Wat is Sprite-animatie in Multimedia?
Sprite afbeeldingen zijn 2D bitmap graphics die in verschillende spellen en andere media voorkomen. Als je ooit 2D spellen hebt gespeeld zoals Final Fantasy VI, Chrono Trigger, en de meer recente titel Octopath Traveler, ben je al bekend met sprites in spellen.
Door sprites te maken en te animeren kunnen game-artiesten en -ontwikkelaars personages en objecten onafhankelijk van de grotere scène besturen.
Sprites kunnen stilstaan of geanimeerd zijn, afhankelijk van hun functie in de grotere scène of het project. Video game consoles zoals de Commodore 64, Nintendo Famicom, en Atari systemen zijn iconisch voor hun spel ontwerp innovatie met alleen 2D sprite animatie.
Met zo’n kleurrijke geschiedenis, hoe kun je meedoen aan de creatieve actie?
Een sprite animeren
Sprite animatie
Laten we eens kijken naar de basisprincipes van sprite-animatie.
Hoe animeer je een sprite?
Animatie sprites, hoewel een van de meer eenvoudige vormen van virtuele kunst, zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om het op te pikken op onze eerste poging.
Allereerst raden we je aan wat sprite sheets te bemachtigen of je eigen sprite te maken. Heb je een origineel personage dat je wilt animeren? Nu is het moment!
Een sprite sheet is een overzicht van alle acties die je een personage wilt laten uitvoeren. Als je personage loopt, moet je sprites animeren die elke beweging in een enkel frame uitvoeren.
De sheet zelf geeft alles weer, en de sprite maker moet kiezen welke actie hij wil renderen.
Het hart van elk spritesheet
Cycli en frames zijn de twee belangrijkste dingen waaruit elke sprite sheet bestaat. Wat je ziet van een sprite sheet is een stel frames, allemaal uitgelijnd en klaar om geanimeerd te worden. Wanneer iemand eindelijk wat animatiemagie in zijn creaties stopt, worden die frames cycli.
Cycli van frames maken de sprite-animatie tot wat het is.
In The Legend of Zelda: A Link to the Past zijn beelden van Link die zijn zwaard in verschillende posities vasthoudt frames, terwijl de actie waarbij hij met het zwaard zwaait de cyclus is van al die frames samen.
Nu we iets meer weten over wat sprite sheets zijn, laten we eens kijken hoe we frames in sprite animaties overzetten.
Sprite Sheets snijden
Als je je sprite sheet aanzienlijk wilt verkleinen om de beelden te scheiden, is dat vrij eenvoudig te doen. Dit is perfect voor het maken van kleine gifs. Er zijn tal van methoden en hulpmiddelen om je afbeelding in stukken te snijden, hetzij per tegelgrootte of het aantal kolommen en rijen.
Een uitstekende bron is de online sprite sheet cutter op EZGif.com. Hiermee kun je ook je sprite sheets splitsen en decompileren.
Sprite Sheet animaties coderen
Sprite Sheet animaties coderen
Welk commando toont animatie voor sprite?
Het commando ‘Volgende’. Typ gewoon het commando ‘next’ met wat je wilt laten zien. Bijvoorbeeld ‘volgende beweging’ of ‘volgende blik’.
Hoeveel frames heb je nodig voor Sprite animatie?
Dat hangt af van wie de frames maakt. Als je een beginnende sprite animator bent, wil je het misschien houden bij een lager aantal sprites. Het zou het beste zijn als je frames rekent voor elke actie die een personage doet. Dus een personage kan tien loopframes hebben, vijf springframes, en tien loopframes. 24-40 frames zijn vrij standaard.
Je wilt jezelf niet overbelasten met veel frames, dus laat je animatie niet te druk worden. Het hangt er ook van af met hoeveel megabytes en resolutie je werkt.