De ultieme game-ervaring: Hoe vindt u een robuust moederbord (Graphics en snelheid)?

0

Jaren geleden had ik Total War: Rome 2 op Steam gekregen. Ik ben een grote fan van de Total War-serie en ik was super enthousiast om de nieuwste versie van de historische strategiegames te spelen. Het downloaden was klaar en ik startte het spel gretig op.

Alles leek soepel te verlopen: Company credits, Intel logo, dan de hoofdtitel gekoppeld aan een mooie openingsfilm. Ik was klaar om te vechten voor de glorie van Rome. Maar toen ik mijn spel startte als de Julius Dynastie in Rome en mijn eerste gevecht aanging, brak mijn hart.

Ik kon de graphics en personages op mijn scherm nauwelijks onderscheiden. Het spel was onspeelbaar.

Dit is slechts een van de vele voorbeelden van een PC die niet geschikt is voor meer hardware-intensieve spellen. Met nieuwe, coole spellen die bijna elke maand uitkomen, hoe kunnen we weten wat wel of niet werkt.

Natuurlijk kun je de oude steunpilaar Can You Run It gebruiken, die een diagnose van je computer uitvoert en je laat weten of je de meest recente software kunt draaien. Maar hoe kun je er anders voor zorgen dat je up-to-date bent? Dat zal ik je vertellen. Goede moederborden.

Een interessant voorbeeld waar ik aan denk bij het bouwen van PC’s is dat van Eddie Van Halen. Voor degenen onder ons onder de 30, hij is de leadgitarist van de gelijknamige band Van Halen. In het begin was hij een soort uitvinder, die zijn eigen iconische leadgitaar maakte van verschillende onderdelen, en zijn gitaar de ‘FrankenStrat’ noemde.

Zou jij de Eddie Van Halen van de computer kunnen zijn? Met deze verschillende moederborden en verschillende opties zou je heel goed op weg kunnen zijn.

Inhoudsopgave:
Wat is een moederbord?
Allereerst, wat is precies een moederbord? Nee, het is geen rare nieuwe rage van moeders die hun eigen skateboardbedrijf beginnen, het heeft te maken met de essentie van de computer. In principe kun je niet met je PC werken zonder een moederbord.

Het dient als het mainframe van de machine en bevat veel van de belangrijkste onderdelen van de installatie. Zie het als het ‘brein’ van de computer, met daarin de computerprocessor, het geheugen en een heleboel andere kleine snufjes en gadgets.

Het moederbord is meestal gewoon een blad – ja, al die geweldige dingen die je kunt doen komen door een blad. Je hebt ze vast wel eens gezien: een groen plastic plaatje met overal kleine koperen cirkels waarop verschillende dingen zijn aangesloten via een groep draden.

Nou, het zijn niet zomaar koperen cirkels – ze worden sporen genoemd – en ze verbinden veel van de aspecten van het moederbord met elkaar, zodat alles met elkaar verbonden is en soepel loopt.

Oké, dus wat doet het met de prestaties?

Snellere snelheid. Als je wilt gamen op Fortnite of Apex Legends, kun je geen risico nemen met snelheid. Moederborden laten je CPU in overdrive schieten. Het verschil tussen een voor en na als het gaat om moederborden is als dag en nacht.
Graphics. Nu, de moederborden betekenen niet noodzakelijk betere graphics, maar het voegt de betere mogelijkheden voor het upgraden van uw grafische kaarten. Bovendien kunt u eindelijk games grafisch tot het uiterste drijven. U kunt met een gerust hart naar het optiemenu gaan en alle balkjes naar ‘extreem’ schuiven in de grafische instelling. Is er een beter gevoel?
Vervangingen. Als je moederbord kapot is, heb je een serieus probleem. Ook al is het een kleine reparatie, een defect moederbord is funest voor de prestaties van je PC en vooral voor het gamen.
Potentiële snelheid. Als je upgrade naar een hoger moederbord dan een standaard, oud moederbord, kun je een hogere snelheid ervaren als het gaat om alles; downloads in het bijzonder.
Oké, maar hoe zit het met de prijs? Moederborden zijn gebaseerd op kwaliteit, en helaas, zou kunnen eindigen als de belangrijkste geld investering die u ooit doet met uw PC. Maar het is het zeker waard. De Micro-ATX lijkt aan de goedkopere kant, omdat het een zeer standaard en veel gebruikt model is.

Prijzen variëren anders; kwaliteit – niet de grootte – bepaalt de totale waarde.

Snelle tips voor het kopen van een moederbord
Nu u iets meer weet over een moederbord, voelt u zich hopelijk wat zekerder als u er een gaat kopen. Maar wat zijn enkele tips om de best passende te vinden?

Zoals altijd hangt het ervan af. Je moet in gedachten houden welke PC je probeert aan te passen of te bouwen.

De Mini-ATX heeft de minste PCIe-poorten (peripheral component interconnect express), dus helaas is dit waarschijnlijk je laatste optie als je een hardcore gamer bent en je PC alleen daarvoor gebruikt. Het werkt echter echt met andere soorten PC’s zoals meer compacte modellen.
Heavy-duty gaming PC’s moeten zich meer richten op de Micro-ATX. Die heeft veel PCIe-poorten voor extra aanpassingen aan je PC en is in vergelijking met de andere modellen erg voordelig.
Als je meer werkgericht of hybride bent (je gebruikt je PC voor gaming EN werk, bewerken, foto’s, enz.), is de Micro nog steeds een goede optie.
Voor desktop-pc’s, of als je je pc alleen gebruikt om te internetten en je e-mails te controleren, is de Micro de no brainer. Natuurlijk heb je een beetje speelruimte, omdat je desktop geen hoge prestaties vereist. Dit is vooral gebaseerd op de kosten van de Micro, want die is het goedkoopst. Zorg dat u niet de zware moederborden krijgt zodat u patience kunt spelen!
Het juiste moederbord voor u kiezen
Prijs
Ik weet het, ik weet het, je bent misschien niet in de markt om honderden euro’s uit te geven voor de beste moederborden voor gaming. U kunt echter nog steeds kiezen voor de juiste een voor u terwijl niet breken de bank.

Veel gaming moederborden lopen overal van $ 100 tot $ 200 gemiddeld, dus het is niet verschrikkelijk. En als je al je eigen pc bouwt, moet je zeker investeren in de prestaties ervan.

Stijl
Welke van de drie is het beste voor jou? Is het de grote ATX, de kleinere Micro, of de nog kleinere Mini? Dat hangt er natuurlijk van af.

Grote gaming rigs kunnen alles aan, dus zou je waarschijnlijk de ATX of Micro kiezen. Kleinere PC’s moeten worden uitgerust met de Mini of Micro

PCIe
De express poorten voegen zoveel mogelijkheden toe aan je PC dat je er een overvloed aan zou willen hebben. Het diversifieert je systeem en stelt je in staat het nog verder te modificeren.

De ATX PCIe kan de meeste PCIe’s aan, maar liefst 7. De Micro-ATX komt op de tweede plaats met ongeveer 4, en de Mini komt op de laatste plaats met slechts 1 PCIe-poort.

Grafische kaarten
Als je een hardcore gamer bent, die alles door elkaar haalt en toevoegt en aftrekt, zul je zeker rekening willen houden met de grafische mogelijkheden. Bovendien kunnen sommige van deze moederborden meerdere grafische kaarten bevatten.

De zwaardere moederborden kunnen deze vraag aan, in het bijzonder de ATX en Micro.

Esthetiek
Eigenlijk wat het beste bij uw ‘look’ past. Ben je op zoek naar een strakke machine? Dan is de kans groot dat je voor de kleinere moederborden wilt kiezen. De mini en micro zijn veelzijdiger qua formaat en kunnen met relatief gemak in uw kast worden ingepakt.

Maar als je er helemaal voor gaat, ben je misschien wel bereid om een ATX te gebruiken, om met plezier te pronken met je killer rig.

RAM
Zoals ik al eerder zei, hebben de verschillende moederborden verschillende RAM mogelijkheden. Nogmaals, het hangt allemaal af van waar u uw PC voor gebruikt.

E-mails? Internet? U zou waarschijnlijk prima een kleiner model met minder RAM kunnen kiezen. Dag en nacht hardcore gamen? Twitch streamen naar al je aanbiddende fans? Kies misschien voor de grotere modellen die tegen een stootje kunnen.

Opslag
Als je bent zoals ik, wil je alles wat ik download en zie op mijn pc compileren. Vooral het downloaden van games vult je opslag sneller dan je ‘Steam Sale!’ kunt zeggen. Op pc’s zoals laptops voor gaming, is het gemakkelijk om het echt snel tot het uiterste te duwen. Dus, als je in de markt bent voor een moederbord, kies er dan een die de meeste opslag heeft voor het doel waarvoor hij wordt gebruikt.

Als je games van Steam blijft kopen, je favoriete games modificeert, etc., dan zou ik gaan voor de zwaardere moederborden die alle multimedia aankunnen.

CPU compatibiliteit
Dit is prima, maar aan het eind van de dag moet je controleren en zien of alle componenten zelfs compatibel zijn. Dit betekent dat je een moederbord moet kiezen dat werkt met je CPU. Als je dat niet doet, kan je bouw en aankoop ernstig belemmerd worden door een vrij eenvoudig te controleren ding. Trap niet in domme fouten zoals ik!

GPU compatibiliteit
Dat is ‘graphics processing compatibility’, voor de niet-ingewijden. Dit betekent de compatibiliteit van het moederbord met uw grafische kaarten. Net zoals compatibel zijn met je CPU, moet je ervoor zorgen dat alles soepel loopt en goed met elkaar kan samenwerken. Voor mij is dit het meest cruciale.

Ik moet Rome 2 Total War draaien! Ik moet de barbaren van Europa verslaan en glorie brengen aan Rome! Oké, sorry, ik verloor mezelf daar. Het zal niet meer gebeuren. Maar serieus, wil je ‘extreme kwaliteit’ klikken op je favoriete spellen? Dan is dit degene waar je op moet letten.

(Deze post bevat affiliate links naar Amazon producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen via deze links).

Enkele van de top moederborden
Mini-ATX
ASUS ROG Strix H370-I

ASUS ROG Strix H370-I
Slaap niet op ASUS PC’s. Ik deed dat bijna en zou hun zoete gamingcapaciteiten hebben gemist. Dit model, speciaal gemaakt voor zware gaming, is echt indrukwekkend. Het heeft een bootlading aan functies die verbluffend zijn. Namelijk, het is state of the art, up-to-date en compatibel met Intel 8, en een killer esthetiek.

Hij heeft geweldige koeling, zodat je PC niet oververhit raakt en je in de steek laat. De opslagmogelijkheden omvatten twee PCIe 3.0 x4 M.2 slots (de PCIe’s zijn super belangrijk!). Hij heeft ook snelheden tot een werkelijk waanzinnige 32 gps.

 

ASUS ROG Strix X470-I
Zie dit model als een iets kleinere versie van de H370-I. Dat doet echter niets af aan zijn pure kracht. Ik denk dat dit model het midden houdt tussen hardcore gamers en meer casual gamers.

Casual gamers kunnen de waanzinnige grafische kracht en rekenkracht gebruiken om hun games een niveau hoger te tillen dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden, en hardcore gamers kunnen hun games blijven spelen. Nogmaals, de ASUS-modellen zien er serieus cool uit, met de nadruk op esthetische kwaliteit en een overvloed aan functies die uw hoofd op hol brengen.

Micro ATX
GIGABYTE B360M DS3H

GIGABYTE B360M DS3H
Wederom ben ik gevloerd door het innovatieve karakter van deze bedrijven. De ‘Gig’ is een indrukwekkend model. Het is super duurzaam, ziet er strak uit, en heeft uitstekende prestaties.

Het heeft zijn eigen LAN met licentie, en een geweldige energiebesparende modus, iets waar ik persoonlijk iets mee heb. Hoe vaak ik heb gegamed en mijn PC geen stroom meer kreeg, zal ik nooit weten.

MSI ProSerie B450M Pro-M2

MSI ProSerie B450M Pro-M2
Dit trok me meteen aan met de tagline ‘MAKING YOUR LIFE EASIER IS OUR BUSINESS’. Dat is iets waar ik achter kan staan. Deze serie rigs is nog een killer. Ik ben voortdurend verbaasd over de state-of-the-art functies van deze rigs. Het bevat een functie die X-Boost heet. Dat is software waarmee je de prestaties van USB’s kunt verbeteren.

Het bevat ook iets dat Core Boost heet. Het ondersteunt meer kernen voor een betere power boost.

ATX
GIGABYTE Z370P D3

GIGABYTE Z370P D3
Dit is een andere slam dunk van Gigabyte. Hij is ultra-duurzaam en staat bekend om zijn audiokwaliteit en boosts. Het heeft ook een geweldige ventilator om je moederbord veilig te houden, wat belangrijk is. Het is ook trots op zijn meerdere grafische mogelijkheden.

GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 5

GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 5
Gigabyte doet het weer met de AORUS. Laat je niet misleiden door de knipperende, mooie lichtjes; deze gaming rig zal je een stuk boven de rest uitsteken. Slechts een paar van de functies zijn de ondersteuning van de meest recente Intel-processoren, Intel Optane geheugen, en 2-weg Crossfire multi-grafische ondersteuning.

Oef, oké jongens, nu weet je wat meer over moederborden. U kunt zien hoe essentieel ze zijn voor gewoon computers in het algemeen, maar ze zijn van het grootste belang als het gaat om gaming. Of je nu een casual gamer, een hardcore gamer, laptopgebruiker of desktopgebruiker bent, er zijn veel opties.

De opties zijn eindeloos, elk variërend in prijs, grootte en grafische kwaliteit.

Er is echt geen excuus om geen goed moederbord te installeren bij het bouwen van je eigen PC. Bouw de beste PC die je kunt met de gegeven informatie, en wordt de Eddie Van Halen van het PC bouwen.
Ik hoop dat dit kleine stukje je geholpen heeft om uit te zoeken welk moederbord geschikt is voor jou en je behoeften, en als je me nu wilt excuseren, ik moet gaan vechten voor de glorie van Rome.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here