Gratis tekensoftware om uit te kiezen om je kunstcarrière te starten (Level-Up Your Skills Fast)

0

Een goede vriend van mij is verslaafd aan World of Warcraft. Niet dat daar iets mis mee is!

Waar het om gaat is dat ik haar altijd zag zitten met haar tablet, terwijl ze niet alleen haar eigen personage tekende, maar ook andere World of WarCraft-personages. Dit was het begin van een gevestigde online kunstcarrière voor haar. Hoe deed ze dat?

Deels was het oefening, deels toewijding, maar een verrassend deel was dat ze gratis software gebruikte.

Dat klopt; ze gebruikte een beetje gratis tekensoftware online om haar freelance kunstenaarscarrière, waarin ze duizenden Instagram-volgers heeft, een kickstart te geven.

Je hebt misschien de misvatting gehad dat je een high-end betaald tekenprogramma nodig hebt om je artistieke flair tentoon te stellen. Er is een ton aan gratis tekensoftware om je op weg te helpen.

Voordat je verder gaat, is het aan te raden om iets als een tekentablet te hebben als je onderweg wilt tekenen en schilderen. Niet dat het noodzakelijk is, maar het meenemen van je mobiele tablet kan een geweldig alternatief zijn voor het urenlang vastzitten in je computerstoel.

Maar wat zijn de beste programma’s om te gebruiken? Sommige zijn gratis, maar zijn ze allemaal noodzakelijk goede opties voor u? Er is maar één manier om daar achter te komen: hier zijn de top 6 beste gratis tekensoftware om je op weg te helpen op je artistieke reis!

Criteria
Van alle gratis software bepaalden we verschillende aspecten die hen een plaats op de lijst lieten scoren. Dit waren zaken als gebruiksgemak, kwaliteit van de software, en hoe geliefd en gebruikt door de online kunstenaarsgemeenschap. Laten we nu eens kijken.

Top Gratis Teken Software
Inkscape
Gratis tekensoftware – Inkscape
Platformen:

FreeBSD
Linux
macOS
Windows
Inkscape is een indrukwekkend stuk software dat meteen al een fantastische online gemeenschap heeft waarin je daadwerkelijk kunt bijdragen aan de ontwikkeling van het programma als je bekend bent met codering. Een deel van de reden waarom het op de lijst staat, is het feit dat je als gebruiker daadwerkelijk veranderingen kunt doorvoeren.

Los van de gemeenschap is het programma zelf een veelzijdig en populair gratis tekenprogramma. Je kunt afbeeldingen tekenen, bewerken, retoucheren en zelfs animeren.

Inkscape bestaat al sinds 2003 en wordt voortdurend bijgewerkt en is beschikbaar in 90 verschillende talen.
Het kan even duren voor je de leercurve te boven bent als je niet gewend bent aan teken- en kunstsoftware.

Maar er zijn meer dan genoeg hulpmiddelen op de site en in de gemeenschap als je niet in je element bent.

Hier kun je Inkscape gratis downloaden.

Voordelen
Geweldig alternatief programma voor Adobe producten zoals Illustrator
Een uitstekende online gemeenschap om mee samen te werken
Schalen is fantastisch; je kunt de schaal van een afbeelding veranderen zonder de beeldkwaliteit op te offeren.
Nadelen
Het kan soms traag zijn.
Verschillende versies lijken verschillende kwaliteiten te hebben. Mac, bijvoorbeeld, lijkt minder gepolijst dan andere versies.
GIMP
Gratis tekensoftware – GIMP
Platformen:

Linux
macOS
Microsoft Windows
BSD
Solaris
Mijn persoonlijke favoriete gratis tekenprogramma, GIMP, is een indrukwekkend stukje software dat in veel opzichten kan wedijveren met Adobe Photoshop. In dat opzicht is het perfect voor beginnende kunstenaars en grafisch ontwerpers.

Het is een goede introductie in de wereld van online kunst en bestaat al sinds 1996. Meer dan 20 jaar sinds de lancering is GIMP een favoriet in de gereedschapskist van veel beginnende kunstenaars. De leercurve is klein tot matig, en nogmaals, de documentatie en de gemeenschap zijn fantastische bronnen voor alle hulp die je nodig hebt om de basis onder de knie te krijgen.

Ik garandeer dat twee verschillende kunstenaars, waarvan de ene Photoshop gebruikt en de andere GIMP, dat velen het verschil niet zullen kunnen zien tussen kunst die in beide is geretoucheerd of getekend. Hoewel Photoshop voor veel bedrijven het go-to programma is, is GIMP een hulpmiddel van onschatbare waarde voor degenen die niet willen betalen voor een abonnement op Photoshop, vooral als ze niet vertrouwd zijn met tekenen en kunst.

Al met al een geweldige optie. Hier kun je het downloaden van hun officiële site.

Voordelen
Minder ingewikkeld dan Adobe Photoshop
Solide gebruikersinterface
Veelzijdig met verschillende bestandsformaten en export
Goede documentatie en tutorials
Nadelen
Geen CMYK-ondersteuning
Beperkte opties in vergelijking met Photoshop, vooral met 3D-afbeeldingen.
Sommige functies zijn niet zo intuïtief als ze zouden kunnen zijn
Mogelijk trage laadtijden
Krita
Gratis tekensoftware – Krita
Platformen:

Linux
Windows
macOS
Krita is de droom van een videogame-artiest. Al meer dan 15 jaar is het een betrouwbaar programma waar liefhebbers van Final Fantasy, the Witcher, en meer, concept art en digitale schilderijen kunnen samenstellen en maken die wedijveren met hun favoriete speltitels.

Krita is een open-source schilderprogramma. Dit betekent natuurlijk dat het volledig gratis is gemaakt door de ontwikkelaars, KDE. Krita heeft veel verdiende lof en aandacht gekregen van enkele grote namen uit de industrie.

Imagine FX zei over Krita: “…het is duidelijk dat Krita niet halfbakken of een amateur thuisproject is: het ziet er inderdaad zeer professioneel uit en voelt ook zo aan.”

In 2019 kreeg het de #1 Best Free Painting Software eer van TechRadar, en het is gemakkelijk te zien waarom.

Krita legt sterk de nadruk op kunstwerk voor 2D-animatie en heeft een uitstekende, aantrekkelijke gebruikersinterface. Daarnaast richt het zich op beginners, misschien wel meer dan andere programma’s, en dat komt goed van pas. Het bevat veel van dezelfde gereedschappen als Adobe Illustrator en is perfect voor iedereen, van een kleine ondernemer, hobbyist, tot een hooggeplaatste kunstenaar bij een bedrijf.

Voordelen
Grote aanpassing van gereedschappen
Goede gebruikersinterface
Gemakkelijke bewerking
Wordt altijd bijgewerkt
Nadelen
Touchbediening zou beter kunnen.
Minder dan ideale documentatie voor beginners
Nieuwere functies moeten meer getest worden; ze kunnen soms onregelmatig zijn.
Hier kun je Krita gratis downloaden.

Microsoft Paint 3D
Gratis tekensoftware – Microsoft Paint 3D
Misschien een verrassing, maar Microsoft Paint, het beroemde artistieke programma dat bij je PC wordt geleverd, is een fantastische optie voor gratis tekensoftware. Als je niet op internet zit, of het liever super eenvoudig houdt, is Microsoft Paint echt de beste optie om gratis kunst te maken.

Ik heb vele uren geëxperimenteerd in eerdere versies van het iconische Microsoft programma.

De gebruikersinterface is simplistisch zonder franje, wat perfect is voor kunstenaars die niet geïnteresseerd zijn in mooie gebruikersinterfaces en laagbeheer. Ik heb in mijn jonge jaren veel schilderijen en humoristische tekeningen gemaakt met behulp van Microsoft Paint en ik kan het ongegeneerd onderschrijven.

Microsoft Paint heeft de laatste jaren echter upgrades ondergaan, zodat het niet langer het superbasisprogramma is dat bij de computer werd geleverd. In plaats daarvan is het geëvolueerd tot een gemakkelijk te gebruiken middel voor snelle krabbels en het benutten van de kracht van 3D-objecten.

Van alle genoemde programma’s is dit zeker het meest simplistische, maar misschien wel de beste instap voor kunstenaars die niet in het diepe willen springen met programma’s als GIMP en Krita. Het is de perfecte stap van het meest kale Microsoft Paint-programma naar iets dat esthetischer en gebruiksvriendelijker is.

Kortom, Microsoft Paint 3D is het perfecte tekenprogramma om op beginnersniveau te leren tekenen en spelen met 3D-objecten. Het is ook geweldig om de tijd te doden.

Hier kun je Microsoft Paint 3D downloaden.

Voordelen
Eenvoudige interface; geen franje of ingewikkelde concepten om te leren in vergelijking met andere programma’s
Gemakkelijk 3D ontwerpen en uitvoeren
Online delen van projecten
Zeer geschikt voor beginners
Nadelen
Beperkte functies in vergelijking met andere software door het gebrek aan complexiteit.
Niet aanbevolen voor kunstenaars om in een professionele omgeving te gebruiken
Sommigen vinden het meer ‘speelgoed’ dan ‘gereedschap’.
Pixlr
Gratis tekensoftware – Pixlr
Platformen:

Internetbrowser
Met meer dan 500 miljoen gebruikers wereldwijd is Pixlr een fotobewerkingsprogramma dat volledig in je webbrowser werkt. Yep, je komt gewoon op de Pixlr-pagina en kiest tussen ‘Advanced Pixlr’ en ‘Playful Pixlr’.

Je kunt waarschijnlijk wel raden wat het beste bij je past; wil je wat meer geavanceerde artistieke tools en concepten gebruiken, of wil je gewoon wat rommelen en de tijd doden?

Pixlr werd in 2008 uitgebracht door de Zweedse ontwikkelaar Ola Sevandersson.

Als je bekend bent met Photoshop, zul je aangenaam verrast zijn dat Pixlr qua gereedschappen en gebruikersinterface veel overeenkomsten heeft met het zware programma.

Hoewel het voornamelijk gaat om fotobewerking en retoucheren, kan Pixlr net als GIMP ook worden gebruikt om dingen te tekenen.

Hier vind je toegang tot de twee verschillende browserversies van Pixlr.

Voordelen
Eenvoudige toegang: alles staat online in de browser van je keuze
Zeer geschikt voor beginners en matig ervaren softwarekunstenaars
Functionele veelzijdigheid in termen van verschillende bestandsopslagen, d.w.z., JPEG, PNG, en zelfs PSD, (Photoshop)
Nadelen
Gemeenschap ontbreekt
Afhankelijk van het internet kan het gevaar bestaan dat je werk niet wordt opgeslagen.
Potlood2D
Gratis tekensoftware – Pencil2D
Platformen:

Unix-achtige
Windows
OS X
Pencil2D is een 2D-gebaseerd stuk open-source tekensoftware dat in 2006 werd uitgebracht door Pascal Naidon, Patrick Corriari en Matthew Chang.

Pencil2D is uitstekend vanwege zijn eenvoud. Maar laat diezelfde eenvoud je niet wijsmaken dat het niet in staat is tot een aantal geweldige tekenmogelijkheden.

Samen met Microsoft Paint 3D is Pencil2D eenvoudig maar doeltreffend. Je kunt hier snel je artistieke start maken met zijn vriendelijke gebruikersinterface en uitzonderlijke mogelijkheden. Het is eenvoudig maar krachtig, iets wat we allemaal nodig hebben in gratis tekensoftware.

Hier kun je Pencil2D downloaden

Voordelen
Het is eenvoudig te gebruiken
Veel documentatie voor beginners
Goede lagen functionaliteit
Nadelen
Het exporteren van bestanden kan beter.
Sommige functies zijn niet beschikbaar afhankelijk van de versie en het besturingssysteem dat je gebruikt.
Laatste gedachten over gratis tekensoftware
Als je één van deze opties kiest, krijg je een aantal zeer krachtige programma’s die veel kunnen bereiken van wat programma’s als Adobe Illustrator en Photoshop kunnen. Sommige gebruikers en kunstenaars verkiezen gratis programma’s boven meer professionele software.

Natuurlijk, dingen als Photoshop en Illustrator zijn industriestandaarden, en als je doorbreekt in grafisch ontwerp of freelance tekenen, wil je ze misschien uiteindelijk kopen.

Maar voorlopig kun je als beginnende kunstenaar je vaardigheden aanscherpen en indrukwekkend werk afleveren, en zelfs wat toevoegen aan je artistieke portfolio om indruk te maken op toekomstige werkgevers.

Nog beter is het als je in je vrije tijd gewoon wat wilt rommelen. Er zijn tal van online cursussen in tekenen met deze specifieke software. Dus als je vastzit en een manier probeert te vinden om het te laten werken, bekijk dan de fantastische YouTube bronnen en online cursussen.

Nog een opmerking: aangezien deze stukken tekensoftware gratis zijn (wat ongelooflijk is), zou je moeten overwegen een donatie te doen. Deze ontwikkelaars werken de klok rond om ervoor te zorgen dat hun programma’s up-to-date zijn en goed werken, dus als je één programma in het bijzonder hebt gebruikt, toon dan je liefde en geef ze een paar dollar!

Kortom, de beslissing is aan jou, maar wat heb je te verliezen door gratis tekensoftware uit te proberen? Zoek het programma van je voorkeur op basis van je stijl en comfortniveau, en leef je uit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here