Snelle, eenvoudige stappen om een personage te animeren in de Unity Engine

0

Unity is een van de belangrijkste game engines van de moderne tijd. Hoewel misschien niet zo krachtig als de gevierde Unreal Engine, is Unity de toolset voor duizenden getalenteerde game-ontwikkelaars en is het officieel de populairste software voor game-ontwikkeling door derden.

Games als Hollow Knight, Cuphead, Rick and Morty: Virtual Rick-ality, Escape from Tarkov en Outer Wilds hebben bepaald waartoe gaming in staat is.

Dus hoe kan iemand als jij profiteren van wat Unity te bieden heeft, namelijk Unity-animaties?

Personages vormen het hart en het middelpunt van elk spel, en goede animaties zijn de sleutel tot het succes en het plezier van een spel. Je kunt zorgen voor vloeiende en realistische bewegingen van personages door de Unity Animator te gebruiken.

Laten we eens kijken hoe je een personage animeert in Unity.
Animatie
Animatie in Unity is waarschijnlijk eenvoudiger dan je denkt. Laten we enkele van de kritische concepten achter Unity-animatie uiteenzetten om je kennis te laten maken met het proces.

Animatie Clips
Animatieclips vormen de kern van je Unity-animatie. Dit zijn interne of externe bestanden die in Unity worden geplaatst om een animatie te maken.

Deze animatieclips zijn een eenvoudige manier om toepasselijke animaties aan elkaar te koppelen tot een samenhangend geheel. Zodra clips zijn geïmporteerd of gemaakt in de engine, gaan we over op animatiecontrollers, die ons betere instructies geven aan de engine over wat personages vervolgens moeten doen.

Animatiecontrollers
Animatiecontrollers zijn, je raadt het al, gereedschappen waarmee je bewegingen voor je personage kunt dicteren. Animatiecontrollers doen dit door je verschillende animatieclips te organiseren en ze toe te wijzen aan verschillende commando’s. Elke keer dat je op de ‘X’-toets drukt, zou je een animatie kunnen laten cirkelen tussen hurken en opstaan.

Unity maakt animatiecontrollers voor je zodra je begint met het invoeren van animatie-informatie, het maken van clips, en het gebruik van toestandsmachines om dit alles te laten werken.

Wacht, toestandsmachines?
State machines verwijzen naar het feit dat in animatie, objecten of figuren voortdurend acties uitvoeren. Als zodanig bevinden ze zich in een reeks toestanden. Personages kunnen in een toestand zijn van rennen, lopen, zwemmen, noem maar op.

Toestandsmachines verwijzen naar het totaalpakket van alle aspecten van toestanden. De overgang tussen acties, de acties zelf, en verschillende variabelen vormen een toestandsmachine.

Bijvoorbeeld, vanuit een ruststand kan je personage geen lopende sprong uitvoeren. Hij kan echter wel een gewone sprong uitvoeren. De toestandsmachine is een soort stroomschema dat laat zien wat er mogelijk is vanuit een bepaalde toestand. Toestandsmachines zijn vitale aspecten van Unity-animatie.

Een personage animeren in Unity
Nu we iets meer weten over het belang van Unity-animatie, laten we eens kijken wat de eerste stappen zijn om karakters te animeren.

Unity animatie
2D animatie heeft meestal karakters die van links naar rechts bewegen op het scherm. Denk aan alle vroege Mario-spellen als fantastische voorbeelden van 2D-spellen. Om een 2D-model tot leven te brengen, heb je eerst een paar dingen nodig.

Met Unity 3D-animatie moet je meer rekening houden met je omgeving in het spel, aangezien personages in drie dimensies bewegen, in plaats van in twee verschillende richtingen.

Wat je nodig hebt om met Unity-animatie te beginnen
Idealiter wil je een soort basiscursus animatietechnieken, samen met enige vertrouwdheid met de gebruikersinterface van Unity. Kennis van de gebruikersinterface is aantoonbaar een van de beste manieren om te slagen met iets als de Unity animator.

Je moet wat experimenteren en zelf een personage maken. Als je eenmaal een personage hebt en een eenvoudig begrip van enkele animator-mechanismen, kunnen we meteen beginnen met het animatieproces.

Voorbeeldige animaties
Inactief blijven
Unity – Inactief blijven
Inactief blijven is een van de meest elementaire animaties van een personage. Hoewel ze niet veel doen tijdens deze toestand, vloeit bijna elke andere animatie voort uit de rusttoestand. Als ze een andere toestand nodig hebben, zoals rennen, groeit alles vanuit de rusttoestand om een lopende sprong te maken.

Het maken van een subtiele en effectieve idle-animatie, zoals ademen, is gewoon een kwestie van het manipuleren van de rigging van je character model gedurende een paar frames. Als je succesvol bent in je animatie van de rusttoestand, heb je een overtuigend, levend, ademend personage gemaakt.

Lopen
Unity – Lopen
De manier waarop je personage voornamelijk beweegt, moet goed worden geanimeerd als je een overtuigend animatieproject wilt hebben.

Je moet een nieuw bestand maken voor je loopanimatie. Je moet elke verschillende pose opnemen die een personage aanneemt wanneer je zijn ledematen manipuleert – zie het als stop motion animatie.

Animatoren bewegen stukken op hun plaats, stoppen, nemen foto’s en voegen die samen om de schijn van actie te wekken. Hoewel deze animatie ingewikkelder is, is ze min of meer vergelijkbaar.

Zorg ervoor dat je lopen overtuigend is, want het is makkelijk om iets over het hoofd te zien en je personage per ongeluk helemaal van de grond te laten lopen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here