Defold Game Engine: handleidingen voor het maken van 2D-games

0

Defold-handleiding – Leer 2D-spellen maken
Als je op mij lijkt, hou je van een goed 2D-spel, vooral side scrollers. Spellen als Castlevania: Symphony of the Night hebben me geholpen om me te ontwikkelen tot een meer doordachte en detailgerichte gamer en persoon.

3D-spellen zijn geweldig enzo, maar 2D heeft een immens creatief potentieel net onder de oppervlakte. Als het erop aankomt, wat is dan een goede 2D game engine?

Defold.

Wil je echt coole 2D titels maken? Ik heb precies wat je zoekt. Het heet Defold, en het stelt ontwikkelaars in staat om met relatief gemak dynamische 2D-titels te maken.

Maar voordat je begint, kun je het beste wat literatuur bijspijkeren. Nee, niet de Great Gatsby of Lord of the Flies; ik heb het over documentatie en goede tutorials om je op weg te helpen met Defold.

Defold Game Engine
Wat is Defold

Wat is Defold?
Defold is een 3D engine die helpt bij het maken van 2D spellen. Deze mix van zowel 3D als 2D biedt een groot potentieel voor je creatieve ideeën. Defold wordt gebruikt door gamestudio’s als King, Sneaky Box en Seepia Games.

Welke taal gebruikt Defold?
Het gebruikt Lua, een programmeertaal voor games die is afgestemd op eenvoudigere apps. Lua is geweldig vanwege zijn veelzijdigheid, snelheid en gebruiksgemak.

Als je kijkt naar de voorbeelden van dingen die met Defold zijn uitgebracht, is het echt indrukwekkend. Actievolle shooters, en charmante, schilderachtige side-scrolling avonturen, a la Braid.

Defold Games
Op Defold Games hebben ze een lijst met spellen die door de Defold-gemeenschap zijn gemaakt. Ik was verrast toen ik op een voorbeeld klikte en het meteen in mijn browser mocht spelen. Zo makkelijk is de integratie.

Ik speelde ‘Kijk, je buit! Dit is een interessant kaartspel dat me doet denken aan zwaargewichten als Hearthstone. Het heeft een unieke kunststijl die me veel doet denken aan Redwall en Ghost of a Tale.

Ik heb ook een spel gespeeld dat ‘Beyond the Fairy Tale’ heet, een charmante kleine RPG waarin de held naar verschillende zeshoekige tegels beweegt om verder te komen op de kaart. Het is ook moeilijk; een nederige mug doodde me een paar keer.

Het spel heeft een leuk gevoel voor humor en neemt zichzelf niet al te serieus. Het heeft ook geweldige voice acting, een geweldig aspect van kleinere titels dat tegenwoordig zeldzaam is.

Met dat alles gezegd hebbende, laten we beginnen met de tutorial, waar ik je door een aantal stappen zal leiden en je zal verwijzen naar een aantal serieus nuttige links en sites om je ontwerp naar een hoger niveau te tillen.

Aan de slag: Installatie en andere basisprincipes
Klaar om te beginnen met het maken van spellen?

Defold installeren
Defold installeren

Nou, maak je installatieprogramma klaar. Eerst moet je inloggen met een Google-account om bij het downloadscherm te komen. Daarna krijg je een paar opties voor downloads: Mac, Windows en Linux in 32 en 64-bit. Na het uitpakken van de bestanden naar de gewenste map kun je meteen aan de slag met het maken van een nieuw project.

Een nieuw project starten
Een 2D-project starten

Een nieuw project starten in Defold is ongelooflijk eenvoudig. Je hoeft alleen maar te kiezen uit ‘start from scratch’ of ‘show me the ropes’.

Als je voor tutorials kiest, krijg je de mogelijkheid om tutorials te bekijken voor bepaalde 2D-spelstijlen: side-scrolling, Magic-link en platformers. Daarna laat Defold je het zware werk zien dat het uiteindelijk voor je zal doen.

Je project opslaan
Je werk opslaan in Defold

Het opslaan en ophalen van je project is zo eenvoudig als het klikken op een snelkoppeling op je bureaublad.

Defold heeft al scripts en geprefabriceerde elementen klaar voor gebruik. Dit stelt de gebruiker in staat om reeds bestaande assets in hun project in te voegen voor een geweldige kleine beginnersboost.

Ik zal de rest van de bronnen voor mij laten spreken, omdat ik geloof dat de experts het beste de ins en outs van de engine kunnen uitleggen.

Bronnen om te gebruiken
Er zijn enkele waardevolle bronnen die ik via mijn deskundige scharrel op internet heb gevonden. Van alle bronnen zijn hier de paar waarvan ik denk dat ze je het meest zullen helpen als het om Defold gaat.

Defold Engine tutorial: Spellen vanaf nul
Defold spelbegeleiding

Dit is zo zwart-wit als het maar kan. Op een toegankelijke en gemakkelijke manier opgezet, somt de site alle stappen op die je moet weten om die speelsappen te laten stromen.

Deze tutorial is uitputtend op de beste manier; hij laat weinig aan de verbeelding over, behalve je ideeën voor games, die dankzij deze gids dichter bij de werkelijkheid zullen staan.

Defold Game Engine Crash Course Handleiding

Games from scratch heeft ook een aanvulling op deze schriftelijke tutorial in de vorm van een informatieve video, Defold Game Engine Crash Course Tutorial.

Voor mensen die meer visueel leren, zoals ik, is deze crash course video essentieel om je creatieve doelen te bereiken. De verteller is uiterst behulpzaam, op een vriendelijke, ongedwongen manier die je onmiddellijk aantrekt.

Met een duur van ongeveer een uur en dertien minuten wordt er een hoop informatie behandeld. Games from scratch heeft zichzelf overtroffen met deze serie, want het is een van de beste tutorials met Defold, evenals tutorials met game engines in het algemeen.

Aan de slag met Defold
Defold-handleiding
Waar kun je beter de kneepjes van het vak leren dan van de mensen die de engine zelf hebben gemaakt?

De makers van Defold geven een uitgebreide tutorial voor nieuwsgierige gebruikers, inclusief diepgaande artikelen over de verschillende soorten 2D-spellen die gebruikt kunnen worden. Deze zijn zeer algemeen stap voor stap, en uiteindelijk, ze linken naar Github voor een aantal meer diepgaande kijk op de specifieke genre tutorials.

In hun oudere tutorials schetst het Defold-team alle specifieke regels code die je moet uittypen om de ideale platformer te maken. Als je bijvoorbeeld de snelheidsverandering voor een frame wilt berekenen, typ je ‘local dv = acceleration * dt’ en volg je het vanaf daar. Die specificiteit en stapsgewijze hulp kan het verschil betekenen tussen spartelen tijdens het spelontwikkelingsproces en floreren.

Het is natuurlijk wel aan te raden om enige programmeerkennis te hebben voor gebruik, maar dat geldt voor bijna elke game engine.

Voor- en nadelen van Defold
Ik heb een paar voor- en nadelen van Defold op een rijtje gezet, en de consensus in de ontwikkelingswereld gemeten.

Voordelen
Gemakkelijk te leren
Lua maakt dit gemakkelijk
Veel makers houden van Lua als programmeertaal, in tegenstelling tot iets als C++. Lua is cross-platform, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor bijna iedereen. Zijn veelzijdigheid wordt alleen geëvenaard door zijn ‘multi-paradigma’ taal, wat betekent dat het een heleboel verschillende oplossingen voor veel verschillende problemen dekt, en ze allemaal onder dezelfde paraplu houdt, d.w.z. gemakkelijker op te lossen en aan te pakken.
Kwaliteitsvolle visuele editor
Na het spelen van de demo’s voor de verschillende titels op Defold, kan ik bevestigen dat het visuele potentieel geweldig is. Voor een gratis engine die dingen maakt die er zo goed uitzien lijkt er een addertje onder het gras te zitten.
Een goede gemeenschap
Een aspect dat een engine zeer ten goede komt, is een sterke gemeenschap die als ruggengraat van de engine fungeert. Hier kun je tips, trucs en snelkoppelingen krijgen om iets te ontwikkelen waar je misschien moeite mee hebt. Bekijk de forums of message boards die bij Defold horen voor een goed inzicht in de engine en waar andere ontwikkelaars aan werken.
Heet herladen
Defold maakt bewerken mogelijk terwijl het spel loopt, iets wat echt indrukwekkend is.
Gratis
U kunt de engine rechtstreeks van de site downloaden, gemakkelijk en snel. Geen proeven of abonnementen.
Nadelen
Google-account
Voor een nadeel, zou ik zeggen dat dit vrij klein is. Natuurlijk kan het voor sommigen een gedoe zijn om voortdurend in te loggen met een Google-account. Maar als je al een gebruiker bent van Gmail, enz. dan moet dit geen probleem zijn. Op Slant waren de mensen het erover eens dat dit een klein nadeel was en geen invloed had op het algemene gebruik van de engine, maar eerder op iemands persoonlijke voorkeur voor het gebruik van de interface.
Dus, daar heb je het: Defold in al zijn vrije, mooie en gemakkelijke glorie. Als je een 2D-fan bent, vooral als het 3D-elementen bevat, is Defold een geweldig startpunt voor jou en je potentiële creatieve projecten.

Kijk ook eens naar die gestapelde voor- en nadelenlijst. Ik heb in lange tijd niet zo’n scheve lijst gezien. Het is eenvoudig te downloaden, eenvoudig te gebruiken, en produceert een aantal serieus indrukwekkende resultaten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here