Een gids voor het verzamelen van retrogames in 2023

0

Wat is het verzamelen van videospellen?
Hoewel dit op het eerste gezicht vrij eenvoudig lijkt, moet je bedenken dat videospellen een enorme industrie zijn die al bijna 40 jaar bestaat.

Dat betekent dat je als verzamelaar van videospellen niet langer elk spel dat je maar kunt bemachtigen, maar dat je een specialisatie moet zoeken die je interesseert.

Je moet ook rekening houden met de kosten van de dingen die je verzamelt, evenals met hun leeftijd en hoe je ze gaat bewaren.

Je zou bijvoorbeeld altijd een consoleverzamelaar kunnen zijn. Het probleem wordt dan natuurlijk dat de meeste consoles die bestaan niet meer worden verkocht of gemakkelijk te vinden zijn, dus je zult uiteindelijk veel moeten graven.

De andere vraag is of het je wat kan schelen of de consoles werken of niet, en zo ja, hoe ga je ze weer aan de praat krijgen?

Aan de andere kant, als je meer geïnteresseerd bent in de spellen zelf, dan moet je gaan nadenken of je spellen wilt verzamelen voor een specifieke console, uitgever, of misschien zelfs genre.

De meeste moderne PC-spellen worden niet meer geleverd met een fysiek exemplaar, tenzij ze van een AAA-ontwikkelaar zijn, dus je zult er vrede mee moeten hebben dat je niet elk spel kunt verzamelen als je die weg inslaat.

Een grote vraag is ook waar je de potentieel honderden of duizenden spellen gaat opslaan.

Profiel van een spellenverzamelaar
Een spellenverzamelaar
(Bron)
Het belangrijkste wat je als spellenverzamelaar nodig hebt, is de bereidheid om onderzoek te doen en benenwerk te verrichten. Voordat je begint met het kopen van spellen, moet je je niche bepalen en vervolgens het uitgebreide onderzoek doen dat nodig is om een uitgebreide lijst van spellen te maken.

Dit is misschien niet zo gemakkelijk als je denkt, want consoles zoals de NES hebben soms westerse/oosterse exclusives die niet gemakkelijk te krijgen zijn in andere delen van de wereld. Daar komt het voetenwerk om de hoek kijken, want je zult ook zelf op zoek moeten gaan naar deze zeldzame spellen.

Nu denken veel mensen natuurlijk meteen dat je als verzamelaar veel geld nodig hebt, en dat is niet per se het geval. Als je voor het eerst begint, zijn er waarschijnlijk tientallen, zo niet honderden spellen die goedkoop of gemakkelijk te vinden zijn.

In feite kun je waarschijnlijk op eBay of een andere online marktplaats op zoek gaan naar bundels of partijen spellen voor jouw specifieke niche. De kosten worden pas echt een probleem als je je lijst verder aanvult en zeldzame spellen moet aanschaffen.

Een ander punt om over na te denken is opslag en/of uitstalling. Fysieke goederen kopen, vooral in het honderd, betekent dat je veel ruimte nodig hebt om dingen in op te bergen.

Nog belangrijker is dat je een goede omgeving nodig hebt om je aankopen langdurig te bewaren, en als het om elektronische goederen gaat, betekent dat meestal dat je hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad moet vermijden.

Ook dit hoeft niet zo duur te zijn, zeker niet als je begint. Er zijn tal van rekken die je kant-en-klaar kunt kopen, zelfs van IKEA, en het enige wat je echt nodig hebt is een ruimte die aan de specificaties voldoet. De kosten komen pas echt om de hoek kijken als je een grote capaciteit aan artikelen hebt bereikt.

Het display is een ander ding dat je moet overwegen, en of je alleen sommige items of alle items wilt tonen. Er zijn beschermhoesjes die je kunt kopen of laten maken, maar die nemen kostbare ruimte in beslag.

Toch is elke bescherming waardevol, inclusief het afsluiten van een verzekering voor de items.

De waarde van spellen
Dit is waar het lastig wordt, want de prijzen kunnen variëren van $5-$10 tot $10k-$20k voor een enkel spel, zoals sommige in dit artikel. Uiteindelijk wordt de waarde van een spel bepaald door de zeldzaamheid en wat jij of anderen ervoor willen betalen.

Zelfbeoordeling
Is het verzamelen van spellen iets voor jou?
Hoe laat je je verzameling groeien
Is het verzamelen van games iets voor jou?
Videogameverzameling – is het iets voor jou?

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste wat je jezelf moet afvragen voordat je je in de wereld van het verzamelen stort. Zoals hierboven vermeld, zijn er een paar dingen die je moet hebben voordat je verder gaat:

Een passie en interesse in het ding dat je verzamelt.
Een niche of specialisatie
De bereidheid om tijd en moeite te steken in het verzamelen van je verzameling.
Een plek waar je de spullen veilig kunt opbergen of tentoonstellen
De financiële stabiliteit om te investeren in het uitbreiden van je verzameling
Dit zijn allemaal belangrijke dingen om te overwegen en ze kunnen veranderen op basis van wat u verzamelt en de snelheid waarmee u uw verzameling wilt uitbreiden. Er is niets mis mee om je verzameling over meerdere decennia te spreiden, zoals de meeste verzamelaars doen, en je moet bereid zijn om het lange tijd vol te houden.

Uiteindelijk zal dit een groot deel van uw leven in beslag nemen in termen van tijd en middelen, dus zorg ervoor dat u bereid bent dit te doen.

Hoe uw verzameling uit te breiden
Heeft u de middelen om uw verzameling uit te breiden?

Deze vraag is zeker moeilijk te beantwoorden, vooral omdat het leven drastisch kan veranderen gedurende de jaren of decennia dat u verzamelaar bent.

Afgezien van de fysieke middelen die nodig zijn, zoals ruimte en financiering, is de andere vraag die u zich moet stellen of u ergens woont waar uw verzameling in stand kan worden gehouden. Als u bijvoorbeeld in een land woont met een strenge douane en hoge douanekosten, kan dit een belangrijke hindernis zijn.

Evenzo is een groot deel van het verzamelen het hebben van een goede gemeenschap om mee samen te werken, en hoewel globalisering en internet dit gemakkelijker hebben gemaakt, is het nog steeds goed om andere mensen te hebben die je passie delen.

Hoe word ik een videogameverzamelaar?
Bouw een kennisbank op
Ken de terminologie
Analyseren en prioriteiten stellen
Weet waar je moet zoeken
Weet wat je waard bent
Vertel het iedereen die je kent
Vind uw lokale gemeenschap
Conventies
Leer afdingen
Houd bij wat je hebt
Weet hoe je vervalsingen kunt herkennen
Volg verzamelaars-verkopers op sociale media
Een kennisbank opbouwen
Leer meer over videospellen
Waarschijnlijk de belangrijkste eerste stap om een verzamelaar te worden is een goede kennisbasis te hebben. Je moet niet alleen de waarde kennen van de spellen die je nu wilt kopen, maar ook van spellen in het algemeen. Dit kan veel helpen om kansen te spotten wanneer ze zich voordoen, vooral voor zeldzamere items die je misschien niet vaak tegenkomt.

Niet alleen dat, maar een algemeen idee hebben van zaken als oplage, leeftijd, conditie en releaselocaties kan je helpen de juiste prijs te bepalen voor de spellen of consoles die je wilt verzamelen.

Je kunt bijvoorbeeld een spel vinden dat erg hoog geprijsd is, maar die prijs weerspiegelt helemaal niet de waarde van het spel, in welk geval het beter is om te wachten dan het meteen te kopen.

Ook kun je met deze kennis een goedkoop spel vinden dat je zo snel mogelijk moet kopen.

Het belangrijkste is dat je niet op slechts één bron vertrouwt voor je informatie, en dit is waar een goede gemeenschap van pas kan komen.

Ken de terminologie
Spelterminologie
Niet alleen op de hoogte zijn van de terminologie van het verzamelen van spellen, maar er ook kennis van hebben, kan van onschatbare waarde zijn. Het stelt je in staat dingen onmiddellijk te begrijpen zonder ingewikkelde uitleg.

Nog belangrijker, het stelt je in staat om op een efficiënte manier met anderen te communiceren, zodat je niet veel tijd hoeft te besteden aan het zoeken naar woorden of termen, of zelfs aan het verkeerd uitleggen van dingen.

Niet alleen dat, maar het kennen van de terminologie zal ook je kennis uitbreiden, en je zult waarschijnlijk veel nieuwe dingen leren over spellen en het verzamelen van spellen. U zult ook veel meer kennis hebben en minder kans lopen te worden opgelicht als u weet waar u het over hebt.

Hoewel dit geen volledige lijst is, heeft Heritage Auctions een geweldige woordenlijst met termen voor het verzamelen van videogames.

Analyseren en prioriteiten stellen
Analyseren en prioriteiten stellen
Een natuurlijk onderdeel van het verzamelen van spellen is het analyseren van de markt en de lijsten met dingen die u wilt verzamelen, en dan prioriteiten stellen.

U kunt bijvoorbeeld beginnen met u te richten op goedkopere of gemakkelijker te verkrijgen spellen. Je kunt ook overwegen een of twee zeer gewilde items te kopen om later te ruilen.

Ook is het niet altijd een goed idee om meteen voor een duur artikel te gaan als je begint, of als je het niet per se nodig hebt.

Het belangrijkste is dat je dingen koopt die je zelf wilt kopen en niet dingen die anderen je vertellen. Dit is tenslotte jouw verzameling, dus geef niet toe aan de druk van anderen.

Niet te vergeten dat alleen jij weet hoeveel je aan deze dingen kunt uitgeven, dus stop jezelf niet in het armenhuis omdat zich een kans voordoet, kansen komen altijd voorbij.

Weet waar je moet zoeken
Zoek naar Retro Video Games
Als je eenmaal een lijst hebt van dingen die je wilt kopen, je middelen opzij hebt gezet en in het algemeen een goede kennisbasis hebt, is de volgende stap dat je er daadwerkelijk op uitgaat en probeert de spullen die je wilt te vinden.

Tegenwoordig is dit relatief eenvoudig, omdat u kunt vertrouwen op een schat aan informatie online. Dat betekent niet dat je het fysieke aspect moet vergeten door gewoon naar een plaatselijke handelaar of pandjeshuis te lopen en te kijken wat ze te bieden hebben.

Soms kun je in plaatselijke winkels echt goede deals vinden, omdat je waarschijnlijk een van de weinige mensen bent die erop uit zijn.

Als je toch voor de online route kiest, zijn er tal van plaatsen waar je kunt kopen, waaronder eBay. Wees je ervan bewust dat gemak niet altijd een betere prijs betekent, omdat je nu met veel andere mensen concurreert voor de artikelen die je wilt hebben.

Ik zeg dit niet om je te ontmoedigen, maar om je te wijzen op de risico’s van het verzamelen van spellen.

Afgezien daarvan is een gemeenschap of groep van gameverzamelaars waarmee je praat ook een goede manier om dingen te vinden, omdat zij misschien items hebben die ze willen ruilen of verkopen.

Uiteindelijk moet je niets over het hoofd zien als het gaat om het vinden van je verzameling.

Weet wat je waard bent
Hoeveel is je verzameling waard?
Afgezien van een filosofisch aspect van je bestaan, kan het kennen van de waarde van je verzameling erg handig zijn.

Zoals eerder gezegd, moet u wellicht overwegen om op een gegeven moment een verzekering af te sluiten als u veel tijd en moeite aan uw verzameling hebt besteed.

Hoewel de verzekeringsmaatschappij waarschijnlijk haar eigen taxatie en beoordeling zal geven, kunt u, als u weet wat uw verzameling waard is en over bewijs beschikt, lobbyen voor de verzekering die u wilt afsluiten. Zo niet, dan geeft het u een goed idee of die verzekeraar u een goede deal geeft of niet.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de verzekering, maar ook voor de inkoop van uw collectie. U zult uw spullen uiteindelijk toch moeten verkopen of ruilen, dus als u weet hoeveel uw spullen waard zijn, krijgt u een goede deal.

Op dezelfde manier geeft deze kennis u een goed idee van wat andermans spullen waard zijn, voor het geval u een bod wilt doen.

Vertel iedereen die je kent
Groot nieuws
Uiteindelijk is het verzamelen van spullen niet gemakkelijk, dus heb je alle hulp nodig die je kunt krijgen. We hebben het niet eens over je vrienden en familie vragen om spullen voor je te halen. Wat we bedoelen is dat ze het gewoon moeten weten, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.

Eerlijk gezegd, wie weet welke schatten de collectieve zolders, kelders en andere opslagruimtes van de wereld bevatten? Misschien heb je wel een vriend of familielid die een stuk heeft dat je al heel lang wilt hebben, maar dat in een doos stof zit te verzamelen.

Misschien heb je vrienden die ook actief zijn in gaming, maar niet per se verzamelen, die je misschien kunnen vertellen over een geweldige vondst of deal (wat misschien niet zo’n geweldige aanwijzing is, maar het is iets).

Het punt is: laat mensen weten dat je geïnteresseerd bent. Zelfs als vrienden en familie een kamer vol met je verzameling binnenlopen, weten ze misschien niet dat je altijd geïnteresseerd bent in nieuwe spullen.

Serieus, zeg gewoon ‘Hé, als je nog leuke spellen hebt, of interessante dingen ziet die verzamelwaardig lijken, laat het me weten, ik zou het waarderen!

Zoek je lokale gemeenschap
Kom in contact met andere verzamelaars van videospellen
Het zal je verbazen hoeveel spullen er eigenlijk niet op het internet staan, zelfs als het gaat om rommelmarkten, conventies of meetups. Een sterke lokale gemeenschap hebben, en nog belangrijker, er deel van uitmaken, betekent dat je veel informatie krijgt over lokale evenementen waar je naartoe kunt gaan en items kunt kopen.

Niet alleen dat, maar als andere verzamelaars weten wat je wilt, kunnen ze je helpen het te krijgen, en vice versa.

Het mooiste is echter dat je je passie kunt delen met mensen die in hetzelfde geïnteresseerd zijn. Je moeder of neef geeft er misschien niet om dat je net een superzeldzaam object hebt verworven, maar een medeverzamelaar wel.

Als het zo belangrijk is, kan het zelfs een gelegenheid zijn om het te gaan vieren!

Conventies
Spelconventies
Waarschijnlijk de belangrijkste bron voor items bij het verzamelen zijn conventies.

Waarom?

Omdat het letterlijk een centraal collectief is voor wat je wilt doen. Je kunt er mensen ontmoeten, items vinden, kennis opdoen, netwerken, communities vinden, coole spullen kopen en je verzameling in een stroomversnelling brengen.

Zelfs als je het je niet per se kunt veroorloven om dingen te kopen, moet je absoluut naar conventies gaan omdat ze je veel kunnen bieden voor de toekomst. Misschien raak je wel bevriend met een andere verzamelaar die je dat ene item kan bezorgen waarnaar je op zoek was.

Of, misschien vind je een hele nieuwe lijst van leuke en interessante dingen om te verzamelen die je nooit wist.

Hoe dan ook, conventies zijn het belangrijkste bij het verzamelen van videogames.

Leren afdingen
Gebruikte videospellen verkopen
Dit is waarschijnlijk het ding waar de meeste mensen een probleem mee hebben, en dat is begrijpelijk. Vaak is het zo dat een aankoop zonder dat je iets weet over wat je koopt je niet alleen overweldigt, maar je ook in het nadeel stelt.

Daarom is een sterke kennisbasis en een goede vriendenkring zo belangrijk, omdat zij je kunnen helpen bij het afdingen.

Toch is afdingen een vaardigheid waarin je ervaring moet opdoen en een hoger niveau moet bereiken, dus het is een goed idee om klein te beginnen. Pandjeshuizen en andere lokale winkels zijn een goede manier om de kunst van het afdingen te leren, en er zijn online talloze goede gidsen te vinden.

Wees je er ook altijd van bewust hoeveel je wilt uitgeven en hoeveel dingen waard zijn, anders koop je misschien iets voor een veel hogere prijs dan het eigenlijk waard is.

Houd bij wat je hebt
Volg uw verzameling
Een van de grootste gevaren bij elke vorm van verzamelen is dat je je verzameling niet bijhoudt. Dit klinkt misschien op het eerste gezicht voor de hand liggend, maar je zou verbaasd zijn hoeveel mensen dit niet doen.

Dit is vooral het geval als ze beginnen, om zich na verloop van tijd te realiseren dat ze rondlopen met extra exemplaren van spellen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Er zijn veel apps en dingen die je kunt gebruiken om je verzameling bij te houden, maar uiteindelijk kan een google sheet of excel goed genoeg zijn.

Je moet ook overwegen welke dingen je wilt bijhouden naast alleen het item zelf. Bijvoorbeeld:

In welke staat verkeert het?
Heeft het reparaties nodig?
Heb je het eigenlijk wel?
Hoeveel heb je er?
Met al die informatie in één oogopslag en altijd bij de hand kunt u weloverwogen beslissingen nemen over elke aankoop.

Leer hoe u vervalsingen kunt herkennen
Leer valse videospellen herkennen
Het grootste probleem waarmee je te maken krijgt, is waarschijnlijk het herkennen van vervalsingen. Helaas is er geen universele gids voor het herkennen van vervalsingen, omdat elke cartridge, elke console en elk artikel enorm kan verschillen.

Wat wel gezegd kan worden is dat je je moet concentreren op de legitieme aspecten van een item waarvan je zeker weet dat het niet nep is. Stel jezelf de volgende vragen:

Hoe ziet het plastic van legitieme cartridges eruit?
Is er een speciale configuratie van schroeven die alle legitieme exemplaren hebben?
Misschien is er een marker of holografische sticker, en als die er is, lijkt die dan op de legitieme stickers?
Uiteindelijk wordt het een spelletje ‘zoek het verschil’. Je hoeft niet alle nuances van nepartikelen te kennen, maar alleen de unieke onderdelen van een echt artikel.

Ook is het hebben van een goede gemeenschap om op terug te vallen een geweldige manier om te voorkomen dat je wordt opgelicht, of het nu gaat om het advies dat ze je kunnen geven, of zelfs om je te waarschuwen om niet met specifieke verkopers in zee te gaan.

Volg verzamelaars-verkopers op sociale media
Dit is een geweldige manier om nieuwe items voor je verzameling te vinden, een netwerk op te bouwen en deel uit te maken van een gemeenschap. Het vergt ook bijna geen inspanning, dus er is geen reden waarom je dat nu niet zou doen … serieus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here