, had je apen gevangen in bubbels. Hoewel dit misschien vreemd lijkt, was het ongelooflijk succesvol. Simpel gezegd, het was veel moeilijker dan het leek.

Ninja Five-O
In alle andere delen van de wereld stond dit spel bekend als Ninja Cop, behalve in de Verenigde Staten, waar het deze titel droeg. Als speciale agent met ninjavaardigheden moesten spelers kleine criminelen en bendes uitschakelen, maar naarmate de levels hoger werden, werd het steeds moeilijker en ingewikkelder.

Kuru Kuru Kururin
Probeer deze titel vijf keer snel op te slaan en je hebt zeker een tongbreker te pakken. Hoewel weinig mensen eigenlijk weten wat Kururin is, maakt dat niet zoveel uit. Spelers moeten met een helikopter op zoek naar hun verloren broeders om ze te redden.

Mega Man Zero 4
Dit vermakelijke actiespel bood nieuwe upgrades en wapens ten opzichte van de vorige versies, inclusief de mogelijkheid om het weer te kiezen voordat je het spel zelf ingaat.

Super Street Fighter II: Turbo Revival
Hoewel het in wezen dezelfde versie was als het origineel, had deze nieuwe personages en mechanica. Het hield vast aan de kernprincipes die het originele Street Fighter-spel succesvol maakten, vooral in de arcades. Met de GameBoy versie konden spelers genieten van drukgevoelige besturing.

Mega Man Zero 2
Alles wat de eerste Zero spellen succesvol maakte is hier terug te vinden, maar de ontwikkelaars hebben alles vele niveaus opgeschroefd. De levels zijn langer, de graphics zijn sterk verbeterd en de actie is top.

Street Fighter Alpha 3
Nog een item uit het Street Fighter-universum, dit werd uitgebracht als arcadespel in 1998, maar deze versie was zeer ambitieus. Ontwikkelaars waren in staat om alles van dat originele arcade systeem in de kleine handheld Nintendo GameBoy versie te proppen. Hoewel de grafische details werden vereenvoudigd om dit mogelijk te maken, was al het andere top.

Sonic Advance 2
Deze tweede toevoeging aan de Sonic Advance verlegde de grenzen van wat mogelijk was in draagbare spelsystemen. De levels zijn groter, spelers konden kiezen uit vijf personages, elk met unieke vaardigheden, en er waren verborgen paden en power-ups te vinden, te ontdekken en te gebruiken.

GT Advance Championship Racing
Rij met ongelooflijk snelle exotische auto’s op circuits die zich overal ter wereld afspelen, en je hebt deze GT Advance Championship Racing-editie. Door verschillende kampioenschappen te winnen, konden spelers nieuwe circuits en nieuwe voertuigen vrijspelen. Zelfs voorraadauto’s konden bij elke overwinning worden verbeterd.

Veelgestelde GBA-vragen
Veelgestelde vragen over GBA spellen

Wat is het zeldzaamste Gameboy Advance spel?
Dit zou Pocky & Rocky met Becky zijn. Dit multidirectionele schietspel grijpt terug op de originele Super Nintendo spellen. Het werd slechts in beperkte oplage uitgebracht, en weinig mensen beseften dit toen.

Wat een jaar of tien geleden nog te vinden was voor $5 of $7, kan nu in prijs variëren van $120 tot $700 of meer, waarbij $5.000 redelijk is voor een originele versie in de oorspronkelijke verpakking.

Worden er nog GBA spellen gemaakt?
Nee. De productie van nieuwe GameBoy Advance spellen is eind 2009 gestopt. Op 15 mei 2010 was ook de verkoop van GameBoy Advance spellen in winkels over de hele wereld gestopt.

Miljoenen GameBoy fans over de hele wereld kunnen nog steeds genieten van deze spannende spellen met behulp van een emulator of zelfs de Nintendo Switch. Dus zelfs als je een van je favoriete spellen op deze lijst hebt gevonden en deze al jaren niet meer hebt gespeeld, is er nog hoop. Wat een prachtige tijd om een GameBoy-liefhebber te zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here