De ultieme gids voor conceptkunstenaars

0

Als je ooit versteld hebt gestaan van de wezens, landschappen of voorwerpen in een film of videogame, dan heb je zonder het te weten het eindresultaat gezien van het werk van een conceptkunstenaar.

Een concept artist is een ontwerper die de ideeën van het ontwerpteam omzet in een handleiding voor het maken van decors, 3D-modellen of VFX.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over deze fascinerende carrière, evenals de stappen om zelf een concept artist te worden.
Wat is conceptkunst?
Concept art is elk stukje kunst dat wordt gebruikt als referentie om materiaal voor een spel of film te maken. Beelden kunnen veel meer overbrengen dan woorden als het erom gaat uit te leggen hoe iets eruit moet zien. Concept art wordt dus gebruikt om het ontwerpteam een muze te geven, of een visuele voorstelling van wat ze gaan maken.

Concept artists hebben enige vrijheid om veel van hun persoonlijkheid en creativiteit in hun werk te stoppen, maar moeten er wel voor zorgen dat de concept art qua toon consistent is met de rest van de visie van het ontwerpteam.

Als een film zich afspeelt in een sombere dystopische wereld, moet de concept art de decorontwerpers, VFX-kunstenaars en de belichtingsafdeling laten zien hoe dat eruit moet zien als hun werk klaar is.

Als een spel een kleurrijke, cartooneske kunstrichting heeft, dan moet de concept art voor elk voorwerp, personage, gebouw, kledingstuk en voertuig die toon weergeven.

Met andere woorden, goede concept art maakt een film niet alleen levendiger en creatiever, maar zorgt er ook voor dat iedereen tijdens de productie op één lijn zit.

Concept art is de basis waarop de wereld van een game wordt gebouwd.

De verschillende soorten concept art
Concept artists kunnen zich specialiseren in verschillende soorten concept art. Terwijl de ene kunstenaar goed is in het ontwerpen van architectuur en gebouwen, kan een andere zich specialiseren in het tekenen van personages of voorwerpen.

In feite onderscheiden de beroemdste concept artists zich door een unieke stijl en kenmerkende technieken.

Eyvinde Earl bijvoorbeeld is een legendarische concept artiest die werkte aan verschillende Disney klassiekers zoals Peter Pan en Doornroosje. Zijn concept art bevatte zeer gestileerde bomen en planten en werd een hoofdbestanddeel van het ontwerp van die vroege films.

Concept Art voor Doornroosje

Jason Chan daarentegen, een productieve concept artiest in de game-industrie, is het meest bekend om zijn character designs, die hebben bijgedragen aan werken als League of Legends en Mass Effect.

De meeste character models in Mass Effect 3 zijn gemaakt als concept art door Jason Chan.

Concept art voor Mass Effect 3

Met andere woorden, afhankelijk van de behoeften van het project, kunnen verschillende kunstenaars floreren. Creature design, character design, tech design, asset design en environment design zijn allemaal verschillende categorieën waarvoor een concept artist nodig is.

Een extreem getalenteerde artiest kan zijn hele portfolio opbouwen rond slechts één van deze categorieën als zijn werk opmerkelijk genoeg is, hoewel de meeste conceptkunstenaars verschillende van deze categorieën moeten aankunnen om hun werk stabiel te houden, zelfs als ze een bepaalde specialiteit hebben.

Hoe dan ook, de persoonlijke stijl van het werk van een kunstenaar zal een grote rol spelen in het soort projecten waarvoor ze kunnen worden ingehuurd, en het is niet erg dat ze het op sommige gebieden beter doen dan op andere.

Concept art voor Halo Infinite zal er immers heel anders uitzien dan concept art voor Genshin Impact.

Waarom concept artiest worden?
Voor veel kunstenaars is de droom om hun werk gebruikt te zien worden in een film of videogame erg aanlokkelijk. Het is meer dan een carrière, maar een kans om creatief bij te dragen aan een industrie waar je van houdt.

Een conceptkunstenaar kan wijzen naar levendige landschappen, sci-fi machines, onmenselijke monsters en krachtige wapens en zeggen: “Dat heb ik gemaakt.”

Wat ze tekenen is de basis die de rest van het team gebruikt om de film of het spel te maken, en hoewel ze dus beperkingen hebben, is de impact die conceptkunstenaars op een project kunnen hebben enorm.

Bovendien verdienen concept artists een gemiddeld salaris van 69.000 dollar per jaar, waarbij de meest ervaren artiesten tot 90.000 dollar verdienen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here