Snelstartgids voor animeren in Krita

0

Aan de slag met animatie
Hoe animeer ik? Je gebruikt tools zoals Krita! Anders dan dat, is animatie het proces van het nemen van frames, stilstaande beelden, en het laten bewegen van het personage of object met behulp van verschillende methoden.

Voordat je begint met programma’s als Krita, layers, paint, apps, en wat er nog meer van toepassing is, moet je beginnen met animatie. Hoe bereik je dat? Kun je beginnen met het maken van de volgende best geanimeerde serie?

Er zijn een paar manieren.

We raden je aan een paar mensen op YouTube of online gemeenschappen zoals Reddit te bekijken.

Hier zijn een paar bronnen, tutorials en meer om je op weg te helpen in je artistieke reis.

Aan de slag met kunst/animatie van Jazza

In deze uitgebreide maar eenvoudige videotutorial laat YouTube-gebruiker Jazza aspirant-animators precies zien wat ze nodig hebben. Of het nu gaat om een bepaald tekentablet of een schildertoepassing, dit is de perfecte tutorial voor beginners.

12 Principes van animatie (officiële volledige serie) door AlanBeckerTutorials

Deze uitstekende videoserie verzamelt alle essentiële animatieprincipes op één plek. Dit is hoe effectief te illustreren, objecten consistent te houden, hoe frames te tekenen, en andere belangrijke stappen die betrokken zijn bij een goede animatie.

Over Krita
Oké, wat is Krita? Krita is een geweldige kleine grafische editor. Kunstenaars en ontwerpers gebruiken Krita vooral voor animatie en 2D-schilderen.

Het werd meer dan 15 jaar geleden ontwikkeld, is open-source en beschikbaar op Windows, macOS, Linux, Android en Chrome OS. Het gebruikt C++ en Qt als programmeertalen.

Krita heeft verschillende prominente tools, waar we later op in zullen gaan.

Hoe goed is Krita voor 2D-animatie?
Is Krita goed voor animatie? Ja. Het is een fanfavoriet en is perfect voor frame per frame animatietechnieken. In het algemeen is het een bron van onschatbare waarde voor elke beginnende animator of 2D-schilder.

Om u kennis te laten maken met Krita voordat u het downloadt, laten we enkele van de meest unieke instellingen, aspecten en workflow van het programma zien.

Animatiecurves
De animatiecurven-docker in Krita maakt uitgebreide bewerkingen in je werk mogelijk. Dit combineert wiskunde, omdat Krita je animatie herkent als een variabele of waarde. Dit wordt Tweening genoemd.

Werkstroom
Laten we eens kort kijken naar enkele geweldige tools die Krita biedt voor een workflow.

Tijdlijn Docker
De timeline docker is de primaire manier waarop je de tijd van animatie en tekenen meet. Dit is waar je je werk tweakt en bewerkt. Wil je audio toevoegen aan je animatie? Dit is de plaats om door je werk te scrubben en andere aspecten in te voegen.

Animatie Docker
In de animatie-docker zie je de weergave van je project. Afhankelijk van je instellingen beginnen de frames bij 0 en lopen ze door tot 10.

Afhankelijk van sneltoetsen en animatie-instellingen kunnen de volgende opties variëren. Laten we eens kijken naar de rest van Krita’s workflow.

Uienhuid Docker
De onion skin docker toont in wezen de animatieframes gelaagd over elkaar. Dit geeft een waardevolle kijk op frames en hoe ze met elkaar verbonden zijn.
Wat als ik op een scherm wil tekenen en wil zien waar ik teken?
Dat hangt af van de instellingen van je tekentablet. Bij tekentabletten in het algemeen teken je op het tablet, en zie je je werk op het scherm. Als je echter alleen een tablet gebruikt (denk aan een iPad, enz.), zie je je afbeeldingen en kunstwerken direct op het scherm. Het hangt ook af van de stylus, het potlood of andere accessoires.

Wat als ik me geen Cintiq kan veroorloven?
Oké, Cintiqs kunnen behoorlijk duur zijn. Als u een amateur schilder of animator bent, kan het een hele opgave zijn.

Gelukkig zijn er tal van goede, goedkopere tabletopties. Grote merken als Wacom en Huion ontwikkelen fantastische budgettabletten, naast duurdere opties. Als u zich geen Cintiq-tablet kunt veroorloven, kunt u kiezen voor een van de opties van deze bedrijven.

Welk programma moet ik gebruiken?
Er zijn gelukkig veel programma’s en instellingen waarmee u kunt animeren en tekenen. Krita is een goede optie, omdat het open-source is, relatief eenvoudig te gebruiken, en over het algemeen behoorlijk goed.

Uiteindelijk is het aan jou om het programma van je keuze te kiezen. Wij raden echter Krita aan, omdat het zowel digitaal tekenen als animeren biedt.

Hoe tekenen in Krita
Tekenen in Krita

Oké, genoeg uitstel! Laten we de basisprincipes van het tekenen in Krita uit de doeken doen.

Lagen
Je hebt wel eens gehoord van lagen. Of het nu gaat om Adobe Photoshop of andere kunstprogramma’s, met lagen kun je je kunst samenvoegen. Met lagen kun je verschillende aspecten van kunst tekenen, animeren en anderszins creëren en combineren tot een samenhangend geheel.

Penseelgereedschap
Met de vele penseelgereedschappen in Krita kun je de grootte en dekking van de penselen in je digitale schilderijen bepalen. Wilt u een zwaar penseel? Kies een groter formaat, ondoorzichtigheid en meer.

Vormgereedschap
Krita’s vormgereedschap is behoorlijk indrukwekkend. Dit is perfect voor vectorafbeeldingen. Je hebt een fantastische hoeveelheid controle over de vormen en bewegingen van je werk.

Selectie en transformeren
Met selecteren en transformeren kun je iets nemen en het vergroten, verplaatsen en verkleinen. Wil je objecten roteren? Wil je bijsnijden? Dit is de optie die u zoekt.

Uw bestand opslaan
Zo, je hebt een hoop werk in je bestand gestopt. Nu is het tijd om op te slaan. Klik gewoon op ‘Opslaan als’, zoals bij andere bestanden in bijna elk groot computerprogramma. Onthoud echter dat je je Krita-bestand moet opslaan in het oorspronkelijke formaat, weergegeven als ‘.kra’.

Van daaruit kun je je objecten en werk exporteren naar elk bestandsformaat, dus maak je geen zorgen over compatibiliteitsproblemen.

Hoe animeren in Krita
Animatie in Krita
Oké, nu je meer weet over het tekenen van basisdingen in Krita, laten we beginnen met animatie.

Opzetten
Wie bekend is met het inmiddels opgeheven Adobe Flash zal de gebruikersinterface van Krita meteen herkennen. Er zijn veel overeenkomsten.

Rechtsklik, maak een nieuw frame.
Rechtsklik om een nieuw frame toe te voegen aan je basisanimatie. Niet veel aan!

Je tweede frame
Nogmaals, rechtsklik om je tweede frame toe te voegen. Een handig aspect van Krita is de ‘Auto Frame Mode’. Deze voegt automatisch frames toe aan een lege werkruimte.

Uienschil
Herinner je je onion skinning? Het totaalbeeld van alle animatieframes in één samenhangend scherm. Hierdoor zie je in wezen het grotere geheel, zowel letterlijk als figuurlijk. Zie het als een ‘vogelperspectief’.

Beginnen met animeren
Nu je deze fantastische hulpmiddelen kunt gebruiken om frames te maken, te bewerken en te transformeren, kun je aan de slag! De enige beperking is je eigen creativiteit.

Uw animatie exporteren
Vergeet niet je animatie op te slaan met het ‘.kra’ bestandsformaat. Kies vervolgens om je animatie te exporteren in het gewenste bestandsformaat. Je kunt ook exporteren naar het web.

Inleiding tot animatie: Een loopcyclus maken
Een goede oefening om met animatieprojecten te beginnen is leren hoe je een loopcyclus maakt. Een loopcyclus, zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, houdt in dat je een personage maakt en het laat lopen.

Er zijn kritische punten van loopcyclus-animaties. Laten we eens kijken:

Bogen
Timing en afstand
Squash en Stretch
Easing
Overlappende actie
Secundaire actie
Overdrijving
Beroep
Al deze animatieprincipes zorgen ervoor dat een loopcyclus niet alleen realistisch, maar ook overtuigend is. Met dingen als de vormgereedschappen moet je de benen, armen, het hoofd en de romp manipuleren om de animatie realistisch te laten lijken. Het maakt niet uit hoe cartoonesk je ontwerp is, je moet een basiskennis hebben van hoe bewegingen werken om het echt samen te laten komen.

Hoe voeg ik audio toe aan Krita Animation?
Als je eenmaal een paar cruciale animatietechnieken in Krita onder de knie hebt, hoe zit het dan met audio. Natuurlijk kun je een stille film maken, maar laten we realistisch zijn: je hebt goede audio nodig.

Als je de Krita documentatie raadpleegt, zul je zien hoe eenvoudig het is om audio toe te voegen aan een animatie. Eerst moet je beslissen welk audioformaat bij je animatie past: WAV, MP3, of OGM.

Je neemt gewoon een audiobestand, uploadt het naar je animatie, en plaatst het in de tijdlijn van de animatie op de gewenste plaats. Druk gewoon op play om te zien hoe de audio aansluit op je frames.

Conclusie
Er is nog nooit een beter moment geweest om je te verdiepen in animatietechnieken, artistieke hulpmiddelen en andere programma’s die je helpen creëren.

Krita kan een uitstekend programma zijn voor beginners en zelfs een opstapje naar belangrijkere animatiemogelijkheden in de toekomst. Omdat het open-source* en gratis is, is er geen nadeel om het uit te proberen.

Aangezien het gratis is, kunt u de ontwikkelaars misschien een paar dollar geven om uw waardering te tonen! Hoe dan ook, Krita zal nog vele jaren een geweldig hulpmiddel voor animatie en tekenen zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here