De voor- en nadelen van RPG Maker Video Game Engine: past het bij u?

0

In de loop der jaren is de kans groot dat je een aantal iconische RPG’s hebt gespeeld of er op zijn minst van hebt gehoord.

RPG’s = Role-Playing Games
De Final Fantasy-franchise, Fallout en de vervolgen daarop. Plus nieuwere franchises zoals Pillars of Eternity 1 en 2.
Ik herinner me dat ik onder de indruk was van de diepgang van deze spellen, die je het gevoel gaven dat je deel uitmaakte van een levendige, levende wereld, compleet met zijn eigen fauna, helden, schurken, en potentieel wereldbeëindigende gebeurtenissen.

Hoe hebben ze deze spellen eigenlijk gemaakt?

Bij het verkennen van verschillende game engines heb je natuurlijk Unity en Unreal, die een belangrijke rol hebben gespeeld in het gamen zoals wij dat kennen.

Ik wilde echter weten wat een goede game engine is voor het maken van RPG’s?

Dat brengt me bij RPG Maker MV, de nieuwste iteratie van de RPG Maker software.

Het lijkt eenvoudig, direct in de naam staat de expertise. Maar is het echt een goede RPG maker? Ik heb wat onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen, en wat tutorials voor de RPG fans die net als ik nieuwsgierig zijn.

Inhoudsopgave:
RPG Maker Geschiedenis
Touhou Zwervende Zielen & Platforms
Ik had jaren geleden voor het eerst van RPG maker gehoord toen de originele PlayStation nog rondslingerde op de spellenmarkt. Ik werd er meteen door aangetrokken; op de cover stonden Final Fantasy-achtige personages en ik dacht dat de mogelijkheden groot zouden zijn.

RPG Maker werd voor het eerst uitgebracht in 1992 – ja, 1992 – en is een Japanse engine die op verschillende platforms succes heeft gehad. Hou je vast: Super Famicon, Sega Saturn, Windows, Mac, Xbox One, Nintendo Switch, Nintendo 3DS, Linux, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Gameboy, en de lijst gaat maar door….en door…en door. Het werd ontwikkeld door een bedrijf genaamd ASCII, nu bekend als Enterbrain.

Steam heeft eigenlijk talloze titels in zijn catalogus die ontwikkeld zijn met de verschillende versies van RPG Maker. Ze zijn gebaseerd op sprites en worden meestal gezien vanuit een 2D perspectief, net als de vroegere Final Fantasy titels.

Toen ik er naar keek voor een recensie, vond ik een spel dat zich goed onderscheidde van de andere 2D spellen. Het heet Touhou Wandering Souls, en het doet me denken aan een schattige Castlevania: Symphony of the Night. Geweldige muziek, schijnbaar solide gameplay en klassieke RPG-elementen hebben me geïnteresseerd. Ik was onder de indruk van de diepte en omvang die sommige spellen met de engine konden worden gemaakt.

RPG Maker gebruiken
RPG Maker MV
Als je zelf wilt creëren met RPG Maker, heb je de lijst van platforms gezien waarop het is uitgebracht, dus je hebt geen excuus om het niet te proberen! Als je een grote fan bent van vroegere RPG’s, kan dit een geweldige opstap voor je zijn om in de spelontwikkeling te stappen.

De slogan die het programma gebruikt op zijn Steam-pagina luidt: “KRACHTIG genoeg voor een ontwikkelaar EENVOUDIG genoeg voor een kind VERSATILE genoeg voor elk platform!”. Iedereen is dus gedekt, van de veteraan onder ons tot je kleine neefjes en nichtjes die je op vakantiefeestjes irriteren door aan al je spullen te zitten!

Een recensent op Steam, Guild Sweetheart, had het volgende te zeggen over niet alleen het gebruik van RPG Maker MV maar de hele catalogus:

“Ik gebruik RPG Maker al bijna 20 jaar. Ik heb MV gebruikt sinds de lancering (maar niet op steam, de standalone. Duizenden uren daar doorgebracht, en 4 spellen gepubliceerd, waarvan 2 commercieel) … Je hoeft niet te leren coderen…RPG Maker kan gebruikt worden voor eenvoudige, snelle prototypes, persoonlijke projecten of meer volwaardige commerciële spellen.”

Dit klinkt geweldig. Guild Sweetheart zegt verder dat er weliswaar robuustere engines zijn zoals Unity en Unreal, maar dat je met RPG Maker toch een project kunt maken waar je trots op bent. Eerlijk gezegd ben ik al aan boord aangezien ik helemaal niet weet hoe ik moet coderen.

Het lijkt erop dat je spellen vrij gemakkelijk kunt ontwikkelen en lanceren, vergeleken met andere engines. Guild Sweetheart benadrukt vervolgens dat het echte vlees van de engine zit in het gebruik van verschillende (meestal) gratis plugins die meer bieden aan makers en tegelijkertijd het proces van implementatie van deze assets vereenvoudigen.

Prijzen
Momenteel wordt RPG Maker MV verkocht voor 80 dollar op Steam. Nu is dat niet zo slecht voor een van de beste software voor spelontwikkeling. Het lijkt er echter op dat Enterbrain veel winst maakt met de aantrekkelijke DLC die ze aanbieden, met meer dan 200 DLC’s in de winkel, variërend van gemiddeld $5 tot meer dan $25. Om eerlijk te zijn, lijkt het erop dat deze DLC’s vol zitten met verschillende objecten en niet alleen cash grabs zijn, wat fijn is.

Los van de prijzen vind ik het enorme netwerk van DLC’s die beschikbaar zijn voor RPG Maker MV verbluffend. Deze DLC’s bieden een waardevolle aanwinst als je je creativiteit moet aansporen of je fantasie moet prikkelen.

Publieke opinie
Om een beter gevoel te krijgen voor het succes of falen van de engine, waagde ik me met tegenzin in de buik van het beest: De recensies van de Steam gemeenschap. Hoewel nuttig, neem ik sommige recensies met een korreltje zout, vooral die welke in frustratie en woede zijn achtergelaten. Zoals ik al eerder had vermeld, was Guild Sweetheart de bovenste positieve recensie op de pagina, die positieve feedback en tips voor potentiële RPG-makers achterliet.

Andere positieve recensies bevatten bemoedigende woorden als ‘Je kunt het spel van je dromen maken’, en ‘Je verbeelding is de limiet’. De negatieve recensies zijn echter bijtend hard, maar niet zonder verdienste. Een recensie van de gebruiker Dröhnung Light is een krachttoer van meer dan 1000 woorden, waarin hij de voor- en nadelen opsomt en elk punt toelicht. Hij eindigt zijn vernietigende recensie met “Voor 74€ is het rotzooi. Voor 20 dollar is het misschien oké.” Jakkes. Dit werkt eigenlijk voor ons doel hier, omdat ik de voor- en nadelen opsom.

Voor- en nadelen
Eerst en vooral was er discussie over de behulpzaamheid van de gemeenschap. Sommige gebruikers beweerden dat de gebruikersbasis niet zo veel hielp als ze dachten dat ze zouden moeten doen, terwijl andere gebruikers zeiden dat de RPG Maker Discord server bliksemsnel was met zijn antwoorden van de community. Het lijkt erop dat dit een van die dingen is waar het van persoon tot persoon verschilt.

Voordelen:
Eenvoudig te gebruiken
Geen coderingskennis nodig
Robuuste opties voor het creëren van personages, (mijn absolute persoonlijke favoriete aspect in elke RPG. Ik besteed uren aan het creëren van personages)
Gebruiksgemak bij het in- en uitschakelen van plugins
Goede tutorials voor nieuwe en oude gebruikers voor de nieuwste build van de engine
Cross-platform mogelijkheden: net als bij andere engines vind ik dit essentieel. Cross-platform zorgt ervoor dat iedereen op bijna elk platform kan bouwen of spelen.
DLC opties. Natuurlijk kosten ze meestal geld, maar de inhoud is er zeker. Ik heb een aantal packs doorgenomen en was verbaasd over de creativiteit daarin, en stelde me zelfs voor wat ik zelf zou doen met die verschillende assets.
Plugins. Dit is een grote. Mensen werken altijd hard aan plugins die je ervaring met RPG Maker zo goed mogelijk maken.
MV wordt door fans beschouwd als de meest robuuste build van RPG Maker.
Nadelen:
Gevoelig geheugen: als je verkeerd rekent met een asset in het spel, kan het je spel langzamer laten lopen.
Ruimteprobleem: samen met het opeten van geheugen als je een fout maakt, neemt elk project ongeveer 400 Mb in beslag, wat er ook gebeurt, en soms kopieert de software je project, wat nog meer ruimte in beslag neemt.
Hoge prijs. De prijs, vooral in de uitverkoop, is niet verschrikkelijk voor software voor spelontwikkeling, maar de toevoeging van meer dan 200 DLC-pakketten kan dit een beetje onrealistisch maken voor jongere gamers. Over het geheel genomen kan het in de buurt komen van minstens $500, conservatief gezien. Dat is als je ongeveer 50 DLC-pakketten koopt die slechts $10 kosten (wat de meeste zijn). Het bouwt en bouwt, wat zorgwekkend kan zijn voor degenen die spellen ontwikkelen met een budget. Gelukkig is de basissoftware vaak voor de helft van de prijs te koop.
Onhandige export van je projecten.
RPG Maker MV Handleidingen
Tutorial #1 SRDude
De energie van deze man is geweldig. Hij probeert de dingen interessant te houden terwijl hij de basis uitlegt die je leert tijdens het ontwikkelen van een RPG. Hij begint zijn eerste video met het tekenen van de plattegrond van je spel en biedt een waardevol inzicht in het proces.

Hij heeft meer dan 30 video’s voor RPG Maker MV alleen al, samen met andere video’s die de engine gebruiken om dingen als de HUD en andere aspecten te maken.

Ik werd alleen al vermaakt door zijn ongedwongen manier en goofiness die vertederend was. Hij laat je zelfs zien hoe je plugins voor de engine maakt, die, zoals ik al eerder zei, essentieel zijn voor je plezier.

Handleiding #2 Driftwood Gaming
Driftwood Gaming

Zoals ik in andere recensies heb gezegd, ben ik een grote fan van YouTube als medium om je dingen te leren. Het laat visueel zien wat je moet doen, in plaats van soms een matig beeld te schetsen met woorden, vooral door mensen wiens schrijven te wensen overlaat.

Enter Driftwood Gaming, een kanaal gerund door een RPG Maker veteraan. Hij doet iets wat ik erg leuk vind; hij laat gamers kennismaken met RPG Maker aspecten door middel van door fans gemaakte versies van spellen als Chrono Trigger en Kingdom Hearts. Wat is een betere en leukere manier om te leren dan via bekende franchises?

“Ik ben een RPG Maker en dit kanaal bestaat voornamelijk uit RPG Maker MV tutorials. Ik neem speciale verzoeken voor tutorials aan en help over het algemeen mensen die erom vragen. Ik hou van RPG’s en alle aspecten van video game design. Laat het me weten als je hulp nodig hebt met iets dat met gamedesign te maken heeft.”

Tutorial #3 Stoomgemeenschap
De RPG Maker MV gemeenschap, ongeacht welke website je ze vindt, zijn ondersteunend. Dit zijn gelijkgestemde RPG-makers die verbeelding en creativiteit ondersteunen. Met zo’n grote naam als RPG Maker zijn er duizenden gamers die misschien vastlopen, en duizenden helpende handen om die problemen op te lossen. De community hub op de Steam-versie van RPG Maker MV is meteen een geweldige hulpbron.

Je hebt een forum ingebouwd in de interface, diepgaande gidsen (voor plugins of algemene nieuwkomers-ontwikkelaar dingen), en over het algemeen nuttige woorden voor degenen die zich in een sleur bevinden. Het is een behoorlijk actief forum, met op dit moment honderden onderwerpen. Als je niet van YouTube houdt, denk ik dat dit je beste kans is om te vinden wat je zoekt.

Handleiding #4 Reddit Gemeenschap
Nog een community tutorial, maar die zijn er niet voor niets in overvloed. RPG Maker heeft in de loop der jaren zo’n enorme aanhang opgebouwd dat er geen tekort is aan behulpzame gebruikers. Ik hield van een thread waarin een gamer andere RPG-makers vroeg of hij elementen van andere ontwikkelaars mocht lenen voor een spel.

Ik hou van het concept van het delen van inhoud om je spellen te verbeteren. Eén gebruiker linkte zelfs een zeer interessante comic die ook dienst doet als tutorial. RPG Maker MV stelt je niet alleen in staat om je fantasie te gebruiken voor spellen, maar het lijkt ook door te dringen tot andere media.

Tutorial #5 Officiële Website PDF’s
Geen betere plaats om jezelf te onderwijzen in game ontwikkeling dan de mensen die de engine hebben gemaakt en deze voortdurend bijwerken. Het RPG Maker team heeft een uitgebreide lijst met tutorials geplaatst, meestal in PDF formaat (niet mijn favoriet om eerlijk te zijn), die u kunt doorbladeren en toepassen op uw spel. Ze omvatten de basis en zelfs dingen zoals het maken van tegels voor je RPG.

Verdict
Dus, is RPG Maker MV geschikt voor jou? Dat hangt ervan af. Als je een grote fan bent van JRPG’s zoals Final Fantasy en Chrono Trigger en je wilt je eigen spel in die stijl maken, dan denk ik dat dit een goede keuze voor je is.

Als je echter een meer doorgewinterde spelontwikkelaar bent en weet hoe je goed moet coderen en alles wat daarbij komt kijken, zou ik iets als Unity of Unreal aanraden. Maar voor mij zou ik graag RPG Maker MV gebruiken om mijn spel te maken.

Het legt de nadruk op creativiteit, het maken van verhalen, het creëren van personages en fantasie. Met geweldige, diepgaande tutorials, kun je niet echt fout gaan. Het enige wat ik zou aanraden is om eerst te wachten tot het te koop is op Steam, vooral als je helemaal nieuw bent in spelontwikkeling. Als je het eenmaal hebt, laat die verbeelding pompen en ga creëren!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here