Haxe: Hoe maak je een videogame vanaf nul?

0

Als beginnende ontwerper in de videogame-industrie kan het een hele uitdaging zijn om te beslissen welke programmeertaal je moet gebruiken bij het ontwerpen van je spel. Immers, om je effect op de markt te maximaliseren, wil je dat je spel soepel draait op verschillende platforms.

De uitdaging is dat niet alle programmeertalen even goed werken op elk platform, en alles herschrijven in een andere taal kost veel tijd, een hoop gedoe, en eindigt misschien nooit zoals je wilt. Dat is waar Haxe om de hoek komt kijken.

Haxe is een programmeertaal die speciaal is ontworpen om te werken voor een groot aantal computerplatforms en dat alles vanuit één codebase. Sterker nog, het is open-source en gratis te gebruiken. In deze gids leer je alles wat je moet weten over Haxe, en hoe het je tijd en geld kan besparen.

Inhoudsopgave:
Hoe het begon
Eerst een stukje geschiedenis. Het Haxe-project is in 2005 gestart door Nicolas Cannasse, een Franse ontwikkelaar die destijds voor Motion Twin werkte, een gamestudio die destijds aan verschillende kleine indietitels had gewerkt en later de populaire indiehit Dead Cells zou maken met behulp van Haxe.

Cannasse was geïnteresseerd in het combineren van technologieën en het ontwerpen van programmeertaal en begon het proces om zijn eigen taal te creëren. Aanvankelijk was het doel om de Action Script 2 compiler, MTASC, te vervangen. Maar naarmate het project groeide, werd de reikwijdte veel groter.

In het begin ondersteunde het AVM-Bytecode. In 2006 werd een nieuwe versie van Haxe gemaakt die Javascript code kon genereren. In 2008 hadden Cannasse en zijn team hun doel bereikt om C++ te ondersteunen. In 2011 voegde Haxe het gebruik van macro’s toe aan zijn steeds groter wordende gereedschapskist.

Kortom, Haxe zag veel verbeteringen in de kwaliteit van leven en grote vooruitgang toen nieuwe leden zich bij het team voegden met hetzelfde doel; het schrijven van een programmeertaal en compiler die op alle platformen werd ondersteund en die de onderlinge logica kon vereenvoudigen.

Talen
En ze hebben veel vooruitgang geboekt in de richting van dat doel. Als je nu schrijft met de programmeertaal Haxe, kun je die gemakkelijk compileren in Javascript, C++, PHP, C#, Java, JVM, Python, Flash en Lua. Niet alleen richt het zich op deze talen, maar het kan ze ook snel compileren in vergelijking met andere compilers op de markt. Het ondersteunt ook de virtuele machines Hashlink en Neko, die perfect zijn om te testen of uw code goed werkt.

De Haxe taal zelf gebruikt getypte code om het makkelijker te maken om ermee om te gaan, en het overzetten naar andere programmeertalen is eenvoudig. Als je bijvoorbeeld het commando “-js :” gebruikt, kun je het compileren naar javascript. Rechttoe rechtaan en eenvoudig.

De Haxe-taal houdt rekening met de interne gedragingen en verschillen van de verschillende platforms en kan zich aan al die platforms aanpassen. Op die manier, als u weet hoe u code moet typen in C++, zal hetzelfde doen in Haxe zeer vertrouwd aanvoelen. Specifieke modules voor het platform van uw keuze zijn opgenomen in de standaardbibliotheek, zodat u geen functies mist die u leuk vindt in andere talen.

Waarom Haxe gebruiken?
Waarom zou u Haxe in het bijzonder gebruiken? Ten eerste is het ongelooflijk flexibel. Haxe kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van games, websites, desktop apps, CLI ontwikkeling, enz. Meerdere platformen: één taal. Alles in getypte code. Dit betekent dat je de code maar één keer hoeft te schrijven, zelfs als je het naar meerdere platforms wilt exporteren.

De mogelijkheid om macro’s te gebruiken is ook een welkome functie, die het gebruik van de taal sneller en handiger maakt. Bovendien is het open-source en gratis, met een grote en zeer actieve gemeenschap die klaar staat om u te ondersteunen. Als er nog enige twijfel bestond, bedrijven als Disney, Coca-Cola en de BBC hebben Haxe gebruikt voor hun programmering, evenals tal van spelontwikkelaars.

Een aantal Indie-hits zoals Northgard en Papers, Please zijn gemaakt met behulp van de programmeertaal Haxe.

Ecosysteem
De Haxe Foundation is een organisatie die donaties accepteert van de open-source gemeenschap. In ruil daarvoor bieden ze betaalde ondersteuningsplannen aan om mensen te helpen die hulp nodig hebben met de taal, hoewel veel hulp kan worden gevonden binnen de open-source gemeenschap zelf. De stichting stimuleert ook gemeenschapsevenementen en financiert verschillende Haxe-gerelateerde projecten en kerntechnologieën om de groei voort te zetten.

De Haxe Foundation werkt samen met Gamesys, een gokbedrijf dat bekend staat om hun casino- en gokspellen, die altijd op zoek zijn naar nieuwe ontwikkelaars die vertrouwd zijn met de programmeertaal. Er zijn ook een aantal zakelijke en professionele partners. Tivo, Flowplay, Proletariat, area 9, Docler Holding en Innogames zijn allemaal partners van The Haxe Foundation.

Daarnaast onderhoudt de stichting verschillende programma’s speciaal voor haar gebruikers. De VMI’s Neko en Hashlink zijn gemaakt en worden onderhouden door de Haxe Foundation. Ook de Haxlib, een enorme bibliotheek die door de gemeenschap wordt gebruikt, wordt goed onderhouden. Blogs worden regelmatig bijgewerkt met boeiende artikelen over het gebruik van Haxe, en branding wordt aangeboden aan degenen die hun logo willen gebruiken.

Al met al heeft Haxe veel steun, zowel binnen als buiten de stichting. Gezien de grote bedrijven die deze software in het verleden hebben gebruikt, zoals Nickelodeon en Toyota, kan dit ecosysteem in de nabije toekomst alleen maar groeien.

Installatie
Als dit alles je interesseert, vraag je je misschien af hoe je moet beginnen. Gelukkig is dat eenvoudig.

Ga naar de website van Haxe en kies welk installatieprogramma voor jou het beste werkt. Ze hebben installaties voor Windows, Linux en OS. Ze hebben ook de binaries van elk beschikbaar. Eenmaal gedownload, zou de installatie niet veel tijd moeten kosten. Klik gewoon langs de Introductie, Licentie, selecteer de bestemming en klik op installeren.

Handleiding
Zodra je Haxe met succes hebt geïnstalleerd, is het tijd om het te gaan gebruiken. De Haxe website heeft gedetailleerde instructies gegeven over hoe je deze programmeertaal kunt leren. Het is een goede plek om te beginnen, en kan dienen als een goede referentie voor waar je het nodig hebt.

Er wordt een leuk voorbeeld gegeven van hoe de taal werkt, door “Hello, World!” in te typen als een regel code. Het is eenvoudig, maar het is zeer informatief over hoe de syntaxis werkt. Deze tutorial laat ook zien hoe eenvoudig het is om Haxe te compileren. Er is zelfs een lijst met populaire editors en IDE’s om je op weg te helpen.

Bovendien krijg je, door simpelweg een terminal te openen en Haxe in te typen, een groot aantal snelle commando’s. Als je net klaar bent met de installatie, zorg er dan voor dat die commando’s verschijnen, het is een goede manier om te controleren of Haxe goed geïnstalleerd is. De commando’s die verschijnen zijn ook een nuttige herinnering aan wat er mogelijk is zonder een zoekbalk te gebruiken. Daaronder zijn eenvoudige codes voor het compileren naar javascript, het oproepen van hulp, of het gebruik van een bibliotheek bijvoorbeeld.

Het Haxe Code Cookbook is een geweldige bron voor beginners die niet genoeg kan worden aanbevolen. Het staat vol met tutorials, voorbeelden van functionele codes, en antwoorden op veelgestelde vragen. Er zijn secties expliciet voor beginners, en de Haxe gemeenschap werkt het regelmatig bij, met advies voor nieuwkomers over hoe ze problemen die ze ooit hadden kunnen oplossen.

Als u klaar bent om gewoon een paar stukjes code te pakken en te zien hoe ze werken, wat informatie nodig hebt over UI, of een basisopleiding in de programmeertaal, dan is dit de plek om naartoe te gaan.

Als de schriftelijke tutorials en het advies niet genoeg zijn, zijn er een aantal video’s om beginners te helpen, evenals clips waarin updates van het systeem en gesprekken over toekomstige projecten worden getoond. Deze kunnen een aanwinst zijn om mee te beginnen en kunnen je goed op de hoogte houden naarmate Haxe zich verder ontwikkelt.

Gemeenschap
Omdat Haxe open-sourced en gratis te gebruiken is, heeft het een grote en ondersteunende gemeenschap opgebouwd om zowel nieuwkomers als veteranen te helpen. Een van de meest indrukwekkende aspecten van Haxe is de uitgebreide bibliotheek, Haxlib.

Deze bibliotheek staat vol met actieve leden die hun code en scripts gratis delen en je kunt er bladeren op je favoriete doel, auteur of tag. Immers, de beste manier om te leren wat werkt in Haxe is om te zien wat de gemeenschap al heeft gemaakt, en voort te bouwen op hun ervaring.

De projecten zijn ook georganiseerd op populariteit, zodat je kunt zien waar de gemeenschap het meeste succes mee heeft gehad. Uiteraard is er ook een forum, een Twitter-account waarop vaak spellen met Haxe worden getoond, en een Facebook-groep. De gemeenschap is erg vriendelijk voor nieuwkomers, want ze zijn er al eerder geweest.

Veel van de items in het Haxe Code Cookbook zijn niet gemaakt door de stichting, maar door leden van de gemeenschap die hun best doen om tutorials te bieden en voorbeelden te geven van functionele code. Gedurende de hele geschiedenis van Haxe heeft het altijd vertrouwd op de steun van gretige ontwerpers.

Compatibiliteit
Haxe 4 is compatibel met Windows, Linux en OS op Macs. Opgemerkt moet worden dat met de creatie van Haxe 4 sommige API’s uit de standaardbibliotheek zijn verwijderd. Echter, als u nog steeds die API wilt gebruiken, kunt u de hx3compat bibliotheek gebruiken. Adobe Flash Player is ook niet langer compatibel met Haxe 4.0.

Addendum
Kortom, het ontwerpen van het perfecte spel is al een moeilijk proces. Maar je spel compileren op verschillende platformen hoeft dat niet te zijn. Haxe is de perfecte programmeertaal om te gebruiken als u uw videogames met weinig moeite op meerdere platforms wilt krijgen, en als u deze gids volgt, bent u goed op weg om het te beheersen voor al uw toekomstige videogameproducties.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here