De ultieme gids voor digitale illustratie

0

Ze zeggen dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, en niemand weet dat beter dan digitale illustratoren. Zij zijn een van de meest gezochte banen voor kunstenaars, om een simpele reden.

Illustratoren inspireren de verbeelding met de beelden die ze creëren en fungeren als verteller om hun favoriete games, films, boeken en shows te beïnvloeden.

Wat maakt deze baan zo aantrekkelijk voor kunstenaars en hoe word je er een?
Wat is digitale illustratie?
Allereerst, wat is digitale illustratie eigenlijk? In de meest elementaire termen: digitale illustratie is elk beeld dat wordt gemaakt met behulp van software in plaats van bijvoorbeeld verf en doek. Hoewel sommige kunstenaars liever kunst met de hand maken en deze vervolgens bewerken met software.

Het gebruik van tekentabletten en een muis in plaats van sjablonen heeft zijn voordelen, digitale illustraties kunnen veel sneller worden gemaakt, en in een aantal verschillende stijlen. Maar dit is slechts het meest basale gebruik van de term digitale illustratie.

In de praktijk komt het erop neer dat men software gebruikt om beelden te creëren die een verhaal vertellen, door zich te concentreren op een personage of een omgeving.

Deze beelden worden vervolgens gebruikt om een product te verkopen – zoals de kunst die op speelkaarten of boekomslagen wordt gebruikt; of om de toon en het uiterlijk van een dramatische scène in een spel of film te inspireren.

Hoewel er een zekere kruisbestuiving is tussen concept art en digitale illustratie, zijn ze toch enigszins verschillend. Concept art wordt gebruikt om de kijker een algemeen idee te geven van hoe iets eruit ziet, terwijl digitale illustratie beelden gebruikt om een verhaal te vertellen.

Het geeft een gevoel en een stemming weer en is over het algemeen een completer ogend beeld. Maar beide hebben hun plaats in de productie van games, films, boekomslagen, advertenties en meer.

Digitale illustratie is ook niet helemaal hetzelfde als grafische kunst, die meer wordt gebruikt in advertenties om een eenvoudig idee uit te beelden met behulp van vormen en lijnen, in tegenstelling tot een verhaal met handgetekende beelden. Als je software gebruikt om een verhaal te vertellen via een afbeelding, dan is dat digitale illustratie.

De twee soorten digitale illustratie
Het verschil tussen bitmap en vector bij digitale illustratie
Er zijn eigenlijk twee specifieke soorten digitale illustratie: bitmap en vector. Beide vereisen verschillende software en worden gebruikt om verschillende stijlen van illustratie te maken. De meeste professionele illustratoren zijn goed vertrouwd met beide, hoewel sommigen zich specialiseren in een van beide. Hier volgt een korte uitleg van de verschillen tussen deze twee types.

Bitmap/Raster
Bitmap illustraties, ook wel Raster genoemd, bestaan uit pixels, kleine puntjes die samen de afbeelding vormen. Hierdoor kun je veel kleurschakeringen maken en heb je veel keuze in de software waarmee je je illustraties kunt maken.

Maar helaas betekent het ook dat wanneer je de afbeelding verkleint, er altijd enig kwaliteitsverlies optreedt.

Illustratoren geven meestal de voorkeur aan deze software als ze niet zoveel waarde hechten aan de strakke lijnen die vectorsoftware biedt, en in plaats daarvan hun tekeningen meer een aquarel- of handgetekende, geschilderde of zelfs houtskoollook willen geven.

Met deze software kunt u ook foto’s toevoegen en bewerken, waardoor u zeer realistische illustraties kunt maken.

Vector
Vectorafbeeldingen daarentegen bestaan uit lijnen en vormen. Wiskundige formules in de software vertellen de computer waar deze lijnen worden geplaatst en hoe groot ze zijn, waardoor de lijnen ongelooflijk zuiver zijn. Veel netter dan met de hand.

Een van de grootste voordelen hiervan is dat je het formaat van een afbeelding veel gemakkelijker kunt aanpassen zonder kwaliteitsverlies, maar het is meestal beter geschikt voor 2D-afbeeldingen en eenvoudigere kunststijlen. Dat komt omdat de lijnen van vectorkunst erg hoekig en recht zijn, omdat alles door de software wordt berekend, in tegenstelling tot de handgetekende of aquarel-look die mogelijk is met bitmap.

Om die redenen geven grafische kunstenaars de voorkeur aan vectorontwerpsoftware, hoewel het niet ongewoon is dat ook illustratoren het gebruiken, zelfs bij grote producties. Je ziet het vaak in advertenties, boekomslagen en pop-art.

Tools, software en apps voor digitale illustratie
Over het algemeen gebruiken digitale illustratoren een grafisch tablet om hun werk te doen. Met een grafisch tablet kan de kunstenaar beelden met de hand tekenen, net als bij tekenen op papier of schilderen op doek. Maar met een grafisch tablet worden ze geholpen door de verschillende digitale penselen, verf en technieken die hun softwarekeuze mogelijk maakt.

Adobe Photoshop is de meest gebruikte software voor digitale illustratoren. In feite is vaardigheid met photoshop praktisch een must voor deze carrière, maar Pixlr heeft soms de voorkeur van illustratoren die graag rasterafbeeldingen gebruiken.

Voor degenen die zich willen specialiseren in vectorafbeeldingen, is Inkscape de meest gebruikte software, met Vector en Carbon als tweede.

Wat is een digitale illustrator?
Een deel kunstenaar en een deel verteller, een digitale illustrator gebruikt software om beelden te creëren die inspireren. Je ziet hun werk overal. Een illustrator maakt bijvoorbeeld de omslag van een boek dat zelfs in een bibliotheek in het oog springt. Hij kan de doos van een videogame, speelgoed of film maken. Soms maken ze filmposters of de afbeeldingen op kaartspellen zoals Magic the Gathering en Yu-Gi-Oh!

Hier zijn een paar beroemde digitale illustratoren en enkele bekende werken:

Joey Chou is een productieve digitale illustrator die meestal Vector gebruikt in zijn kunst, waarbij hij adembenemend werk maakt met vrij eenvoudige vormen. Hij is erin geslaagd een succesvolle carrière te maken door te leunen op deze unieke en gedenkwaardige kunststijl.

Zozeer zelfs dat hij werk heeft geleverd voor Disney, Dreamworks, Bethesda en nog veel meer, naast de verkoop van zijn eigen lijn prints. Onlangs werd zijn werk gebruikt als referentiemateriaal voor Spider-Man: Into The Spiderverse.

Dean Macadam, aan de andere kant, heeft een gekke kunststijl, perfect voor karikaturen van bekende figuren en kinderboeken. Hij heeft bekende politieke tekeningen gemaakt voor veel covers van de Washington Examiner.

Met andere woorden, het werkterrein van een digitale illustrator is zeer breed. Ze kunnen aan een willekeurig aantal projecten werken, en hun eigen persoonlijke stijl is wat de illustrator zal onderscheiden van de massa. Wat je werk uniek maakt, is als illustrator belangrijker dan wat dan ook.

Wat doet een digitale illustrator?
Digitale illustratie van een hond
Eerst krijgt een digitale illustrator een opdracht van zijn klant. Dit is een document dat de illustrator vertelt wat de klant zoekt, indien mogelijk met aantekeningen van de redactie en marketeers. Het geeft de illustrator wat hij moet weten over het project, het publiek van het project, de klant zelf, de algemene visie die hij heeft voor de illustratie, een deadline, en wat de illustrator kan verwachten aan compensatie.

Soms gaan deze briefings vergezeld van visuals en soms worden ze gegeven tijdens een ontmoeting met de klant. Hoe dan ook, het idee is om de digitale illustrator enkele richtlijnen te geven om binnen te werken, zonder zijn of haar creativiteit te verstikken.

De digitale illustrator zal vervolgens enige tijd besteden aan onderzoek en het verzamelen van referentiemateriaal. Dit is een belangrijk onderdeel van het proces, want zelfs een creatief persoon kan moeite hebben om bijvoorbeeld een beeld vol buitenaardse technologie te maken, zonder enig idee van hoe de materialen eruit zouden kunnen zien, de toon en belichting, enz. Het hebben van enkele referentiebeelden die hen inspireren kan het proces veel soepeler laten verlopen.

Met het verzamelde referentiemateriaal begint de illustrator aan de illustratie. Dit zal hun poging zijn om precies te maken wat de klant heeft gevraagd, maar het is eigenlijk de eerste opzet.

Een van de voordelen van digitale illustratie is dat de software de kunstenaar in staat stelt wijzigingen aan te brengen zonder het hele werk weg te gooien en opnieuw te beginnen. Ze kunnen dit eerste ontwerp afmaken, het naar hun klant sturen, aantekeningen en suggesties ontvangen, en het werk herzien totdat de visie van het project is vervuld en voltooid.

Hoe word je een digitale illustrator?
Om een digitale illustrator te worden is eigenlijk alles wat je nodig hebt de apparatuur, zoals een Wacom Tablet, de software, zoals Adobe Photoshop, en veel oefening. Een sterke portfolio gevuld met prachtig illustratiewerk is de belangrijkste factor bij het vinden van een baan. Maar er zijn nog enkele andere factoren die kunnen helpen.

Leer de grondbeginselen van kunst en design
De meeste post-secundaire kunstscholen hebben cursussen over digitale illustratie en het gebruik van de software die je nodig hebt. Het behalen van een bachelor- of masterdiploma kan je zeker een enorme boost geven bij het vinden van een baan als illustrator, maar nog belangrijker is dat je de vaardigheden leert die de industrie van je vraagt en een digitale kunstportefeuille opbouwt.

Veel scholen bieden zelfs stageprogramma’s met werkgevers en organiseren meestal hun eigen netwerkevenementen voor hun studenten. Met andere woorden, alleen omdat je geen bachelordiploma nodig hebt om digitaal illustrator te worden, betekent niet dat je er geen moet halen.

De beste cursussen om voor te gaan zijn de beeldende kunst, beeldende kunst, of vooral digitale media cursussen. Deze geven je een stevige basis in de grondbeginselen van kunst en design, evenals ervaring met de software die digitale illustratoren dagelijks gebruiken.

Waar te vinden Digitale Illustrator Tutorials
Naast het krijgen van een post-secundaire opleiding, zijn er een aantal gidsen en tutorials die u kunnen beginnen op uw reis naar een digitale illustrator te worden.

Youtube kanalen
Tegenwoordig kun je zo ongeveer alles leren op youtube, en digitale illustratie is daarop geen uitzondering. Emma Jane Lefebvre heeft bijvoorbeeld een vierdelige videoserie over de grondbeginselen van illustratie, evenals een youtube-kanaal dat regelmatig wordt bijgewerkt met allerlei kunsttutorials.

Maar je kunt ook beginnen met de tweedelige digitale kunstgids van Nadiaxel. Wil je iets technischers, dan zijn er tutorials en gidsen over vrijwel alle illustratiesoftware, van Adobe Photoshop tot Inkscape. Het vinden van video’s van content creators die je niet alleen kunnen onderwijzen, maar ook vermaken is een geweldige manier om te beginnen.

Boeken over digitale illustratie
Als je wilt leren hoe je een digitale illustrator wordt, doe je er verstandig aan een paar boeken over dit onderwerp te kopen. Professionals uit de industrie hebben hun best gedaan om gedetailleerde lessen te geven.

In ‘How To Be An Illustrator’ bijvoorbeeld, leer je over de zakelijke kant van digitale illustratie. Het behandelt de best practices die je moet volgen om je kunst door de juiste mensen gezien te krijgen, hoe je een sollicitatiegesprek aanpakt en hoe de illustratiebranche echt werkt.

Digital Painting For The Complete Beginner’ daarentegen is een geweldig praktisch hulpmiddel bij het maken van digitale illustraties. Er zijn veel opties, maar deze boeken zijn perfect voor nieuwe kunstenaars die hun stempel willen drukken.

Blogs over digitale illustratie
Het volgen van bepaalde blogs kan je helpen op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in de wereld van digitale illustratie, maar ook van lessen die je zelf kunt gebruiken.

Lines and Colors, bijvoorbeeld, is een zeer regelmatig bijgewerkte blog die spreekt over de technieken en praktijken gebruikt door kunstenaars over de hele wereld. Digitale kunst is een van de vele categorieën kunst waar ze het over hebben, maar het is zeker de moeite waard om er aandacht aan te besteden.

Digital Art Teacher richt zich, niet verrassend, meer op educatie. Hoe dan ook, het volgen van deze blogs zal je een goed inzicht geven in hoe je een succesvolle illustrator wordt.

Podcasts
Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar ja er zijn podcasts die je kunnen leren over digitale illustratie. Eén daarvan, in het bijzonder, kan een ongelooflijke bron zijn.

3 Point Perspective is een podcast die de ins en outs van illustratie bespreekt. Elke aflevering behandelt een ander concept, zoals wanneer een project op te geven, moet je je werk auteursrechtelijk beschermen en pointillisme. In deze afleveringen zitten vaak professionals die in de industrie werken, en ze zenden elke maand een nieuwe aflevering uit.

Waarom is een digitale illustratie portfolio belangrijk?
Een portfolio is een verzameling van het werk van een kunstenaar, vaak tentoongesteld op een persoonlijke website, Artstation, of zelfs als een fysiek document. Het is belangrijk omdat, voor een kunstenaar, hun portfolio hun cv is. Als je werk probeert te vinden als digitaal illustrator, is het eerste waar een werkgever naar zal vragen je portfolio.

Het is een weergave van je talent, werklust en ervaring op dit gebied. Daarom wil je er zeker van zijn dat je portfolio van voldoende kwaliteit is om je die baan te bezorgen. Maar wat maakt een goede portfolio anders dan een teleurstellende?

Wat moet er in je portfolio staan?
Het eerste waar je absoluut zeker van moet zijn is dat je portfolio alleen je allerbeste werk bevat. Kwaliteit, niet kwantiteit, is hier belangrijk. Eén verbluffend mooie illustratie die je hebt gemaakt is honderd middelmatige waard.

Als je maar twee of drie illustraties hebt gemaakt die volgens jou voldoen aan de industriestandaard, dan kun je beter die drie in je portfolio houden en de rest weglaten.

Het volgende waar je voor wilt zorgen is dat je portfolio je vaardigheden als digitale illustrator benadrukt. Veel kunstenaars maken de fout om hun beste werk maar in verschillende kunstgebieden te nemen.

Laten zien dat je aan een paar verschillende soorten projecten kunt werken kan goed zijn, maar als je echt een digitale illustrator wilt worden, dan moet het grootste deel van je portfolio uit digitale illustraties bestaan. Als een werkgever een canvas schilderij, een stripverhaal, een stuk grafisch werk en een illustratie in je portfolio ziet, hoe moeten ze dan weten dat digitale illustratie jouw specialiteit is?

Ten slotte, wees niet bang om je proces te laten zien. In feite houden werkgevers van een portfolio dat laat zien wat er nodig was om je beste werk te maken. Op die manier weten ze niet alleen waaraan je hebt gewerkt, maar ook hoe je werkt, wat hen een goed inzicht kan geven in de vraag of je bij hen past. Zelfs het tonen van je aantekeningen kan hen een goed idee geven van wat je probeerde te doen toen je begon, en wat er voor het einde veranderde.

Om te beginnen met een digitale illustratieportefeuille kun je Artstation gebruiken. Zij kunnen je een persoonlijk domein geven, met een aantal verschillende sjablonen om je werk te helpen opvallen, en ook toegang tot een hele gemeenschap van kunstenaars en werkgevers op alle gebieden. Maar als je wilt weten hoe een digitaal illustratieportfolio eruit moet zien, dan zijn hier een paar goede voorbeelden:

Irina French: Deze kunstenaar heeft een aantal boekomslagen gemaakt, evenals werk voor tijdschriften, altijd met een fantasiethema. Merk op dat je op de homepage meteen een van haar illustraties te zien krijgt, en dat de rest van haar portfolio met één klik te zien is.

Finnian MacManus: Dit is een ongelooflijk indrukwekkend portfolio. Finnian is gespecialiseerd in architectuur, met een bijzondere focus op science fiction. Sommige van zijn illustraties zijn zelfs gebruikt in Star Wars, de Lion King en Pacific Rim. Aangezien hij een productieve illustratiecarrière heeft gehad, is zijn portfolio een ware muur van zijn werk, onderverdeeld in verschillende projecten waaraan hij heeft gewerkt.

Deze voorbeelden zouden je een goed idee moeten geven van waar je naar moet streven bij het ontwikkelen van je portfolio. Naarmate je meer digitale illustratieklussen aanneemt, kun je je portfolio aanpassen en bijwerken met je nieuwe werk. Je portfolio wordt dus altijd beter, naarmate je eigen illustratiewerk beter wordt door oefening.

Jacht op een baan als digitaal illustrator
Op zoek naar een baan als digitaal illustrator
Met je portfolio in de aanslag, hoe ziet de zoektocht naar een baan eruit voor een digitaal illustrator? Hier is een kort overzicht van wat je kunt verwachten als je op zoek bent naar een baan in een zeer competitieve creatieve industrie.

Functieomschrijving
De typische functiebeschrijving voor digitale illustratie ziet er als volgt uit: Het creëren van origineel artwork voor digitale publicaties en drukwerk, en het nauw samenwerken met je klant om ervoor te zorgen dat je visie voldoet aan hun specifieke behoeften en normen. De meeste werkgevers zullen een variatie op deze beschrijving gebruiken wanneer ze illustratoren zoeken om hun team te versterken.

Afhankelijk van de omvang van de klant en de aard van het project, kan het zijn dat je moet samenwerken met redacteuren en marketeers, want digitale illustratie wordt, als het niet alleen wordt gebruikt om het uiterlijk van een scène in een game of film te inspireren, bijna altijd gebruikt als reclamemateriaal.

Je creativiteit en vaardigheid zijn je beste verkoopargument, maar zelfs dan kun je bij het werken met klanten verwachten dat je wijzigingen in de illustraties zult moeten aanbrengen om ze beter te laten aansluiten bij wat zij willen.

Salaris
Het gemiddelde salaris van een digitale illustrator ligt rond de 68.000 dollar per jaar. Dit hangt volledig af van je ervaring, je klanten en de opdrachten. Als je werk doet als freelance digitale illustrator, kun je beginnen met het maken van een paar honderd dollar per illustratie.

Maar illustratoren wier werk bijdraagt aan grote films en videogames van meerdere miljoenen dollars, kunnen duizenden dollars per illustratie verdienen.

In veel opzichten zullen zowel de kwaliteit als de output van je werk bepalen hoe succesvol je zult zijn als digitaal illustrator. Digitale illustratie wordt in zoveel producten gebruikt dat er zeker genoeg werk is, waarvan veel je zal inspireren.

Maar het is een zeer concurrerende arbeidsmarkt, dus om het grote geld binnen te harken moet je werk van een kwaliteitsniveau zijn dat de gewenste werkgevers niet kunnen negeren. Wees niet ontmoedigd als dat niet meteen lukt. Hoe meer opdrachten je succesvol uitvoert, hoe meer oefening je zult hebben, en hoe beter je portfolio wordt.

Digitale illustratoren hebben ook de vrijheid om hun eigen niche te creëren. Als je graag personages in actiescènes tekent, zijn daar banen voor. Als je liever science fiction landschappen tekent, zijn daar ook banen voor. Maar hoe vind je die?

Digitale Illustratiebanen vinden
Er zijn een paar verschillende manieren om zo’n baan te vinden. Een gebruikelijke aanpak is het zoeken op vacaturesites als LinkedIn, Indeed en Upwork. De aangeboden banen variëren in omvang, loonschaal en bereik.

Veel ervan zijn freelance, eenmalige illustratieklussen, maar er wordt ook veel werk voor de lange termijn aangeboden. Onderschat de jobsites niet, want het is niet ongewoon dat grote bedrijven zoals Ubisoft vacatures plaatsen voor digitale illustratoren.

Een andere cruciale factor om je droombaan als illustrator te vinden is netwerken. Werkgevers komen je portfolio meestal niet zomaar tegen, meestal moet je zelf op zoek gaan. Het bijwonen van evenementen zoals Freelance Fandango en Society of Illustrators is een geweldige manier om andere kunstenaars, professionals en werkgevers te ontmoeten, en om workshops en lezingen bij te wonen.

Er zijn elk jaar genoeg illustratie-evenementen te vinden, en ze zijn niet alleen voor de show. Potentiële klanten speuren deze evenementen altijd af naar nieuw talent, en professionals in de branche willen hun kennis delen met een nieuwe generatie kunstenaars.

Bovendien zijn er tal van illustratiewedstrijden die kunnen dienen om je werk aan een breed publiek te tonen. Met deze wedstrijden kun je vaak prijzen winnen, maar zelfs als je niet wint, gaat het erom dat je portfolio zichtbaar wordt voor anderen. Een inzending voor een illustratiewedstrijd is een prachtige manier om interesse te wekken voor de rest van je werk.

Stages
Stages zijn een geweldige manier om ervaring op te doen in een carrière als digitaal illustrator, en gelukkig zijn er genoeg. Veel daarvan zijn te vinden op de eerder genoemde vacaturesites.

Riot Games bijvoorbeeld, de makers van League of Legends, bieden momenteel stages aan. Disney heeft ook een stageprogramma, hoewel het een zeer competitief proces is om toegelaten te worden. Toch kunnen stages deuren openen naar je toekomstige carrière als illustrator, dus solliciteer waar je kunt! Als je wordt aangenomen, kan het een enorme kans zijn.

Ben je klaar om je verhaal te delen?
Digitale illustratoren zijn niet alleen kunstenaars, maar verhalenvertellers. Hun werk zorgt voor inspiratie en opwinding in ons dagelijks leven. Het is misschien moeilijk werk, maar deze kunstenaars hebben veel mogelijkheden om hun eigen stijl van werken op te bouwen en daarmee een beetje smaak toe te voegen aan het medialandschap dat we elke dag zien.

Met oefening, verbeelding en een beetje geluk kan ook jij succes vinden als professionele digitale illustrator.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here