Of je nu een hilarische cartoon voor Youtube maakt, de openingscouvert van een videogame, of een artistieke trainingsvideo voor een professioneel bedrijf, 2D-animatie kan een moeizaam proces zijn. Alles van tweening tot layering kan een frustrerende hoeveelheid tijd in beslag nemen. Bovendien kan animatiesoftware duur zijn, en het is moeilijk te zeggen of het is wat je zoekt totdat je het geprobeerd hebt.
Voor beginners die geïnteresseerd zijn in animatie, maar niet goed weten hoe te beginnen, kan dit een enorme wegversperring zijn. Dit zijn problemen waar alle animatoren uiteindelijk mee te maken krijgen. De dagen van Flash-animatie zijn voorbij, je hebt nieuwe software nodig die even goed is voor professionals als voor beginners.
In dit artikel behandelen we hoe Synfig Studio de software kan zijn waarnaar u op zoek was. Het kan het geheime wapen van een animator zijn, dat u helpt met uw creaties en tegelijk de processen vermindert die u tijd en geld kosten.
Wat is Synfig Studio?
Synfig is animatiesoftware die ontworpen is om met minder mensen en middelen animaties van filmkwaliteit te maken. Perfect voor onafhankelijke animatoren, maar veelzijdig genoeg om ook door professionals te worden gebruikt. De software gebruikt zowel vector als bitmap artwork, wat indrukwekkend is aangezien de meeste animatiesoftware enkel vectoren gebruikt.
Gemaakt in 2005 door Robert Quattlebaum en Adrian Bentley, oorspronkelijk als software voor het nu verdwenen Varia-project. Het kreeg een open-source status, en is sindsdien opgemerkt en verbeterd door een groeiend aantal fans en ontwikkelaars in de gemeenschap voor zijn betrouwbare tweening-technologie. Tot op heden wordt het algemeen beschouwd als de beste tweening software.
In 2020 kreeg het eindelijk een stabiele release. Het is software die onder animatoren een reputatie begint op te bouwen als een snelle en betrouwbare tool. Bovendien is het open-source en gratis te gebruiken. Je betaalt geen hoge initiële kosten om de software te gebruiken die je misschien niet bevalt, en er zijn veel mods en hulp beschikbaar van de Synfig Studio gemeenschap.
In wezen heeft het alles wat je nodig hebt om professionele 2D-animaties te maken. Laten we nu enkele van de functies bekijken.
Gebogen kleurverlopen
Arcering toepassen op elk frame van een animatie is vervelend werk, maar Synfig Studio kan dat werk voor u doen. Het gebruikt een systeem voor zachte arceringen met gebogen kleurverlopen binnen een bepaald gebied. Hiermee kun je een laag eenmaal aan het begin van een kleurverloop en dan weer aan het eind arceren, zodat je gemakkelijk de arcering tussen frames kunt veranderen zonder dat je ze allemaal afzonderlijk hoeft te doen.
Het is misschien niet de meest flitsende functie, maar het is er zeker een waarop je kunt vertrouwen.
Botten
In animatietermen zijn botten een manier om te selecteren welke stukken van een animatiefilm, en hoe ze bewegen. Synfig Studios heeft een geavanceerd systeem voor het maken van botten en het toevoegen ervan aan cutouts.
Als u niet bekend bent, dan zou u als voorbeeld in Synfig Studio, als u een bewegend been animeert, het been in verschillende cutouts op uw bitmap laten splitsen.
Laten we zeggen dat u de voet, het onderbeen en het bovenbeen wilt animeren om een loopcyclus te animeren. Elk daarvan zou een ander deel zijn, en je zou ze aan elkaar vastmaken met botten, en dan gewrichten toevoegen aan de botten om bepaalde delen van het been op specifieke manieren te laten bewegen. Dat is de basis van botten in animatie.
Het is een veelgebruikte methode voor het animeren van personages, en het Synfig Studio systeem is er meer dan geschikt voor. Er is zelfs een skeletvervormingslaag inbegrepen, als u mooie vervormingen wilt maken van de botten die u hebt. Al met al een geweldige functie van het systeem.
Lagen en filters
Met lagen kun je meerdere animatieniveaus in een enkele scène mengen. Complexe animaties hebben veel lagen die dingen tegelijk doen.
Bewegende wenkbrauwen, gefronste wenkbrauwen, oogbeweging, lipbeweging, een neusbeweging en het achtergrondbeeld kunnen allemaal verschillende lagen zijn op een gedetailleerd geanimeerd gezicht. Met behulp van lagen kun je nieuwe animaties maken voor je keyframes, of zelfs animaties toevoegen bovenop een bestaande zonder die te verwijderen.
Dus wat maakt Synfig Studios speciaal als het gaat om lagen? Om te beginnen kunt u meer dan vijftig actieve lagen tegelijk hebben. Ook kunt u kiezen uit een aantal verschillende types: fractals, vervormingen, verlopen, geometrische en transformaties, om er maar een paar te noemen. In wezen is met de lagen in Synfig Studios een 2D-animatie van elke complexiteit mogelijk.
Vector Tweening
Een van de beste eigenschappen van Synfig Studios is de vector-tweeningfunctie. Tweening, kort voor “inbetweening”, is het proces van het genereren van beelden tussen keyframes.
Wanneer u een eenvoudige beweging animeert, wilt u misschien van punt A naar punt B, maar als u elk frame van de animatie met de hand moet uittekenen, gaat dat lang duren. De vector-tweening software in Synfig Studios, en ook andere moderne animatiesoftware, laat je toe dit te vermijden door de gaten van de animatiebeweging tussen twee vaste punten op te vullen.
Met andere woorden, als u wilt dat een oogbol van links naar rechts beweegt, hoeft u niet twintig keer hetzelfde oog te tekenen. In plaats daarvan gebruik je het tweening systeem om het oog te vertellen waar je wilt dat het begint te bewegen, en waar je wilt dat het naartoe gaat, en het systeem zal automatisch die frames van de animatie voor je invullen. Dat is het algemene concept van tweening.
Synfig Studios bestaat al sinds 2005 en heeft momenteel het krachtigste en snelste tweening-systeem ter wereld. Maar wat Synfig Studios doet dat andere systemen niet kunnen, is de mogelijkheid om een vectorvorm om te zetten in een andere.
Door de sleutelposities in te stellen worden de frames automatisch berekend, dus je hoeft maar een paar keyframes te tekenen om het programma een idee te geven van de beweging die je zoekt. De rest vult het zelf in. Zo kun je nog complexere bewegingen maken met het tweening-systeem, en jezelf veel tijd en energie besparen terwijl je toch vloeiende en complexe animaties hebt. Handmatig tweenen is niet nodig.
koppelen
Via een proces dat linking heet, kun je stukjes data hergebruiken, evenals functies die ermee verbonden zijn. Dat betekent dat je een werkend stuk animatie, of de basisstructuur ervan, later opnieuw kunt gebruiken. Dit kan veel tijd besparen bij grote producties.
Video-cursussen
Op de website van Synfig Studios staat een videocursus over de software. Deze cursus dient om je vertrouwd te maken met de nuances van de software en bevat een schat aan informatie over de basis van animatie. Het is een betaalde cursus, maar je kunt betalen wat je wilt, vanaf één dollar.
Het is zeker de moeite waard als je nieuw bent met animatiesoftware of onbekend met Synfig. De cursus behandelt alles over het maken van je eerste animatie, renderen, loopcycli, het koppelen van bestanden, het maken van een bewegende achtergrond, gezichts- en skeletanimatie, en meer.
Hoe stelt u Synfig Studios in?
Om aan de slag te gaan met Synfig Studios, moet je het eerst downloaden en installeren. Maak je geen zorgen over het prijskeuzescherm, Synfig is gratis en open-sourced, maar je kunt vrijwillig wat geld bijdragen aan het ontwikkelingsteam als je dat wilt.
Ook moet worden opgemerkt dat er twee verschillende downloads beschikbaar zijn. Een daarvan is de stabiele versie, en de andere is een ontwikkelingsversie.
De ontwikkelingsversie bevat een aantal bugfixes en een aantal experimentele, ongeteste functies die de stabiele versie mist, maar is minder voorspelbaar en op dit moment niet aanbevolen voor commercieel gebruik. Als u op de stabiele versie klikt, komt u op een tweede pagina waar u op downloaden kunt klikken.
Een snelle opmerking: als u op downloaden klikt, verschijnt er een klein venster waarin u wordt gevraagd naar uw e-mailadres en of u via e-mail op de hoogte wilt worden gehouden van eventuele wijzigingen, maar als u dat niet wilt, is er een knop Anoniem downloaden onder de downloadknop.
Nadat u op downloaden hebt geklikt, selecteert u de versie die op uw besturingssysteem werkt. Momenteel werkt Synfig voor Windows, Windows Portable, Linux en OSX, met 64- of 32-bits opties. Kies de selectie die voor jou het meest van toepassing is, en begin de installatie zoals je dat voor elk ander programma zou doen.
Synfig gebruiken voor animatie
Het leren gebruiken van Synfig Studios kan wat tijd kosten, aangezien de software nooit helemaal af was voordat het een stabiele release kreeg. De beste manieren om te leren animeren met Synfig zijn de videocursus op de website, ondersteuning van de community forums, of gewoon door er zelf mee te spelen.
Als u dat laatste wilt proberen, volgt hier een korte uitleg om u op weg te helpen.
Werkbalk
Als het programma eenmaal draait, zie je linksboven je werkbalk. Dit zou vrij eenvoudig moeten zijn als je bekend bent met software voor kunstenaars.
De bovenkant van de werkbalk is gevuld met bestandsopties voor het maken van een nieuw project, het opslaan van je huidige project, enz. Daaronder ziet u een knop voor instellingen. Dit is handig bij het starten van een nieuw project. U kunt functies instellen zoals hoeveel frames per seconde u wilt animeren, gamma, resoluties, wat voor soort render engine u wilt gebruiken, enz.
Daaronder staan enkele van de basisgereedschappen die je tot je beschikking hebt.
Penseelgereedschap: Hiermee kunt u uit de vrije hand over Raster afbeeldingen tekenen.
Cirkelgereedschap: Hiermee kunt u cirkelvormige lagen maken.
Tekengereedschap: Een basis tekengereedschap, waarmee u afbeeldingen op het canvasvenster kunt tekenen.
Uitknipgereedschap: Selecteer een stuk van de compositie door een masker toe te voegen, waardoor het wordt gescheiden van de achtergrond.
Eyedrop Tool: Hiermee kunt u kleuren selecteren.
Vulgereedschap: Wijzigt de kleur van een geometrielaag, waardoor deze volledig wordt opgevuld.
Voor meer informatie over gereedschappen, zie Synfig Studios Documentation op Synfig.org.
Canvas Venster
Dit grote venster is het eerste wat u opvalt. Dit is het Canvas Venster en is het gebied waar u het meeste teken- en animatiewerk zult doen. Er is een knop in de rechterbenedenhoek die de animatiemodus aanzet. De animatiemodus zal je animatie testen en geeft aan het programma aan dat wat je aan het bewerken bent gaat bewegen.
Sommige functies in de andere panelen, zoals het maken van keyframes, werken alleen in deze modus. In de linkerbovenhoek van het canvas is er een knop canvasinstelling. Klik hierop, en ga naar importeren als er afbeeldingen zijn die je wilt gaan animeren.
Als je net begint, is het een goed idee om je eigen afbeelding te uploaden om uit te testen hoe het canvasvenster en de animatiemodus deze beïnvloeden. U kunt ook de eigenschappen van uw afbeeldingsgrootte wijzigen via de instellingen.
Canvas Browser
In de rechterbovenhoek bevindt zich de canvas browser. Dit kleine venster toont je een uitgezoomde versie van het canvasvenster. Het canvasvenster is vrij groot. Dit geeft je in wezen een snellere manier om de delen die je zoekt te vinden zonder te hoeven scrollen.
Lagenpaneel
Linksonder zie je het Lagenpaneel. Hiermee kun je al je lagen bijhouden en bepaalde lagen groeperen. Naarmate je animatie complexer wordt, zullen veel van deze lagen tegelijk gevuld zijn met verschillende assets. In Synfig kun je meer dan vijftig lagen tegelijk hebben. Dit paneel helpt u ze te beheren.
Geschiedenis
Toont een lijst van je meest recente acties, en laat je toe ze ongedaan te maken of opnieuw te doen. Handig voor als iets zeven stappen geleden fout ging in plaats van twee; je kunt de fout nog corrigeren terwijl je de dingen die werken behoudt. Je kunt hier zelfs schakelen tussen verschillende canvaspanelen. Een zeer handige tool.
Tijd tracker
Tot slot is er de time tracker onder het Canvas venster. Deze tracker helpt je om de tijd en de frames waar je je op bevindt tijdens je animatie in de gaten te houden.
Als je begint te animeren kun je zien hoe lang het duurt om van punt A naar punt B te gaan, en hoe het er op elk afzonderlijk moment uitziet. Je kunt dit gebied ook gebruiken om je keyframes te maken en te beheren, een ongelooflijk belangrijk onderdeel van het animatieproces, omdat keyframes het begin en einde van een beweging aangeven.
Dit is de basis van wat u te zien krijgt als u Synfig Studios voor het eerst opent. Het zal niet genoeg informatie zijn om een expert te worden, maar het zou genoeg moeten zijn om u een idee te geven van wat mogelijk is, en waar de verschillende panelen voor dienen. Speel er wat mee en je zult nooit meer verdwalen in een doolhof van vensters en lagen.
Conclusie
Als het gaat om 2D-animatie is Synfig Studios een geweldige keuze die je veel tijd en werk kan besparen, en je hoeft er nooit een cent voor te betalen. Ondanks dat het nooit officieel is afgerond, zijn kunstenaars over de hele wereld erop gaan vertrouwen. Een gemeenschap van animatoren, ontwikkelaars en fans hebben het in de loop der jaren voortdurend verbeterd, waardoor dit project uit de dood is opgestaan.
Animatiesoftware komt en gaat, maar deze blijft al jaren gedijen en zich verder ontwikkelen. En daar is een reden voor. Synfig Studios is een veelzijdige animatiesoftware die gemakkelijk te gebruiken is als je er eenmaal een beetje mee gespeeld hebt, en is de beste ter wereld in wat het het beste kan tweaken.
Onderschat dit bescheiden animatieprogramma dus niet. Het kan net het geheime wapen zijn dat je nodig hebt om je creaties tot leven te brengen.