Stel je een prachtige, op kubussen gebaseerde wereld voor waarin je kunt bouwen, vernietigen, creëren en verkennen. Stel je voor dat deze wereld buigt naar elke gril die je hebt. Je kunt spelen hoe je wilt, je eigen verhaal creëren terwijl je verkent en omgevingen bouwt of vernietigt. Klinkt dat bekend? Nee, het is niet Minecraft.
Het is Mythruna, een spel ontwikkeld toen Minecraft echt van de grond kwam. Helaas ondervond de maker, Paul Speed, veel Minecraft-vergelijkingen dat hij het op zijn site moest aankaarten, waarbij hij de belangrijkste verschillen tussen de twee titels noemde.
Hij benadrukte het role-playing verhaal element van zijn spel. Hij kreeg het idee voor zijn spel doordat hij Minecraft zo vaak met zijn vrienden speelde en meer uit Minecraft wilde halen, qua verhaal.
Hoe ging Paul te werk om de essentie van het razend populaire Minecraft te evenaren? Tot mijn verbazing gebruikte hij niet dezelfde toolkit als Notch om zijn titel te maken. In plaats daarvan gebruikte hij jMonkey.
Inhoudsopgave:
jMonkey en Paul Speed
jMonkeyEngine_1
Paul gebruikte een engine genaamd Jmonkey. Jmonkey werd in 2003 uitgebracht als een op Java gebaseerde engine. Hij kan worden gebruikt op desktops en Android-toestellen.
jMonkey Engine is gebaseerd op het NetBeans Platform en de IDE die modules biedt voor gebruikers, waardoor plugins en mods kunnen worden gebruikt. De laatste stabiele release van de engine was in 2018, die je via GitHub kunt verwerven.
Paul werd geïnterviewd door het jMonkey team, en op de vraag wat zijn proces voor het kiezen van jMonkey en zijn gedachten, zei hij:
“Ik heb het platform gedownload – en ik zal zeggen dat ik over het algemeen wantrouwig ben tegenover IDE’s (Geïntegreerde ontwikkelingsomgevingen). Maar het was een geweldige manier om aan de slag te gaan en uit te zoeken wat er aan de hand was. Ik was letterlijk binnen een uur bezig met interessante dingen. Aan het eind van dat weekend had ik een prototype gemaakt van mijn omgevingseffecten en mijn geometriegeneratie uit de blokgegevens. Het was uitstekend.”
Pauls aanbeveling is geweldig, want het toont het gebruiksgemak voor de aspirant-spelmaker.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, ik verkende de Mythruna forums om een beter beeld van Paul te krijgen en vond de forums verrassend actief. Helaas, toen iemand vroeg of het spel nog in ontwikkeling was, was het antwoord ‘soort van’.
Mr. Speed postte vervolgens een lange verklaring waarin hij aangaf dat zijn thuisleven hectisch was, maar zei dat hij zoveel mogelijk vooruitgang zou boeken. Updates voor het spel zijn schaars, maar de gemeenschap is nog steeds gepassioneerd.
Ik heb gemerkt dat de consensus over het gebruiksgemak van jMonkey vrij unaniem was, met mensen die het niet gebruikten die zeiden dat ze overgingen op meer ingewikkelde en geavanceerde engines om hun spellen verder te ontwikkelen.
Het is een hulpmiddel voor spelontwikkeling op een lager niveau, maar als je net begint of een eenvoudiger bouw van je spel wilt, is dit misschien precies de engine die je zoekt.
Eigenschappen en vijandige sector
Vijandige sector
Het jMonkey team zegt zelf dat het helpt om programmeerkennis te hebben als je voor het eerst naar jMonkey komt, maar dat het een geweldige opstap is voor ontwikkelaars om vertrouwd te raken met spelontwerp. Het verraste me hoe goed sommige grafische kwaliteiten van de engine waren toen ik ze opzocht.
Spellen die je zou kunnen maken kunnen gemakkelijk worden verkocht op Steam of een ander mobiel apparaat. In principe zou elk spel dat je ontwikkelt zich thuis kunnen voelen in iemands hand.
Het heeft prachtige post-process water en licht verstrooiing, kogel fysica, normale en speculaire kaarten en reflectie kaarten. Toen ik de showcase met games bekeek, was ik verbaasd over de overeenkomsten tussen sommige functies van de engine en onze favoriete games.
Ik zie gemakkelijk iemand een knutsel- of overlevingsspel ontwikkelen in dezelfde trant als Rust. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Een ander cool spelletje dat ik ontdekte was Hostile Sector. Hostile Sector is een team-based, turn-based tactische gevechtssimulator. Denk X-COM meets Wasteland 2 meets Ghost Recon. Het spel bood de mogelijkheid om je personage aan te passen, in level te stijgen, vaardigheden te ontwikkelen en allerlei andere dingen waar we in spellen van houden.
Het benadrukte de online functie, waarbij je het tegen elkaar opnam en andere spelers uitdaagde voor verhitte wedstrijden. Je kon zelfs clans en squads vormen om de server te domineren als je dat wilde.
Helaas sloot de Hostile Sector zijn server in 2014. Dat betekent niet dat je zijn spirituele opvolger niet meer kunt maken!
Maar het einde van de Hostile Sector betekent niet dat er geen killer games beschikbaar zijn die de jMonkey Engine gebruiken. Kijk maar eens op deze pagina voor de waanzinnige hoeveelheid mogelijkheden die je met de engine kunt doen, en download wat leuke spellen.
Mijn favoriet op dit moment is het aankomende Skullstone, geïnspireerd door dungeon crawlers en RPG’s. Dit is misschien wel een van mijn favoriete engines qua beschikbare spellen. Ik weiger te geloven dat je niet wat moeite kunt doen om het volgende grote ding te maken.
Tutorials
Tutorial: Spellen van Scratch
Games from Scratch is een geweldige website voor wie reviews, tutorials en andere geweldige inhoud wil. Op de gelinkte pagina gaan ze heel gedetailleerd in op jMonkey. Ze laten de gebruiker kennismaken met de interface, de basis van de engine, de vereisten, en gaan snel naar de volgende stappen.
Ze gebruiken ook screenshots van hoe het scherm eruit moet zien tijdens stappen in het installatieproces en wanneer je voor het eerst begint te coderen met de engine.
GFS gaat uitgebreid in op geweldige technieken die je kunt gebruiken. Vooral het maken van terrein sprong er voor mij uit.
Tutorial: jMonkeyEngine 3.0 Kookboek door Rickard Eden
Dit is een boek geschreven door Rickard Eden, een Zweedse spelontwikkelaar die zich concentreert op Java en Android titels. Met 279 pagina’s en 39,99 dollar op Amazon is het jMonkeyEngine 3.0 Cookbook een behoorlijk solide boek vol kennis. De recensies zijn allemaal behoorlijk lovend, met gebruikers die het erover eens zijn dat dit een geweldig hulpmiddel is voor beginnende ontwikkelaars van spellen.
Het boek bevat ‘recepten’, nee, niet zoals dat. Recepten voor het maken van aspecten van spellen, technieken die je kunt gebruiken bij je eigen spelontwikkeling. Als je een beknopte hoeveelheid nuttige informatie over jMonkey wilt die je uren op het internet zou moeten zoeken, is dit zeker je beste gok.
Handleiding: jMonkeyEngine 3.0 Gids voor beginners door Ruth Kusterer
Nog een boek dat alleen betrekking heeft op jMonkey 3.0, de Beginner’s Guide van Ruth Kusterer is een goed begin van uw jMonkey 3.0 reis.
Ruth Kusterer introduceert de lezer in de jMonkey Engine en alles wat het te bieden heeft op een duidelijke, beknopte en praktische manier.
Handleiding: De jMonkeyEngine Wiki
God, ik hou van wiki’s. Als ik de verjaardag van Luke Skywalker wil weten, kan ik Wookiepedia doorzoeken. Als ik de begindatum van de Honderdjarige Oorlog wil weten, hoef ik alleen maar de wikipagina ervan op te zoeken. En als ik de beste tips en trucs van de jMonkey engine wil weten, hoef ik alleen maar de wiki te raadplegen.
De wiki is zeer gedetailleerd en biedt meerdere artikelen voor zowel beginners als veteranen. De beginnersartikelen gaan over wat je zou verwachten: intro’s, wat je ermee kunt doen, enz. De artikelen voor gevorderden gaan dieper in op theorie, wiskunde en de beste manieren om de volledige kracht van jMonkey te gebruiken. Voor de experts zijn er artikelen over het ontwikkelen van een spel voor het Android-platform en hoe je geweldige gebruikersinterfaces maakt.
Niet alleen is dit alles binnen handbereik, maar het toont ook elke regel code die je nodig hebt (in de beginnerssectie) voor het coderen van eenvoudige objecten en scènes.
Nu we enkele van de beste tutorials uit de weg hebben, laten we samenvatten door te kijken naar enkele voor- en nadelen voor jMonkey.
Tutorial: YouTube, Charles Anderson
YouTube is een geweldig paradijs voor zowel uitstellers als harde werkers. Natuurlijk kijk ik net zo graag naar belachelijke video’s als ieder ander, maar het is ook een geweldige plek om onschatbare kennis op te doen. Een van die kennisbronnen, specifiek voor Java en jMonkeyEngine, is het kanaal van Charles Anderson. In zijn video ‘Java Tutorial Series using jMonkeyEngine – Hello World’ stelt Charles zichzelf voor als een vriendelijke, eenvoudige jongen uit Oklahoma.
Ik moet zeggen dat ik graag van deze man leer. Hij lijkt vriendelijk en super behulpzaam, en geeft zijn e-mailadres aan degenen die zijn video’s bekijken en hulp nodig hebben. De video begint bij de basis van de engine. Ik weet dat het voor sommigen erg nuttig is om te zien wat je in de opdrachtbalk moet typen in plaats van het te horen in een vaag bericht op een blog.
Voor- en nadelen
Voordelen:
Hoge toegankelijkheid: Ik heb het al gezegd, maar het kan niet genoeg benadrukt worden: de toegankelijkheid van jMonkey is cruciaal voor het succes. Niet alleen kunnen nieuwkomers hun tenen in jMonkey dompelen, maar het heeft een geweldige basis met Java. De naadloze integratie over zowel mobiele apparaten als computers is geweldig.
Gratis: dit schatje is gratis! Nogmaals, ik zeg altijd dat engines gratis zijn, maar het is zo opwindend als ze dat zijn. Dit is een open-source engine die iedereen kan downloaden.
Geweldig voor beginners: jMonkey balanceert tussen te gemakkelijk en te weinig rendement voor dat gemak. Het komt echter als beste uit de bus, omdat het de potentie heeft om enkele verbluffende projecten te maken, zoals je eerder hebt gezien. Het kan nieuwe ontwikkelaars ook uit hun comfortzone dwingen, waardoor ze ernaar streven steeds beter te coderen tot ze echt geweldige creaties maken.
Cross-platform: Kan gepubliceerd worden op PC, Linux, iOS, Android en Mac.
Goede documentatie
Nadelen:
Misschien te eenvoudig voor sommige ontwikkelaars, misschien wat geavanceerd voor complete newbies. Dit is een beetje een moeilijke. Het is volledig welkom voor die spelontwikkelaars die nog niet klaar zijn om hun handen vuil te maken met Unity of zelfs Unreal, maar die hun vaardigheden op het gebied van spelontwikkeling willen uitbreiden. Aan de andere kant beveelt het jMonkey-team, zoals hierboven vermeld, aan dat ontwikkelaars enige coderingskennis hebben om het proces te vergemakkelijken. Voor mensen zoals ik, die sinds de middelbare school geen tekening meer hebben gemaakt, is dit een probleem. Maar er is hoop: de waanzinnige hoeveelheid documentatie en geweldige tutorials zouden me heel goed door elk probleem kunnen loodsen.
Verdict
jMonkey is zeker iets waar spelontwikkelaars enthousiast over zouden moeten zijn om mee te werken. Het dient als een geweldige engine om gratis te downloaden (gratis!), te experimenteren met de verschillende gereedschappen voor het maken van spellen, en een aantal geweldige projecten uit te voeren.
Kijk maar eens terug naar de voor- en nadelenlijst. Lijkt het ‘nadeel’ echt zo ontmoedigend? Ik dacht van niet. Bekijk een van de tutorials die ik opsomde, vooral Ruth Kusterer’s jMonkeyEngine 3.0 Beginner’s Guide, en begin alvast te ontwikkelen!
Zou jij een Mythruna en Minecraft knutselspel kunnen maken waar Paul Speed zoveel tijd aan heeft besteed? Waarom download je het niet en zet je Mr. Speed’s creatieve erfenis voort?