Games maken met het bekroonde SpeedTree

0

In 2016 was ik verslaafd aan de Witcher 3: Wild Hunt. Ik ging op in het verhaal en moest zien wat er gebeurde. Op een cruciaal verhaalmoment wordt een belangrijk personage tegen een stenen muur in een tuin gehouden. De spanningen liepen hoog op en ik kon niet wachten om te zien wat er gebeurde.

Maar mijn concentratie werd verbroken. De bomen en vegetatie die de scène omlijsten zagen er saai, tweedimensionaal en levenloos uit. Het haalde me onmiddellijk uit de ervaring.

Ik had er nooit bij stilgestaan hoe belangrijk het was om prachtige bomen en struiken in een spel te hebben. Het waren altijd gewoon noodzakelijkheden, iets dat alleen maar ruimte innam omdat je een bosomgeving niet kon verkennen zonder ze. Dus waar kunnen we terecht voor uitstekende rendering van bomen?

Dankzij die cruciale Wild Hunt-scène kan ik nu niet al mijn entertainment-ervaringen laten bederven door ondermaatse vegetatie. Gelukkig is er een fantastische engine die ervoor zorgt dat de planten in games weelderig, meeslepend en vooral levensecht zijn. Het heet SpeedTree.

Inhoudsopgave:
Wat is SpeedTree?
SpeedTree
SpeedTree is software voor het modelleren en programmeren van vegetatie die gespecialiseerd is in het genereren van gebladerte voor videogames, waarbij het expliciet in real-time wordt gecreëerd. Het is ontwikkeld door Interactive Data Visualization, Inc. en is beschikbaar voor meerdere platforms:

Windows
Xbox Een
Xbox 360
PlayStation 4
PlayStation 3
PlayStation Vita
Mac OS X
Linux
De eerste versie van SpeedTree, SpeedTreeMAX genaamd, werd uitgebracht in 2002, en de meest recente versie van SpeedTree kwam uit in 2017. SpeedTree heeft zijn hand gehad in iconische projecten zoals James Cameron’s Avatar, 2013’s The Great Gatsby, The Wolf of Wall Street, X-Men: Days of Future Past, en meerdere films in het Marvel Extended Universe.

Producten
Hoeveel kost SpeedTree? SpeedTree is gebaseerd op een licentievergoeding van $19 per maand, samen met de aankoop van bepaalde assets van de website. Het toevoegen van middelen aan je SpeedTree ervaring zal ongetwijfeld tools toevoegen aan je creatieve arsenaal om welk bos of welke stemming je ook probeert over te brengen met je kunst. Hier zijn enkele voorbeelden.

Braziliaanse appelboom: Zaailing
$9.00
Araucaria Pine: Soortenpakket
$49.00
Engelse Walnoot: Heldenbos
$15.00
Awards
2015 Wetenschap en Techniek Academy Award

Deze Academy Award werd uitgereikt aan de oprichters van Interactive Data Visualizations, Michael Sechrest en Chris King, en Greg Croft.

De Academy schreef:

“Deze software verbetert aanzienlijk het vermogen van een kunstenaar om specifiek ontworpen bomen en vegetatie te creëren door een procedureel bouwproces te combineren met de flexibiliteit van intuïtieve, directe manipulatie van elk detail.”

SpeedTree voor spellen
Hoewel SpeedTree het uit het park slaat in termen van filmmagie, zijn ze ook meesters in het genereren van vegetatie voor games. Ze laten gebruikers meteen weten dat ze nauwe banden en compatibiliteit hebben met meerdere game engines. Deze omvatten Unreal 4, Unity, en meer. Hier zijn enkele kenmerken:

Optimalisatie
De prestaties van SpeedTree zijn geoptimaliseerd voor gebruik met meerdere engines op de markt. Deze optimalisatie is essentieel, omdat het bepaalt hoe goed de modeler presteert in verschillende engines en platforms. Dit is perfect voor degenen die bestanden exporteren naar verschillende programma’s.

Hoe exporteer ik van SpeedTree naar Maya? Het is een proces in drie stappen.

Eerst moet u een model maken in SpeedTree.
Dan moet je exporteren door naar ‘File→Export mesh…’ te gaan en vervolgens op ‘Autodesk FBX’ te klikken wanneer je wordt gevraagd als welk bestandstype je wilt opslaan.
Eenmaal in Maya moet je naar Window→Setting/Preferences→Plugin Manager gaan.
Ga naar SpeedTree en de map Scripts en kies ‘SpeedTree FBX Importers.py.’
Dan kies je ‘File→Import’.
Je kunt met alle details rommelen zodra je je project laadt, maar daarna zou alles in orde moeten zijn.

Tintvariatie
Dit is essentieel bij het opzetten van een meeslepende scène in een spel. Met tintvariatie kunnen groepen of zelfs individuele bladeren in verschillende kleuren worden gearceerd. Vaak kun je met het uiterlijk van de vegetatie in je spel een belangrijke scène neerzetten.

Als de speler door een donker en grauw bos loopt, weet hij waarschijnlijk wat hij kan verwachten. Hoewel het een eenvoudige functie is, kan het de meest effectieve manier zijn om de sfeer voor het hele spel te bepalen.

Rolwindeffecten
Zoals je waarschijnlijk al verwachtte, emuleren de rollende windeffecten de manier waarop windvlagen zich in de natuur gedragen. De vegetatie reageert op de manier waarop de wind waait, tot het kleinste grassprietje aan toe.

Spellen gemaakt met SpeedTree
Spelletjes gemaakt met SpeedTree
De populariteit van SpeedTree heeft ertoe geleid dat het in de armen is gevallen van verschillende beroemde videogamebedrijven zoals Activision, Bethesda en BioWare. Hier zijn enkele opmerkelijke spellen waarin SpeedTree een integrale rol heeft gespeeld.

Assassin’s Creed Unity
2014
Ingang in de Assassin’s Creed-gameserie, Unity speelt zich af tijdens de Franse Revolutie.
The Elder Scrolls IV: Oblivion
2006
Het vierde deel in de razend populaire serie rollenspellen van Bethesda, Oblivion, met verbazingwekkende, uitgestrekte bosomgevingen en verslavende gameplay.
Far Cry 5
2018
De spelers bevinden zich als een deputy in de Dakota’s op het spoor van een gevaarlijke sekteleider, Joseph Seed, als ze proberen de macht terug te winnen van de zeloten onder Seed’s controle. Het spel bevatte een grote, beboste map waarin de vegetatie een aanzienlijke rol speelde.
Horizon: Zero Dawn
2017
In deze post-apocalyptische PS4 exclusive bestuurt de speler Aloy, een meisje op zoek naar de geheimen van haar verleden door een veelheid aan rijke, weelderige en gevarieerde omgevingen. Ze variëren van de jungle tot de besneeuwde bergtoppen van een toekomstige westelijke Verenigde Staten.
Handleidingen
Zoals elk goed stuk geavanceerde software heeft SpeedTree een heleboel geweldige hulpmiddelen en handleidingen online. Hier bekijken we er enkele.

SpeedTree handleiding: Modelleer basis
Hier is een geweldige kleine video die ons wordt aangeboden door de ontwikkelaars van SpeedTree zelf. Het is altijd goed wanneer ontwikkelaars de tijd nemen om diepgaande tutorials zoals deze te geven.

Hierin worden we getrakteerd op een van SpeedTree’s ontwikkelaars, die ons laat zien, je raadt het al, hoe je een boom vanaf nul opbouwt. Het is een snelle video van 5 minuten, dus hij is nuttig, snel en verteerbaar. Je gaat niet anderhalf uur zitten kijken hoe iemand bomen maakt.

SpeedTree 8.3: Een boom modelleren voor spellen
In deze meer recente videotutorial van de ontwikkelaars van SpeedTree worden we door een ontwikkelaar geïnstrueerd in de manier waarop een boom specifiek voor spelomgevingen wordt gemodelleerd. Als beginnende spelontwikkelaar is dit een video van onschatbare waarde als je problemen ondervindt met hoe de vegetatie eruit ziet.

Als we spellen spelen, willen we geen platte, korrelige kunst zien. We willen de illusie van bomen in de scène waar het de immersie niet verbreekt.

Sonia Piasecki, een kunstenaar van het SpeedTree-team, staat aan het roer in deze 12 minuten durende video. Ze schetst heel behulpzaam wat je moet doen om een boom voor een spel te modelleren, en voert het vervolgens uit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here