Met GDevelop kan iedereen gemakkelijk beginnen met het maken en zelfs verkopen van zijn eigen spellen – en u hoeft geen regel code te schrijven!
GDevelop is ontworpen om gemakkelijk te gebruiken, maar je hebt misschien nog wat vragen, en daarom zijn wij hier. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over GDevelop om je van beginner tot spelontwikkelaar te brengen.
Inhoudsopgave:
Wat is GDevelop?
Kortom, GDevelop is een volledig uitgeruste game-ontwikkeltool. Het bevat alles wat je nodig hebt om echte videogames te maken in één pakket, inclusief tools voor scripting, animatie, visuele effecten, geluidsontwerp en meer. GDevelop is compatibel met Windows macOS en Linux, en kan zelfs draaien in een webbrowser.
Het programma is licht genoeg om op bijna elke computer te draaien, maar krachtig genoeg om bijna alles te maken wat je maar kunt bedenken. Zodra uw spel klaar is, laat GDevelop gebruikers hun spellen publiceren op PC, Web, en Mobiele platforms.
GDevelop is ontworpen voor gebruiksgemak met een bijzondere focus op beginnende spelontwerpers en onderwijs. Omdat GDevelop is ontworpen met beginners in gedachten zijn er veel tutorials online die u kunnen helpen spelontwikkeling te leren zonder te technisch te worden zoals andere programma’s. Er is ook een actieve online gemeenschap van GDevelop gebruikers die nieuwkomers kunnen helpen met tips en ideeën.
Ondanks zijn toegankelijke karakter, is GDevelop in staat om volledige spellen te produceren in een reeks van stijlen. Eerder dan een hoog niveau van technische kennis te vereisen, is uw enige limiet in GDevelop uw verbeelding.
GDevelop is een goede keuze voor iedereen die geïnteresseerd is om te beginnen met het ontwikkelen van spellen. Er is een reeks meegeleverde tools ontworpen om het proces zo gemakkelijk mogelijk te maken, maar het programma biedt ook opties om een beetje dieper te graven met dingen zoals aangepaste javascript.
Als je GDevelop eenmaal ontgroeid bent en je wilt overstappen op andere software, zullen veel van de vaardigheden en concepten die je hebt geleerd ook in andere spelontwikkelingsomgevingen worden gebruikt.
GDevelop kan gratis worden gedownload op de officiële project website, of je kunt het direct in je webbrowser uitproberen.
GDevelop is ook een open-source project, wat betekent dat de code vrij beschikbaar is voor iedereen om te bekijken, aan te passen en aan bij te dragen. Hoewel het misschien niet veel betekent voor een beginner, is open-source software geliefd bij software-ontwikkelaars voor zijn vrijheid, aanpasbaarheid, en voor de toegewijde ontwikkelaars die vaak hun harde werk beschikbaar stellen voor weinig of geen kosten.
Open source projecten zijn een gemeenschapsinspanning, en als je van GDevelop houdt kun je het project helpen door bugs te rapporteren, een tutorial te schrijven, je eigen code bij te dragen, en meer!
Maak een spel zonder programmeerkennis
Er zijn tegenwoordig veel manieren om een spel te ontwikkelen, maar veel vereisen programmeerkennis. Games zijn immers gemaakt van code, nietwaar?
Het probleem is dat het leren van code complex kan zijn en veel tijd kan kosten om het onder de knie te krijgen. Deze technische vereiste kan vaak de creativiteit verstikken en nieuwkomers ontmoedigen om games te ontwikkelen.
Gelukkig biedt GDevelop een mogelijkheid om een spel te maken zonder dat je hoeft te weten hoe je moet coderen. Maar hoe is dat mogelijk?
Elk Gdevelop spel is opgebouwd uit objecten. Deze objecten vertegenwoordigen de verschillende karakters, items, en al het andere in uw spel.
Gebruikers maken spellen met objecten, en speciale stukken code genaamd gebeurtenissen en gedragingen. Gedragingen vertellen een object hoe te handelen, terwijl gebeurtenissen bepalen hoe objecten met elkaar communiceren en de regels en logica van uw spel. Gebeurtenissen en gedragingen zijn vooraf gemaakt en vereisen geen codering, hoewel gebruikers nog steeds opties hebben om deze gebeurtenissen en gedragingen aan te passen.
Hoewel je niet aan het coderen bent als je gebeurtenissen en gedragingen gebruikt, leren deze bouwstenen ook een aantal belangrijke concepten die gebruikt worden bij het ontwikkelen van spellen, zoals variabelen, game loops en logica.
Om het gebruikers gemakkelijk te maken, komt GDevelop met een hele reeks vooraf gemaakte gedragingen die nuttig zijn voor verschillende soorten spellen. U kunt ook gemakkelijk importeren community-made gedragingen die u online kunt vinden. In aanvulling op de meegeleverde gedragingen, kunt u met GDevelop uw eigen gedrag creëren met behulp van dezelfde soorten gebeurtenissen die u gebruikt om uw spel logica te creëren.
Als u op zoek bent naar meer controle, laat GDevelop gebruikers die vaardigheden hebben in het programmeren blokken van aangepaste code in hun spellen invoegen. Als u nog dieper gaat, kunt u uw spellen en zelfs GDevelop zelf tot in het kleinste detail aanpassen dankzij de open-source code van GDevelop.
Dit betekent dat zeer geavanceerde gebruikers bijna alles in het programma kunnen wijzigen en zelfs kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van GDevelop door hun code in te dienen.
Het resultaat van al deze onderling verbonden functies is een systeem dat perfect is voor leerlingen. Beginners kunnen spellen maken met behulp van vooraf gemaakte componenten, en naarmate ze meer gevorderd worden kunnen ze de complexiteit van hun spellen opschalen met hun groeiende vaardigheden.
Dat betekent dat je nu kunt beginnen met het ontwikkelen van spellen zonder de intimiderende technische vaardigheden die nodig zijn voor andere programma’s, en ruimte hebt om je spellen te laten groeien met je vaardigheden na verloop van tijd.
Spellen gemaakt met GDevelop
Er zijn honderden spellen gemaakt door GDevelop gebruikers die u moeten helpen een idee te krijgen van wat het programma kan doen. Omdat Gdevelop spellen naadloos online kunnen worden gepubliceerd, kunnen nieuwe gebruikers gemakkelijk de creaties van anderen verkennen.
De officiële repository van door gebruikers gemaakte Gdevelop spellen kan worden gevonden op https://liluo.io/. Enkele van de hoogtepunten zijn Spell Unka van Spexxy, een klassieke arcade-stijl spel in de geest van Dig-Dug, en //TO:DO een spel dat GDevelop’s eigen interface simuleert, waarbij gebruikers worden uitgedaagd om het spel zelf te voltooien met behulp van hun kennis van GDevelop gebeurtenissen.
GDevelop Beginnerstutorials
Een snelle zoektocht online kan u helpen om honderden GDevelop tutorials te vinden over elk onderwerp of mechanisme dat u wilt leren. Echter, voordat u de meer geavanceerde tutorials kunt gebruiken, moet u waarschijnlijk beginnen met iets basis om u te helpen de touwen te leren.
Gelukkig bieden de ontwikkelaars van Gdevelop tal van hoogwaardige tutorials die u vanaf het begin zullen helpen begeleiden. Bekijk Gdevelop’s ‘How to Get Started’ tutorial serie voor alles, en zodra je klaar bent heb je de vaardigheden om je allereerste game te maken! Als je meer geneigd bent om een tutorial te lezen, bekijk dan de GDevelop wiki voor veel meer geweldige bronnen.
GDevelop FAQ
Wat je moet weten over het maken van games in GDevelop
Kun je 3D spellen maken met GDevelop?
GDevelop is hoofdzakelijk bedoeld om te worden gebruikt voor het maken van 2D spellen. Technisch gezien kan het programma zeer basale 3D objecten aan, maar dit zal meer geschikt zijn voor gevorderde gebruikers. Als je meer in 3D wilt doen, moet je misschien een meer geavanceerd 3D programma proberen zoals Unity of Godot.
Is er een Gdevelop forum?
Er is een officieel Gdevelop forum dat u hier kunt vinden. Op het forum vindt u verschillende discussies over GDevelop onderwerpen, en u kunt uw eigen thread maken om vragen te stellen aan de gemeenschap. Er is ook een actieve GDevelop subreddit waar gebruikers ook ideeën kunnen delen en hulp kunnen zoeken.
Kan ik mijn GDevelop spel verkopen?
Veel game development tools worden gratis aangeboden maar hebben strikte regels als het gaat om geld verdienen aan je creaties.
Gelukkig wanneer u GDevelop gebruikt om een spel te maken, bent u vrij om het te distribueren op elke manier die u wilt zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over royalties. U zou bijvoorbeeld uw GDevelop spellen kunnen verkopen op Steam, of op de Google Play store voor Android.
Als u geïnteresseerd bent in andere manieren om uw spellen te gelde te maken, zou u ook microtransacties of advertenties in uw GDevelop spellen kunnen implementeren, waartoe het programma beide in staat is.
Hoe verhoudt GDevelop zich tot Construct 3?
GDevelop is niet de enige game development tool op de markt, en zijn naaste concurrent is Construct 3.
In termen van functies zijn deze twee programma’s nauw met elkaar verbonden. Beide zijn voornamelijk 2D game engines, en beide bieden visuele scripting engines met optionele javascript codering.
Zowel GDevelop als Construct bevatten opties om hun functionaliteit uit te breiden met extensies en addons. Beide programma’s werken op een aantal systemen en in browsers, en kunnen spellen publiceren voor PC, web en mobiel.
Dus wat maakt GDevelop anders?
Ten eerste is GDevelop volledig gratis, terwijl Construct een licentie kost, hoewel er een beperkte gratis editie bestaat. Je kunt echter geen geld verdienen met je Construct spellen, tenzij je een licentie hebt. Een ander groot verschil is dat GDevelop een open-source programma is, wat meer vrijheid betekent voor geavanceerde gebruikers, maar ook kan resulteren in tragere ontwikkeling en minder stabiliteit.
Over het geheel genomen lijken de twee programma’s erg op elkaar en beide zijn goede opties voor het maken van je eerste spel. Beide zijn gratis te proberen, dus als je geïnteresseerd bent kun je ze altijd proberen en kijken welke je het beste bevalt.