Ken uw RPG-klassen

0

Als je nog nooit een diepgaand tabletop RPG-spel hebt gespeeld van zoiets als Dungeons & Dragons, dan raad ik je dat ten zeerste aan. Waarom? Omdat je daarmee het tempo van het spel kunt bepalen en kunt spelen zoals jij dat wilt.

DnD personages in een fantasy setting kunnen variëren van een standaard menselijke vechter tot een Aarakocran vogelmens. Ja, dat bestaat echt.

Als je een gamer bent die van RPG’s, JRPGS of CRPGS houdt, ken je waarschijnlijk wel de basis van een aantal karakterklassen. Maar waar komen deze klassen in Final Fantasy, Baldur’s Gate en andere series vandaan?

Als je iemand bent die maar weinig weet over RPG game classes, dan hebben we de ultieme gids om je te introduceren in je volgende favoriete character class. Laten we wat achtergrond over RPG classes, skills, abilities, subclasses en archetypes bekijken.

RPG Klassen
Wat zijn RPG Klassen?

Wat zijn de RPG classes?
RPG classes zijn de karakter kaders en sjablonen die je gebruikt bij het spelen van een rollenspel. Character classes onderscheiden personages van elkaar door verschillende wapens te hanteren en verschillende vaardigheden te bezitten die spelers gebruiken.

Standaard RPG Klassen: Vorm en functie
Of je nu iets speelt als Final Fantasy X, of World of WarCraft, je hebt je basis klasse type. Deze variëren van strijders en krijgers die gespecialiseerd zijn in kracht en macht tot tovenaars en geestelijken die spreuken uitspreken.

Ben je brutaal en onbeschaamd? Hou je van zware gevechten met zwaarden en bijlen? Dan ben je misschien een krijger of barbaar.

Of ben je iemand die graag achterover leunt en andere spelers in gevecht laat gaan? Als je wat spreuken uitspreekt en religie aanroept, ben je misschien beter af als magiër of geestelijke.

Karakter klasse: Geschiedenis
De grootvader van allemaal, Dungeons and Dragons, was de eerste die karakterklassen introduceerde. Sinds het begin heeft Dungeons and Dragons bijna elk RPG klasse systeem dat ooit heeft bestaan beïnvloed.

Het RPG klassensysteem kan in de loop der tijd veranderd zijn, vooral met het veranderen van de basis Dungeons and Dragons tabletop RPG regels. Hoe dan ook, de belangrijkste tactieken en vaardigheden zijn gebleven.

Verschillende tabletop RPG en evoluerende vormen van gameplay maakten het mogelijk om verschillende variaties op klassen en gameplay te creëren.

Klasse Archetypes: Unieke vaardigheden en variaties
Klasse archetypes zijn subklassen voor personages. Deze versterken de spelklassen en geven je spelervaring meer smaak. Je zou een ranger kunnen hebben die ook een ranger archetype van een beastmaster heeft. Deze openen nieuwe vaardigheden en maken deze standaard klassen nog unieker en leuker om te spelen.

Ik speel bijvoorbeeld als een elf rogue die een inquisitive archetype heeft. Hoewel ik allerlei dingen kan doen die de rogue-klassen leuk vinden, kan ik een rollenspel nog leuker maken door me te gedragen als een detective. Zeker, ik gedraag me graag als een dief en gebruik mijn zwaard om te intimideren, maar ik hou er ook van om de spelomgeving te onderzoeken.

Inquisitive verandert mijn elf schurk in een snelle, scherpzinnige onderzoeker. Als een vijand geen antwoord geeft dat mij bevalt, ben ik niet bang om een pijl af te schieten of een mes hun kant op te gooien. Het hangt allemaal af van hoe je het spel speelt.

Aan de andere kant zou je kunnen kiezen voor het assassin archetype. Zo zie je hoe zelfs in één RPG klasse, het veranderen van je archetype het verloop van het verhaal van spel tot spel kan veranderen.

Lijst: Gemeenschappelijke Karakter Archetypen
Verschillende archetypes laten spelers toe om nuttige vaardigheden, krachten en mogelijkheden te verwerven op verschillende niveaus. Op level 3, 7 en 15 krijgt de boogschutter bijvoorbeeld verschillende unieke vaardigheden.

Er zijn talloze variaties op deze karakterarchetypes, maar we noemen er een paar die interessant zijn om te verkennen. We vermelden hun basisopbouw en unieke vaardigheden.

Vechters Archetypes
RPG Klasse Archetype – Vechter

Boogschutter
Boogschutters gebruiken hun boogvaardigheid om verwoestende magische boogschade toe te brengen aan iedereen op hun pad.

Bekwaamheid in boog of natuur
Vermogen: Magic Arrow, Arcane Shot, Curving Shot, en meer.
Slagmeester
Een gevechtsmeester leert alle verschillende manieren om, nou ja, het gevecht te beheersen.

Gevechtssuperioriteit
Manoeuvres: deze versterken de aanvallen.
Ken je vijand: hiermee kan de speler meer te weten komen over een vijand of bondgenoot buiten het gevecht om. Hitpoints, pantserklasse en klasseniveau zijn dingen die battle masters kunnen zien.
Kampioen
Kampioenen draaien om fysieke uitmuntendheid en verwoesting. Dit is het perfecte archetype voor wie rauwe schade wil aanrichten.

Verbeterde Critical: Dit verbetert je kans op een verwoestende kritieke slag.
Opmerkelijke atleet: Je krijgt extreme vaardigheidsbonussen voor acrobatiek en
Survivor: Je krijgt een indrukwekkende aanvulling op je hitpoints tijdens een gevecht als je op de drempel van de dood staat.
Ridder
Ridders zijn ridderlijke karakters die gespecialiseerd zijn in gevechten en het beschermen van bondgenoten in het heetst van de strijd.

Onverbiddelijk merkteken: Als je een vijand raakt, wordt deze door jou gemarkeerd. Ze krijgen een nadeel bij elke aanval.
Houd de lijn vast: Hiermee kan de ridder vijanden vertragen door een beslissende klap uit te delen.
Defender’s Blade: Met deze vaardigheid kunnen ridders terugslaan met wraak. Je kunt twee keer een aanval van kans krijgen en krijgt AC +1 als je een zwaar harnas draagt.
Samurai
Net als hun echte tegenhangers, zijn samurai in RPG spellen geharde krijgers die nergens voor stoppen om vijanden te overwinnen.

Vechtlust: Geeft je een voordeel op alle aanvalsrollen en voegt vijf extra hit points toe.
Elegante hoveling: Dit geeft spelers een enorme boost aan Charisma.
Rapid Strike: In bepaalde situaties kun je een doelwit een extra keer per beurt aanvallen.
Schurk Archetypes
RPG Klasse Archetype – Schurk

Huurmoordenaar
Huurmoordenaars zijn huurmoordenaars, zij die handelen in de dood. Ze kunnen het doen voor de winst of de kunst ervan.

Moordenaar: Je krijgt het verrassingselement en voordeel op elk wezen dat nog niet aan de beurt is geweest.
Infiltratie Expertise: Je kunt de tijd nemen om je identiteit te vervalsen. Dit is perfect als je probeert te infiltreren in een organisatie, misdaadfamilie of andere streng bewaakte groepen.
Impostor: Hiermee kun je een personage in bijna alle opzichten nabootsen.
Doodslag: Als je een personage treft dat niet slaagt voor een reddingsslag, krijgt hij dubbele schade.
Nieuwsgierig
Deze schurken houden ervan geheimen te ontdekken, complotten te ontmaskeren en mysteries op te lossen.

Oog en oor voor bedrog: Hiermee kan de schurk vaststellen of iemand liegt of verborgen wezens en voorwerpen herkennen.
Onfeilbaar oog: Je bent ongelooflijk opmerkzaam, en bijna niets kan je ontgaan. Vormveranderaars, arcane magie, illusies en meer kunnen jou niet voor de gek houden.
Oog voor zwakte: Dit geeft je inzicht in de zwaktes van de vijand.
Verkenners
Verkenners zijn natuurtalenten in het verkennen van gebieden en het leven in de wildernis.

Survivalist: een aanzienlijke boost voor natuur- en overlevingsvaardigheden.
Superieure mobiliteit: Hogere loopsnelheid
Hinderlaagmeester: Door je verkenningsexpertise te gebruiken, kun je een voordeel krijgen bij het begin van een gevecht.
Swashbuckler
Zwaardvechters zijn meesters van het zwaard en de kunst van het charisma. Duellisten en piraten zijn swashbucklers.

Meester Duellist: Zelfs als je een aanval mist, kun je opnieuw rollen met een voordeel. Je moet lang rusten om deze actie opnieuw uit te voeren.
Listig voetenwerk: Je slaat en glipt weg van vijanden met gemak
Ranger Archetypes
RPG Klasse Archetype – Ranger
Rangers zijn meesters in het wild, lichte wapens en bogen.

Beestmeester
De Beastmaster ontwikkelt nauwe banden met beesten.

Dierenvriend: je verbindt je met een wezen uit de natuur.
Gezelband: Verdere voordelen voor het beest waarmee je een band hebt.
Jager
De jager richt zich op het gevecht. Ze proberen de hordes vijanden op afstand uit te dunnen met bogen.

Prooi van de jager: je krijgt een voordeel tegen een bepaald type vijand. Colossus Slayer voor krachtige vijanden, Giant Killer voor grote vijanden, en Horde Breaker tegen meerdere wezens per beurt.
Barbaren Archetypes
RPG klasse Archetype – Barbaar
Barbaren zijn geduchte krijgers die woede en rauwe kracht gebruiken om vijanden te verslaan.

Berserker
Een berserker verdubbelt zijn woede en richt die op zijn vijanden.

Intimiderende aanwezigheid: Met dit vermogen kunnen berserkers karakters aangeven en wezens bang maken.
Razernij: Hiermee kan de berserker in razernij raken, waardoor zijn aanvalskracht toeneemt.
Cleric Archetypes
RPG Klasse Archetype – Cleric
Clerics zijn de medici van de klassen. Ze helpen teamleden tijdens een gevecht en zorgen ervoor dat ze worden genezen met behulp van religie, magie en meer.

Leven
Geestelijken die zich bezighouden met levensmagie genezen de zieken.

Discipel van het Leven: Meer effectieve genezingsspreuken.
Gezegende genezer: Je genezingsspreuken worden zowel op jou als op een teamlid toegepast.
Dood
Geestelijken van de dood handelen in negatieve energie en necromantie.

Dooddoener: Hiermee kan de speler een verscheidenheid aan necromantie spreuken leren
Onontkoombare vernietiging: Je vernietigende doodsspreuken zijn krachtiger en komen door de vijandelijke verdediging heen.
Als wie speel je?
Nu je wat meer kennis hebt van de kunst van sommige RPG klassen en archetypes, kun je wat vrienden bij elkaar zetten op een site als Roll20 en aan de slag gaan. Voel je vrij om te experimenteren met de verschillende klassen, subklassen en archetypes. Deze voegen veel cruciale vaardigheden toe aan het spel, veranderen de manier waarop actie en strijd zich ontvouwen en veranderen de basis van het spel.

Kies welke RPG-klasse bij jouw stijl past, en kijk hoe het uitpakt. Je hebt altijd een kans om de dingen later aan te passen met subklassen en archetypes. Of je nu kiest voor een paladin, samurai, ninja, berserker of summoner, ze maken allemaal deel uit van het enorme repertoire aan RPG-klassen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here