Ken uw genre: Wat is een real-time strategiespel?

0

RTS, of real-time strategy, is een genre van strategische videospellen waarin spelers basissen bouwen, gevechtseenheden inzetten en proberen om tegenspelers of AI-eenheden te vernietigen om de overwinning te behalen. Door een mix van grondstoffenbeheer, het upgraden van eenheden en het verslaan van vijanden, creëren spelers idealiter een enorm leger of imperium om tegenstanders te verpletteren, allemaal in real-time.

Het concept van eenheden bouwen, de oorlog verklaren en deelnemen aan real-time gevechten biedt de mogelijkheid voor snelle en intense competitieve gameplay.

Geschiedenis van real-time strategiespellen
De jaren 1990 en 2000 waren de gouden tijden voor goede RTS-spellen. Hier ontstond de klassieke steen-papier-schaar formule en werd deze geperfectioneerd. Hoewel de winnende formule sinds de begindagen is gebleven, zijn de graphics, verhalen en meer met de tijd meegegaan.

Enkele van de meest iconische spellen in het genre zijn bijvoorbeeld Space RTS-spellen. Spellen als StarCraft, Dune II en Stellaris. Dit betekent niet dat andere historische tijdperken of fantastische settings niet werken. Integendeel, zoals je snel zult zien. Laten we eens kijken naar de basis van RTS gameplay.

RTS-Gameplay
Wat real-time strategy videogames onderscheidt van andere grote strategiespellen zoals Crusader Kings III of Civilization is dat alle gameplay in real-time plaatsvindt. Dat betekent geen tactische gevechten of pauzes om bewegingen of acties te overwegen.

Door middel van grondstoffenbeheer kun je meer eenheden en gebouwen creëren, inclusief de mogelijkheid om technologie te onderzoeken via logische technologiebomen om een voorsprong te krijgen op je tegenstanders. Er gaat niets boven het verpletteren van een onontwikkelde tegenstander met je geavanceerde technologie.

RTS graphics
Zijn de graphics van RTS belangrijk?

Hoewel elk spel baat heeft bij goede graphics, is er bij RTS-spellen nooit echt veel nadruk op gelegd. Aangezien het spel draait om snelle gameplay, hebben spelers niet echt de tijd om adembenemende graphics te bewonderen.

Hoewel het heel goed mogelijk is om geweldige graphics te hebben, is dat niet waar het spel om draait. Het hangt ook af van welk systeem de speler het spel beleeft. De kans is bijvoorbeeld groot dat de graphics van RTS indrukwekkender zullen zijn op een PC dan op een console zoals de PlayStation of Nintendo 64.

Bij RTS-spellen ligt de nadruk volledig op de effectiviteit van de aanpak om vijanden te verslaan.

Top RTS spellen
Hier zijn enkele uitstekende RTS spellen om je strategische spelervaring te testen.

Age of Empires II: The Age of Kings
RTS spellen – Age of Empires II: The Age of Kings

Ensemble Studios
Microsoft
30 september 1999
Met de relatief recente release van Age of Empires II Definitive Edition op PC is het altijd de moeite waard om stil te staan bij het immense succes van het spel. Hoewel het tweede deel in de Age of Empires-franchise, Age of Empires II:

The Age of Kings, vond de franchise zijn perfecte balans.

De nieuwe versie van Age of Empires II biedt uitstekende, snelle multiplayermodi, coöperatieve gameplay en verhaalmodi, die beroemde figuren uit de middeleeuwse geschiedenis volgen, zoals Jeanne d’Arc en William Wallace. Maak je keuze uit de uitgebreide lijst van middeleeuwse koninkrijken en laat unieke eenheden straf regenen op naburige koninkrijken en kastelen.

Bekijk zeker Age of Empires II HD.

StarCraft II: Vleugels van de Vrijheid
RTS-spellen – StarCraft II: Vleugels van de vrijheid

Blizzard Entertainment
27 juli 2010
Terwijl de voorgangers StarCraft en Brood War absolute hits waren, keerde Blizzard ruim tien jaar later terug naar de winnende formule.

De primaire rassen zijn terug: Terran, Protoss en natuurlijk de chaotische Zerg. StarCraft is de oorsprong van de beruchte ‘Zerg Rush’, waarbij spelers een heleboel Zerg-gevechtseenheden spawnen en de andere spelers op de kaart opjagen. Dit overweldigt de andere spelers en vernietigt snel hun eenheden en gebouwen voor grondstofbeheer.

Wie vertrouwd is met de eerste StarCraft en de uitbreiding Brood War, zal zich meteen thuis voelen in dit fantastische, veelgeprezen ruimte-RTS-spel.

Dune II
RTS-spellen – Dune II

Westwood Studios
December 1992
Je hoeft geen fervent lezer te zijn van de beroemde Dune-serie boeken van Frank Herbert om van dit spel te genieten, maar het helpt wel. Dune II is misschien wel het belangrijkste RTS-spel ooit gemaakt, omdat het de formule heeft bedacht voor verslavende en andere ruimte RTS-spellen.

Je kunt meteen in de rijke, meedogenloze wereld van Dune II springen en je richten op het verbouwen van specerijen en het vernietigen van rivaliserende huizen op de barre woestijnplaneet Arrakis.

Spelers kunnen kiezen uit de grote huizen zoals het Huis Atreides, Huis Harkonnen en Huis Corrino. Dune II was van grote invloed op het formaat van real-time strategiespellen, waaronder de toekomstige RTS-franchise van Westwood Studios, Command & Conquer.

Halo Wars
RTS spellen – Halo Wars

Ensemble Studios
26 februari 2009
Halo Wars, ontwikkeld door de experts van Ensemble Studios, was een ambitieuze en succesvolle productie. Halo Wars bracht de iconische FPS franchise van Bungie in het ruimtevaart RTS game genre. Je kunt spelen als menselijke mariniers en Covenant-troepen.

Het verhaal van Halo Wars speelt zich 21 jaar voor de eerste Halo-game af en plaatst de speler tegen de rivaal van de mensheid: de buitenaardse Covenant.

De recensies voor het spel waren vrij goed en bewezen dat extreme genreverschuivingen mogelijk zijn. Deze productie had het ambitieuze doel om een geliefde first-person shooter franchise te transformeren in een ruimte RTS spel, en daar zijn ze goed in geslaagd.

Hoewel de recensenten wat kritiek hadden, maken het doel en de ambitie van de spelontwikkelaars Halo Wars echt uniek.

Company of Heroes 2
RTS-spellen – Company of Heroes 2

Relic Entertainment
25 juni 2013
Company of Heroes volgt de strategische en intense gevechten van soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Waar de eerste game zich richtte op Amerikaanse soldaten, volgt de tweede titel de heldendaden van het Russische leger dat vecht tegen de nazi’s in Stalingrad.

Je kunt bijna voelen hoe het barre winterweer zowel jou als de Duitse legers benauwt terwijl je probeert de nazi’s in een hinderlaag te lokken en aan te vallen in deze grimmige, maar opwindende titel van

Eervolle vermelding: Een totale oorlogssaga
RTS-spellen – Een totale oorlogssaga

SEGA
Creatieve assemblage
De serie Total War-spellen is interessant, omdat het geen volwaardige RTS is, maar toch veel van dezelfde spelelementen deelt, zoals real-time gevechten en het besturen van eenheden, maar deze combineert met zeer strategische campagnes.

In de Total War-spellen (zelfs Warhammer I en II) kiezen spelers een factie om te spelen. Net als bij RTS-spellen is er uitgebreid grondstoffenbeheer, zij het in de campagne beurtelings. Hier boeken spelers vooruitgang door stadsbeheer, uitbreiding van het rijk en economische ontwikkeling.

De controle over de eenheden komt in het RTS-genre door de manier waarop de gevechten verlopen. Meestal staan twee enorme legers tegenover elkaar in een soort ‘steen, papier, schaar’-spel.

Eenvoudig gezegd: ruiters van de cavalerie verslaan boogschutters, boogschutters verslaan infanterie, en infanterie verslaat ruiters. Hoewel het genuanceerder ligt dan dat, kun je erop rekenen dat staal en pijlen de strijd winnen. Vergeet niet om rekening te houden met het weer en het soort terrein als je je vijanden aanvalt.

Total War-spellen dienen ook als alternatieve geschiedenissen, want je kunt spelen als machtige naties, die anderen de oorlog verklaren en daarbij je eigen rijk smeden.

De laatste uitgave was Total War: Three Kingdoms.

Hebben RTS-spellen een toekomst in spelontwerp?
Real-time strategiespellen, al tientallen jaren een vast onderdeel van het spelontwerp, hebben beslist een veelbelovende toekomst in het spelontwerp. Hoewel sommige RTS-spellen elementen en genres combineren, zoals DotA en Kingdom Under Fire, blijven gamestudio’s het genre innoveren.

Wat er ook komt voor goede RTS-spellen, het zal een mooie mix zijn van denken, ratio, complexiteit en misschien een Zerg-rush of twee.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here