Nieuw bij Game Dev? Maak je eerste videogame met Panda 3D Engine. Dit is waarom…

0

Panda 3D is een gratis engine die zijn wortels heeft in Disney VR. Een van de eerste Disney VR projecten, Aladdin’s Magic Carpet, werd de genesis voor wat we vandaag kennen als Panda 3D. Hoe cool is dat? Oorsprong in Disney is een hel van een ding om op een cv te zetten.

Panda 3D benadrukt precies dat – 3D objecten in een 3D wereld. De gebruiker moet een ruimte vullen met 3D-modellen met behulp van verschillende animatiesoftware. De ontwikkelaars voegen voortdurend nieuwe integratiesystemen toe met behulp van DirectX en OpenGL.

Er zijn andere niet-3D activa in de engine waartoe hij in staat is, zoals een eigen physics engine, robuuste AI, gedetailleerde audiotechniek, en een zeer fijn afgesteld debugsysteem. Nogmaals, de ontwikkelaars zijn voortdurend bezig deze engine vooruit te helpen, en op een zeer vooruitstrevende manier.

Ze lijken de vinger aan de pols te houden van 3D-ontwerp en physics, wat geweldig is voor nieuwe spelontwikkelaars.

Inhoudsopgave:
De engine en de Berkeley-licentie
Afgezien van de geweldige naam van het iconische ras van een superschattige beer, (ja, ik weet dat het beren zijn en geen pluche knuffels, oké?), is Panda 3D een game engine die werd uitgebracht in 2002. Het gebruikt een herziene BSD licentie.

Dit staat voor Berkeley Software Distribution, waarvan de oorsprong lag in de computerlabs van de Universiteit van Californië, Berkeley in 1977. Dat is een licentie die al meer dan 40 jaar in gebruik is, dus je kunt er zeker op vertrouwen.

Het belangrijke aspect van deze licentie is dat ze vrij is en minimale beperkingen oplegt aan de maker en zijn latere creaties. Gewoonlijk heeft de licentiegever bij licenties een percentage van de rechten van de creatie of hij vraagt gewoon dat zijn merk wordt opgenomen in het auteursrecht.

Dat is een kleine prijs om licenties van UC Berkeley en MIT te kunnen gebruiken.

Onder deze licentie heeft de hypothetische Panda 3D gebruiker, (misschien jij?), ongelofelijke vrijheid om te creëren en te distribueren via deze verschillende licenties.

Panda 3D gebruikt Python als programmeertaal en gebruikt C++ in de meeste facetten van de engine.

Het is GRATIS
Oké, oké, ik zal me schikken. Mijn Spidey zintuigen gingen af bij het lezen over Panda 3D toen ze adverteren als de

“Panda3D is een open-source, volledig gratis te gebruiken engine voor realtime 3D games, visualisaties, simulaties, experimenten – noem maar op! De rijke functieset past zich gemakkelijk aan uw specifieke workflow en ontwikkelingsbehoeften aan.”

Ja, de engine is gratis. Ik weet het, ik weet het, in het verleden heb ik misschien veel nadruk gelegd op mijn voorkeur voor volledig gratis game engines, maar ik blijf er 100% bij.

Geen spijt.

De kans is groot dat u net begint met spelontwikkeling en dat ongedwongen beginnen niet alleen economisch uw beste optie is, maar dat de mogelijkheid om een gratis engine te kiezen zonder consequenties van vitaal belang is om uw ideeën om te zetten in uw creaties.

Download en update geschiedenis
Het was super eenvoudig om Panda 3D te downloaden, met een installatieprogramma dat letterlijk op de startpagina staat. Het is gemakkelijk om Panda 3D aan te schaffen. Ik downloadde het bestand, (voor mij was dat Windows 64 bit), en na een paar stappen was ik klaar.

De downloadsectie van de site heeft niet alleen de installateurs voor de engine zelf (allemaal multiplatformbestanden), maar biedt ook de broncode via GitHub en Gzip.

Wat ik echt bewonder aan deze engine is de aandacht voor verschillende builds die de makers voortdurend updaten. Wanneer ze updaten, voegen ze overvloedige notities en uitleg toe over wat ze hersteld of verbeterd hebben. Onnodig te zeggen dat ik onder de indruk was van de toewijding.

Oké, nu we dat uit de weg hebben geruimd, laten we eens nader kijken naar de verschillende manieren waarop je deze creatieve engine het beste kunt gebruiken en je eigen vaardigheden kunt aanscherpen.

Handleidingen
Panda 3D ‘Hello World Tour’
Niet alleen heeft het een creatievere naam, maar het is de officiële Panda 3D tutorial van hun eigen website. Wat ik leuk vind aan deze jongens is dat ze zo verdomd vriendelijk en behulpzaam zijn. Misschien is dat iets wat we meer nodig hebben in de ontwikkelingsgemeenschap?

Klik op ‘Volgende’ door de verschillende pagina’s terwijl ze je door de allereerste stadia van je project leiden.

Het introduceert je in Panda 3D via de basis coderingstaal en toont je hoe je het programma moet draaien. In de volgende tutorials hebben ze de verschillende secties hot-linked, a la Wikipedia in termen van hoe artikelen zijn gestructureerd, wat eenvoudige navigatie betekent.

Ze schetsen echt de basis; het is bijna alsof je een andere taal leert.

“Panda3D bevat een gegevensstructuur genaamd de Scene Graph. De Scene Graph is een boom die alle objecten bevat die moeten worden weergegeven. Aan de basis van de boom staat een object met de naam render. Niets wordt gerenderd totdat het eerst in de Scene Graph is ingevoegd.”

En snel daarna ben je voorbij de basis en op weg naar de meer geavanceerde aspecten van de innerlijke werking van de engine. Deze tutorial is opmerkelijk en van onschatbare waarde, want de teamleden leiden je zorgvuldig door het proces en helpen je een natuurscène te renderen om er zeker van te zijn dat je het onder de knie hebt.

Dat soort aandacht voor details en zorg voor de gebruiker maakt deze handleiding tot een absolute must.

PS: Ik zeg dit altijd, maar het mag nog eens herhaald worden: als je Panda 3D gebruikt en houdt van wat de makers hebben gedaan en doen, raad ik je aan wat donaties hun kant op te sturen, zodat ze geweldige en gedetailleerde inhoud kunnen blijven produceren, waardoor het gemakkelijker wordt om jouw creatie te maken.

Veel mensen in deze ontwikkelingsteams hebben andere banen en ontwikkelen deze game engines in hun kostbare vrije tijd, dus verlicht hun last een beetje als je een diehard gebruiker bent!

Grimfang’s handleiding
“Deze handleiding leidt je door elk deel van het spelcreatieproces. Het laat je zien hoe je vanaf nul begint met een eenvoudig idee, de code schrijft, inhoud maakt, en uiteindelijk alles verpakt in een uitvoerbaar bestand om vrij te geven aan het publiek. Het probeert ook algemeen te zijn en je zoveel mogelijk details te geven, door de kennis die je nodig hebt via eenvoudige en korte hoofdstukken te geven, terwijl je meteen kunt springen in wat je echt wilt: spellen maken.”

Eloquent en beknopt – zo begint de Grimfang handleiding voor Panda 3D. Dit hier is een absolute one-stop shop voor alle vragen die je hebt over het maken in de engine. Het is ronduit uitputtend. Het is bijna afschrikwekkend hoe gedetailleerd het is.

Iets wat ik echt geweldig vind aan deze handleiding is het eerste deel. Het heet ‘Imagine’ en het helpt de lezer in het reine te komen met ideeën en het bedenken van creatieve ideeën en het creatieve proces zelf. Wat volgt is een extreem diepgaande uitsplitsing om je te helpen je ideeën op te splitsen in een daadwerkelijke schets waarmee je kunt werken wanneer je Panda 3D opstart.

Het doet me denken aan een scriptie die ik op de universiteit maakte. Ik moest een onderzoeksvraag bedenken die beantwoord moest worden door middel van, je raadt het al, onderzoek. Maar de onderzoeksvraag moest zodanig worden aangescherpt dat er geen vaagheden in zaten.

Dit is zeer vergelijkbaar, omdat het gebrek aan vaagheid aan je idee je alleen maar helpt om zoveel meer succes te hebben in je creatie.

Wees gewaarschuwd, deze gids is ongeveer 120 pagina’s of zo. Dit zal de gemeenschap ongetwijfeld verdelen, want het is een nuttige bron, maar sommigen zullen zich misschien laten afschrikken door de enorme omvang van het boekwerk. Over het geheel genomen is dit echter een waardevolle bron van informatie die je niet kunt negeren.

Als je aarzelt, lees het dan in ieder geval even door, of lees zeker het gedeelte ‘Imagine’, dat is revolutionair. Dit sluit aan bij de zorg en passie van de spelgemeenschap, want dit is waarschijnlijk het allerbeste op het gebied van Panda 3D-bronnen.

YouTube: Sam’s Gaming

Nu, als je visueel leert zoals ik, zul je deze video’s waarderen. Hoe waardevol de handleidingen van Grimfang en de makers van Panda 3D ook zijn, soms komen de meest waardevolle tips en trucs voor de engine op onverwachte plaatsen, zoals op het YouTube-kanaal Sam’s Gaming.

Sam’s Panda 3D inaugurele video, (met een lengte van bijna 8 minuten), ‘The Setup Ep.1’ doorloopt precies dat: het verkrijgen van de bestanden van Panda 3D en hoe te installeren. Zijn video’s in de Panda 3D, met het spel Toontown Online als sjabloon, verkennen de verschillende nuances met de engine en laten de kijker zien hoe je gebeurtenissen, geluid en meer kunt scripten.

De Reddit
Een andere bron waar ik bijzonder dol op ben, is het Reddit-forum. Je kunt openhartige discussies voeren met andere gepassioneerde leden van de gemeenschap waar je deel van wilt uitmaken. Ze hebben geweldige tips voor nieuwe en oude gebruikers van Panda 3D.

Gebruiker AlgorithmPub stelt in reactie op een gebruiker die op zoek is naar tutorials:

“Naast de geweldige bronnen waar de anderen op wezen, zou ik aanraden om eens te kijken naar de voorbeeldprojecten die verpakt zijn bij panda3d als je de map niet kunt vinden, download dan gewoon het zip-bestand van github. Maak ook wat prototype(s) zodra je kunt (wacht niet tot je je zeker voelt, maar bouw je vertrouwen op met oefenen). Leer door je eigen projecten te maken.”

Soms is dat het beste advies, om in de engine te springen en te klooien met de onderdelen onder de motorkap.

Nu bedoel ik niet dat je er zomaar in moet duiken en wat aan moet rommelen; je moet je vertrouwd maken met de basis van de engine en enkele meer geavanceerde aspecten ervan, maar voor het grootste deel is het een bedwelmend gevoel om een nieuw deel van de engine te ontdekken waarmee je niet vertrouwd was.

Snel spel
Net als de handleidingen ervoor, biedt Game Fast gebruikers zowel een mooie combo van de officiële Grimfang handleiding met een internet gemeenschap. Game Fast is een site die erop gericht is beginnende makers te helpen hun carrière of hobby in spelontwikkeling te starten.

Omdat het niet voor iedereen even gemakkelijk is (ik ben zelf schuldig aan een game-challenge), zijn ze erg behulpzaam en ondersteunend. Ze beginnen zelfs met het taalgebruik in Panda 3D, wat nieuwkomers soms kan helpen om het terrein van Panda 3D te verkennen.

In de loop van verschillende ‘delen’, zoals een stripboek, legt Game Fast alles wat je moet weten tot in detail uit: rendering trees, downloads, en gewoon kennismaken met de 3D-wereld.

Verdict
Als je een nieuwe spelontwikkelaar bent, of zelfs als je gewoon nieuwsgierig bent naar het proces en wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van spellen, is Panda 3D een geweldige kleine engine om je reis te beginnen.

Voor- en nadelen
Voordelen:

Gratis
Gebruiksvriendelijk
Grote bron van online tutorials
Makkelijk voor gebruikers die al bekend zijn met basis spelontwerp
Nadelen:

Sommige van de software die betrokken is bij de assets in de engine loopt nog een paar versies achter
Het bewerkingsprogramma is niet uniform; dit maakt het moeilijker om assets te verplaatsen en naadloos op te nemen in je project.
Over het geheel genomen is dit weer een no-brainer voor mij. Niet alleen is het een van de gemakkelijkste downloads onder de gratis engines, maar met de enorme hoeveelheid informatie en de wortels in Disney is Panda 3D een geweldige kleine engine die uw tijd en creatieve energie meer dan waard is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here