Favoriete MS DOS spellen aller tijden

0

DOS was het oorspronkelijke besturingssysteem voor vroege op Windows gebaseerde systemen. DOS staat voor Disk Operating System, maar werd vervangen zodra Windows XP op de markt kwam.

DOS-spellen waren de spellen die onder dit besturingssysteem werden ontwikkeld.

Hoewel sommige van de beste DOS-spellen je terug kunnen brengen naar prachtige herinneringen aan je jonge jaren, legden ze ook de basis voor wat we vandaag de dag in de gamewereld zien.

Vergeleken met de huidige videospellen lijken zelfs de beste DOS-spellen aller tijden misschien rudimentair en basaal, maar veel ervan zijn nog steeds erg leuk om te spelen.

Ja, je kunt een aantal van deze beste MS-DOS spellen nog steeds spelen – meestal via een browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.

Wat maakt een goed DOS-spel?
MS-DOS-spellen verschenen in 1981 en waren in de jaren tachtig en negentig goed voor letterlijk duizenden spellen. Een ‘goed’ DOS-spel is echt een zaak van de toeschouwer, dus word niet boos of ga geen haatmail sturen omdat jouw lijst anders is dan de onze.

Onze criteria voor de rangschikking zijn gebaseerd op een aantal factoren, met name:

Functionaliteit
Leuk
Fundamenteel
Presteerde het spel goed voor wat het was?

Was het spel leuk (tot het punt dat mensen het jarenlang speelden, de originele schijven zochten voor doorverkoop, en het nu nog steeds willen spelen met een DOS-emulatorraamwerk)? Spellen die niet leuk zijn blijven niet lang bestaan, maar ieders definitie is anders.

Waren de fundamenten van de meest succesvolle spellen door de geschiedenis heen aanwezig bij deze beste DOS spellen aller tijden?
Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur, maar we hebben ons gebaseerd op verschillende meningen bij het selecteren van de beste DOS-spellen aller tijden.

Beste DOS-spellen
Risk
Als je bekend bent met het bordspel, dan weet je al wat je kunt verwachten van het DOS-spel Risk. Het doel is dat spelers de wereld domineren door andere landen aan te vallen en over te nemen.

Bouw legers, verplaats troepen strategisch om posities te versterken in een poging je positie te versterken, en val aan en verdedig.

SimCity 2000
Deze versie betekende een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van de oorspronkelijke SimCity spellen. Het uitzicht veranderde, er kwam diepte in het land en de ondergrond werd toegevoegd zodat spelers rekening moesten houden met het leggen van pijpen, metro’s en andere echte ondergrondse structuren.

Wormen
wormen
Dit tactische tweedimensionale spel draait om strategie. Je kunt met maximaal vier teams spelen, elk met maximaal vier wormen. Het doel? Vernietig de wormen van je tegenstanders voordat zij dat bij jou doen. Worms is turn-based, dus je moet bepalen wie je als volgende aanvalt. Of welke zetten in dat stadium van het spel het meest zinvol zijn.

Wolfenstein 3D
Dit first-person shooter-spel is gebaseerd op episodes, wat betekent dat je je door het verhaal moet bewegen en doelen moet bereiken om het volgende level te bereiken. Als B.J. Blazkowicz, een geallieerde spion, is het jouw taak om succesvol door zes volledige episodes te navigeren en de dag te winnen!

Mario leert typen
Een geweldige manier om typevaardigheden te leren en te verbeteren. In Mario Teaches Typing zijn er vier spellen om uit te kiezen, waarbij elk spel voortbouwt op het vorige wat betreft de moeilijkheidsgraad. Spelers kunnen kiezen om Mario, Luigi of zelfs de prinses te zijn. Typ de letters of woorden die over het scherm bewegen en spelers kunnen verschillende acties uitvoeren om doelen te bereiken.

WarCraft II: Tides of Darkness
Een upgrade van WarCraft, Tides of Darkness bood een aantal geavanceerde functies, waaronder vechten over zee en in de lucht (niet alleen op het land). De multiplayer modus bood plaats aan maximaal acht spelers tegelijk en liet spelers ook kiezen tussen aparte orc en human campagnes.

Doom
Geen lijst van de beste DOS spellen kan compleet zijn zonder Doom. Wetenschappers experimenteren met teleportatietechnologie op de manen van Mars en openen per ongeluk een poort naar de hel. Als de laatste overlevende marinier die de demonen moet tegenhouden, moeten spelers vechten om te voorkomen dat ze alles vernietigen.

Sid Meier’s Civilization
Kies tussen een willekeurig gegenereerde wereld of focus op de echte wereld. Hoe dan ook, spelers bouwen beschavingen vanaf het allereerste begin (vanaf de grond, letterlijk). Dit legendarische spel begon met de vroegste beschavingen tot aan de ruimtevluchten.

Sid Meier’s Civilization II
Uitgebracht in 1996, wordt dit vaak beschouwd als een van de beste spellen aller tijden. Het doel voor spelers is om een beschaving te creëren die door de eeuwen heen zal overleven.

Het is niet genoeg om volgzaam of neutraal te blijven, maar om de cultuur uit te breiden, te veroveren en te laten groeien, en onderweg anderen te beïnvloeden. Het doel is om elke andere natie te veroveren of uit te vinden hoe je een heel andere wereld kunt koloniseren.

Heroes of Might and Magic 2
Voor degenen die Heroes I kennen, is dit het vervolg. Dit op fantasie gebaseerde spel speelt zich af in Enroth, waar magie heerst. Met zes verschillende kasteeltypes en zes wezensvormen in elk kasteel, is er altijd een uitdaging voor spelers om hun magie te gebruiken om te overwinnen.

Panzer Generaal
Dit spel in militaire stijl laat spelers om de beurt een aantal historische veldslagen en oorlogen herbeleven. Panzer General was het eerste videospel waarin mensen als nazi’s konden spelen.

Oregon Trail
De Oregon Trail
Door velen beschouwd als het meest succesvolle educatieve spel in de geschiedenis, volgen spelers in wezen de Oregon Trail zoals vele avonturen en wanhopige families deden op zoek naar een nieuw leven langs de westkust van de 19e eeuw.

SimTower
Bouw en beheer de verschillende activiteiten van een moderne wolkenkrabber. Spelers moeten dingen goed plannen, begrijpen waar faciliteiten in de toren moeten worden gebouwd, en hoe alles het beste kan worden aangelegd voor functionaliteit en tevredenheid.

Snood
Dit puzzelspel biedt rasters van kleine vormen van verschillende kleuren. Elke vorm heeft een gezicht en onderaan het scherm worden blokken geplaatst die spelers moeten manipuleren, omdraaien en matchen met die gekleurde vormen.

Warcraft II: Voorbij de duisternis
Na wat er gebeurde in Warcraft II: Tides of Darkness, gaat deze versie van het spel verder. Er is een nieuwe invasie van Azeroth en de Alliance moet de juiste strategie bepalen om de overwinning terug te winnen. Er zijn 12 kaartcampagnes en vijf nieuwe heldenpersonages beschikbaar voor beide zijden.

Grand Theft Auto
Deze eerste versie van het spel dat een revolutie betekende voor het concept van doen en laten in een videogame legde de lat hoog. Die lat lag hoog, zelfs toen dit DOS-spel werd uitgebracht. Spelers nemen de rol aan van een kleine crimineel die grote indruk probeert te maken bij de georganiseerde misdaad.

Sid Meier’s Kolonisatie
Dit strategiespel is iets anders dan Civilization. In plaats van een beschaving vanaf de grond op te bouwen, proberen spelers de Nieuwe Wereld te veroveren. Jij bent de koning en moet nieuwe kolonies stichten en deze beschermen tegen de groeiende bedreigingen in deze nieuwe wereld. Dit spel speelt zich af in de tijd van de ontdekking van Amerika en combineert strategie met enkele historische referenties.

Thema Ziekenhuis
Als je ooit in de gezondheidszorg wilde werken of je eigen ziekenhuis wilde leiden, dan was Theme Hospital een onmisbaar spel dat een idee gaf van hoe het er echt aan toe gaat, van de juiste apparatuur zoals röntgenapparaten tot de bureaus en kasten voor de opslag van medicijnen, verband en andere benodigdheden.

Doom II: De hel op aarde
Voor spelers die in Doom hebben gevochten en het hebben overleefd, is er een nieuw plan. Bouw grote ruimteschepen om de overgebleven overlevenden diep de ruimte in te brengen. Wanneer de demonen echter de enige ruimtehaven overnemen, begint de strijd pas echt.

Prins van Perzië
Versla de gemene tiran sultan en red de prinses. Het is vrij eenvoudig en ongecompliceerd voor dit verslavende spel.

Command & Conquer: Red Alert
De hele franchise die is opgebouwd door Command & Conquer gaat over de oude Sovjet-Unie die de Verenigde Staten binnenvalt. De gameplay van deze versie is gebaseerd op de vorige, met nieuwe omgevingen en missies.

Lemmings
Lemmings zijn er berucht om in groepen te gaan en zich te haasten, zelfs als dat betekent dat ze van een klif afgaan. In dit spel moeten spelers lemmingen redden in 120 levels.

Oregon Trail II
Deze versie verbeterde het origineel, hoewel het dezelfde basisstructuur heeft. Met avonturen en educatief materiaal is dit spel al lang een vast onderdeel van het vrijdagavondplezier van sommige gezinnen.

Warcraft: Orcs & Mensen
Spelers hebben de mogelijkheid om ofwel de mensen ofwel de orcs te zijn in dit strategiespel. Afhankelijk van wat een speler kiest, kan het verhaal op twee manieren verlopen. Met behulp van zwaarden en tovenarij, alle van de beste functies van de klassieke fantasie zijn rijk in deze spelversie.

SimCity
Dit was het origineel, degene die een hele franchise begon. Het idee is dat spelers een stad bouwen, ontwikkelen en beheren via een groot aantal scenario’s, van relatief eenvoudig en ongecompliceerd tot steeds moeilijker. Houd aardbevingen, overstromingen en branden bij en wees de leider die mensen willen volgen.

Stratego
Nog een videospel dat is gebaseerd op een populair bordspel, Stratego vereist in wezen dat spelers de vlag van hun tegenstander veroveren. Begin met 40 stukken, bestaande uit verschillende militaire eenheden, en verdedig je vlag terwijl je tegelijkertijd de vlag van je vijand probeert te veroveren.

Duke Nukem 3D
In een futuristisch Los Angeles zijn aliens geland, maar het hoofdpersonage Duke is erop gebrand ze te laten boeten voor hun invasie. Met pistolen, laser trip mijnen, bommen en andere parafernalia, is er een hoog niveau van interactiviteit met dit spel en veel dingen rond onze titulaire karakter kan ontploffen.

Fallout
Dit rollenspel werd oorspronkelijk lovend ontvangen. Hoewel er zeker humor in het spel zit, is het uitgangspunt dat een nucleaire oorlog bijna al het leven op aarde heeft weggevaagd. Een deel van de mensen heeft het overleefd en moet leren de beschaving opnieuw op te bouwen door middel van ondergrondse woningen, waterzuiveringssystemen en andere benodigdheden.

The Ultimate Doom
The Ultimate Doom
De Ultimate Doom richt zich op het verbeteren van de originele Doom en gaat verder met demonen die de wereld blijven teisteren, en de strijd om het menselijk ras te redden gaat door. Dit was een volgende stop in een lopende saga van games gebaseerd op het Doom-universum.

Helden van Macht en Magie
In dit turn-based strategiespel moeten spelers de rol van een van de vier helden op zich nemen. Ze kunnen de tovenaar, de tovenares, de barbaar of de ridder zijn. Bouw je kasteel op, versterk je leger en versla de vijand in de strijd. Dat is alles, maar als je het over strategiespellen hebt, gaat er veel meer planning vooraf aan de overwinning.

Master of Orion II: Strijd op Antares
In dit vervolg kruipen spelers in de huid van een heerser over een van de 13 rassen. Met een turn-based rastersysteem worden gevechten gevoerd, en omdat nieuwe systemen kunnen worden verkend, kunnen bij bepaalde gebeurtenissen vreemde artefacten worden gevonden die kunnen worden geactiveerd, zodat je nooit weet wat er komen gaat.

Lords of the Realm II
Een van de meer unieke middeleeuwse strategiespellen, Lords of the Realm II vertrouwt niet op magie. Er is ook geen groei in technologie. Als speler is het doel in wezen het beheren en verbouwen van voedsel, het uitbreiden van de bevolking, en je richten op het tevreden houden van de mensen, oh en het voorkomen dat andere groepen binnenvallen.

De behoefte aan snelheid
Spelers krijgen de kans om te experimenteren met een aantal geweldige sportwagens door middel van een reeks slechte circuits. Sommige van deze tracks zijn open wegen, wat betekent dat je over een oversized snelweg cruist, waarschijnlijk met de politie snel in de achtervolging. Een van de betere opties is dat spelers kunnen kiezen op welk moment van de dag ze racen.

Familie Vete
Dit was eigenlijk het eerste Family Feud computerspel dat gebaseerd was op de ongelooflijk succesvolle televisieshow die oorspronkelijk in 1970 werd uitgezonden. Twee families strijden tegen elkaar voor punten en vervolgens een grote geldprijs.

Kolonisten van Catan
Het doel van dit spel is om de eerste speler te zijn die een bepaald aantal overwinningspunten behaalt terwijl je aan de beurt bent.

Verstandige Voetbalwereld
Dit spel, dat oorspronkelijk in 1994 werd uitgebracht, laat spelers internationaal strijden in clubs of nationale teams. Er is ook een carrièremodus voor extra spanning.

Zork I: Het Grote Ondergrondse Rijk
Spelers betreden een ongelooflijk vage rol in het spel. Ze zijn in wezen een avontuur. Spelers krijgen heel weinig instructies, maar tegen de tijd dat je dit witte huis betreedt, kun je interessante voorwerpen verkennen en wordt al snel duidelijk wat het doel van dit alles is.

Mario’s Spelgalerij
Dit spel is eigenlijk een verzameling spellen die speciaal zijn ontworpen voor PC’s. Spelers kunnen kiezen uit Checkers, Dominoes, Backgammon, Go Fish en Yacht. De enige persoon waartegen een speler kan spelen is Mario.

Het geheim van Apeneiland
Dit humoristische avonturenspel speelt zich af in het Caribisch gebied toen piraten de zee regeerden. Spelers kruipen in de huid van een jongeman die altijd al een piraat heeft willen zijn en beginnen met het verkennen van allerlei verzonnen eilanden. Het oplossen van puzzels is een deel van wat dit spel intrigerend maakt.

Mortal Kombat
Mortal Kombat
Mortal Kombat bestaat al jaren, inclusief een serie films gebaseerd op het originele videospel. Dit was het origineel. Ongeveer 500 jaar geleden streden de beste handvechters tegen elkaar in een van de meest gerespecteerde toernooien die maar eens in de 50 jaar werden gehouden.

Command & Conquer
Dit op strategie gebaseerde spel is eigenlijk ontworpen naar aanleiding van Dune en de enige echte focus is de oorlog die woedt over Tiberium, het enige materiaal waar iemand om geeft. Je kunt kiezen uit 15 verschillende missies. Eenheden kunnen worden gecreëerd vanuit het hoofdminerium.

De kolonisten
Een real-time strategie spel, The Settlers heeft als primaire doel voor spelers om een nederzetting te stichten, compleet met een werkende economie en het opbouwen van militaire eenheden met als lange termijn doel het veroveren van rivalen in andere gebieden.

De kolonisten II gouden editie
Deze editie bouwt voort op de originele The Settlers en stelt spelers voor een nieuwe uitdaging met 49 verschillende kaarten om nieuwe werelden te creëren, compleet met dichte bossen en machtige vulkanen.

Heroes of Might and Magic II: De prijs van loyaliteit
Deze versie bouwt voort op het succes van Heroes of Might and Magic en biedt nieuwe campagnes en een groot aantal verbeteringen. Er zijn nieuwe helden, nieuwe artefacten en nieuwe plaatsen om te verkennen. Spelers kunnen ook genieten van 24 nieuwe campagnekaarten die ze kunnen volgen in hun jacht op verovering.

Meester van Orion
Dit turn-based science-fiction strategiespel werd oorspronkelijk uitgebracht in 1993. Het bood spelers de mogelijkheid om 10 verschillende rassen van wezens te spelen, elk met bepaalde voordelen, zoals in handel en diplomatie of grondgevechten.

De Leeuwenkoning
De Leeuwenkoning
Gebaseerd op de ongelooflijk populaire Disney-film met dezelfde naam, zijn spelers in dit videospel de jonge Simba die confrontaties met verschillende beesten moet trotseren. Brul om bepaalde dieren te onderwerpen. Maar pas op, als je “brulmeter” te laag is, breng je niemand tot onderwerping.

Z: Het spel
Misschien wel het videospel met de kortst mogelijke titel is een actie-strategiespel dat wordt gepresenteerd vanuit vogelperspectief. Robotlegers vechten tegen elkaar. Als spel voor één speler bestuur je één kant. De computer bestuurt de andere. Het doel is om hun territorium te bezetten.

Jones in de Snelle Strook
Gebouwd rond de premisse van een bordspel, zou dit kunnen worden gespeeld door maximaal vier spelers die een week per keer doorbrengen, elk aan de beurt. Als er echter maar één persoon speelt, mag die het opnemen tegen de naamgever, ‘Jones’. Het doel is om het leven van een persoon te simuleren.

Verschroeide Aarde
Dit artillerie videospel was ongelooflijk populair toen het voor het eerst werd uitgebracht. Het is een totale oorlog en spelers kunnen het opnemen tegen maximaal negen vrienden terwijl ze proberen elkaar te vernietigen en tot onderwerping te bombarderen. Aan het begin van elke beurt kunnen spelers artillerie, verdedigingsschilden of zelfs parachutes kopen om te proberen de schade die andere spelers hen toebrengen te beperken.

Themapark
Wanneer een speler gaat zitten om Theme Park te spelen, vindt de actie plaats in het Verenigd Koninkrijk op een klein stukje vrij land dat een paar honderdduizend pond tot zijn beschikking heeft. Het doel is om een succesvol pretpark te bouwen met wat je hebt.

Slagschaak
Volgens dezelfde regels als het traditionele schaken, het enige echte verschil is dat wanneer een speler een stuk van de tegenstander wil pakken, hij ervoor moet vechten. Het is niet alleen een strategie, maar de vaardigheid die hier het verschil maakt.

Veelgestelde vragen over DOS spellen
Veelgestelde vragen – DOS spellen
Wat was het eerste MS-DOS spel?
Dit is een interessante vraag waarop geen definitief antwoord bestaat. Volgens ons beste onderzoek werd DONKEY.BAS geschreven in BASIC-taal en meegeleverd met de eerste IBM PC DOS-systemen die in augustus 1981 werden uitgebracht. Hoewel sommigen beweren dat er andere DOS-spellen werden gemaakt in 1980 en zelfs één in 1979, is dit niet realistisch, aangezien de eerste commerciële DOS-computer pas in augustus 1981 uitkwam.

Die andere spellen kunnen op een ander platform zijn uitgebracht en later voor DOS zijn geschreven, maar dat maakt ze nog niet tot het eerste MS-DOS-spel ooit.

Is DOS goed voor games?
MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) gebruikte geen grafische gebruikersinterfaces. Alles moest worden ingevoerd met behulp van codes. Er waren geen muizen of iconen. Om iets gedaan te krijgen, moest je woordcommando’s gebruiken bij een prompt. Spelletjes ontwikkelen in DOS was moeilijk. Echt moeilijk.

Is het goed voor games? Niet zonder hulp vandaag, zoals DOSBox. Het spelen van deze klassiekers kan nog steeds erg leuk zijn, maar ze kunnen niet op tegen de moderne spelsystemen van vandaag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here