De opkomst van de Roguelikes: Wat is een Roguelike?

0

Jij en je groep zitten diep in een kerker. Je hebt weinig drankjes, en de gezondheid van iedereen is laag. Je weet niet wat er achter de volgende hoek loert, en er is geen weg terug. Het kan een overvloedige schatkist zijn of een gemeen monster.

Situaties als deze zullen sommige gamers bekend voorkomen. Het zijn de kenmerkende spelelementen van roguelikes. Dit mengsel van extreme stress, ontdekking en geweldige gameplay leidt tot wat commentatoren van videogames graag de roguelike-renaissance noemen.

Wat is een Roguelike?
Roguelikes zijn spellen met procedureel gegenereerde kerkers en permanente dood van personages, of permadeath. Ze variëren in stijl en onderwerp. Sommige hebben een ontwerp rond een middeleeuwse setting, terwijl andere spellen zich richten op sciencefiction thema’s. Hoe dan ook, het kader van het spel is overal gelijk.

Spelers betreden een kerkerachtige omgeving, vaak bevolkt met geduchte vijanden en weinig grondstoffen, en proberen het einde te halen. Het is vaak zo dat overleven een van de, zo niet het enige doel wordt tijdens de meeste speelbeurten van roguelike spellen.

Raak niet te gehecht aan een personage, want ze kunnen al in de eerste kamer van de kerker in gehakt veranderen. Alle voorwerpen kunnen samen met de vroegtijdige dood van je personage verdwijnen. Al deze elementen vormen een unieke maar vertrouwde spelervaring.

Geschiedenis
Hoewel roguelike-spellen de laatste jaren een populair genre zijn geworden, gaan hun wortels uitzonderlijk ver terug.

Met een passie voor spellen als Dungeons & Dragons, modelleerden roguelikes zich dicht bij wat je zou vinden in een tabletop role-playing game. Spelers passen hun personage op specifieke manieren aan en gaan op avontuur met een hoge inzet voor hun doel.

Spelers beginnen aan het begin met weinig voorraden en pakken alleen wat ze in de kerker zelf kunnen vinden. Spellen in de loop der jaren hebben deze uitrusting aangepast, maar de essentie blijft relatief hetzelfde. Je begint met een personage, wat voorwerpen, en betreedt een procedureel gegenereerde kerker met wat oorlogsmist en hoopt dat je niet sterft.

Wie wist dat zo’n simpele formule zo’n grote hit zou worden?

Waarom worden Roguelikes Roguelikes genoemd?
De term zelf stamt uit het begin van de jaren negentig op USENET. USENET is een soort voorloper van wat we nu kennen als internetfora.

De naam Rogue is afgeleid van een verwijzing naar het spel Rogue uit 1980. Rogue, of Rogue: Exploring the Dungeons of Doom, was een rudimentaire dungeon crawler die een revolutie betekende voor RPG’s. Het was een van de eerste met alle roguelike-elementen: permadeath, procedureel gecreëerde kerkers, geduchte vijanden en buit.

Spel en ontwerp
Algemene gameplay
Ongeacht het verhaal komen roguelike spellen neer op het navigeren van een spelerspersonage door een kerker die elke keer uniek is.

Je kunt hetzelfde level van een spel op honderden verschillende manieren spelen, en geen twee verdiepingen zijn hetzelfde. In plaats van de kerker in te gaan met je beste uitrusting, is het aan de speler om, geholpen door zijn verstand, buit en waardevolle uitrusting te ontdekken en tegelijkertijd permadeath te vermijden.

Het spel eindigt meestal wanneer de speler de laatste diepte van de kerker bereikt en geconfronteerd wordt met een uitdagend eindbaasgevecht.

Permadeath
Permanente dood is iets waar we in spellen niet aan denken. Je hebt checkpoints en saveplekken die bijna garanderen dat je niet echt iets belangrijks verliest. Zelfs als je dat wel doet, kun je binnen een paar minuten weer opstaan.

Met permadeath hangt er een extra niveau van angst boven je hoofd tijdens je zoektocht. Elk onontdekt gebied verandert in een potentieel dodelijk gevaar. Ga je je zwaarbevochten buit op het spel zetten om nog één kamer te verkennen?

Bij veel roguelike-spellen komt die dynamiek van grenzen verleggen om de hoek kijken. Is de volgende kamer een schatkamer, of heeft het een extreem moeilijke baas?

Willekeurige generatie
Zoals we al eerder hebben gezegd, is alles in een goede roguelike procedureel gegenereerd. Het spel genereert elke speelbeurt een geheel nieuwe ervaring, die zelfs veteranen scherp houdt.

Karakterontwikkeling
Hoewel permadeath een domper kan zetten op elke spelsessie, biedt de belofte van karakterontwikkeling een kleine hoop om steeds verder de diepte in te gaan in een kerker.

Je kunt bijvoorbeeld genoeg materiaal verzamelen om een upgrade te kopen, zoals een dubbele sprong of krachtigere aanvallen. Als deze upgrades verder gaan dan één spelerspersonage, kunnen ze het verschil betekenen tussen de kerker verlaten of je ondergang tegemoet gaan.

Vroege roguelikes
De vroegste roguelikes hadden een enorme invloed van Dungeons and Dragons, met vaak middeleeuws geïnspireerde settings. Sommige zijn volledig gebaseerd op de locaties van The Lord of the Rings.

Rogue
Moria
Angband
NetHack
ADOM
“Roguelike” vs. “Roguelite” spellen
Het belangrijkste verschil tussen roguelikes en roguelites is de manier waarop ze hun regels definiëren. Waar roguelikes zich standvastig inzetten voor hardcore gameplay, mogen roguelites alleen bepaalde aspecten overnemen, zoals permadeath. Het opofferen van een van de belangrijkste pijlers van een roguelike maakt een spel technisch gezien tot een roguelite. Deze afbakening heeft echter niet bepaald verhinderd dat roguelite-spellen roguelikes worden genoemd.

Je kunt roguelites zien als ‘lite’ in roguelike-elementen.

Beste Roguelike spellen
Laten we ter zake komen en zien welke spellen je steeds weer laten sterven en terugkomen voor meer.

Darkest Dungeon
Roguelike – Darkest Dungeon

Red Hook Studios, Merge Games
Microsoft Windows, OS X, Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita, iOS, Nintendo Switch, Xbox One.
Oorspronkelijke releasedatum: 19 januari 2016
Darkest Dungeon is een uiterst verslavende roguelike waarin je een band van disfunctionele dungeon crawlers vormt. Je doel: infiltreren in de kerker onder het oude landhuis van je familie. Het probleem: er staan duizenden smerige, slijmerige, eldritische monsters in de weg.

De sanity mechanics van het spel zorgen ervoor dat er slechte dingen met je personages gebeuren en maken elke dungeon crawl niet alleen uniek, maar ook stressvol. Je stijgt in level en raakt gehecht aan personages, om ze vervolgens op gruwelijke wijze aan hun einde te brengen. Toch wil je meteen weer de diepte in, zelfs na de slechtste dungeon-run van je leven.

Enter the Gungeon
Roguelike – Enter the Gungeon

Dodge Roll, Devolver Digital
Originele releasedatum: 5 april 2016
Microsoft Windows, OS X, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Als je houdt van over-the-top gunplay en snelle, edge of your seat gameplay? Enter the Gungeon is een roguelike met een krankzinnig gevoel voor humor, prachtige kunststijl en charmante schrijfstijl. Je kiest uit een paar verschillende archetypes en gaat aan de slag om steeds verder af te dalen in de ‘Gungeon’.

De eindbazen en vijanden die je tegenkomt zijn fantastisch ontworpen en uiterst uitdagend. Net als je denkt dat je het onder de knie hebt, voert het spel de spanning op en stelt het je hand-oogcoördinatie op de ultieme test.

Rogue Legacy
Roguelike – Rogue Legacy

Cellar Door Games
Originele releasedatum: 27 juni 2013
Microsoft Windows, Linux, OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One, Nintendo Switch, iOS
Hoewel Rogue Legacy niet bepaald de meest recente op de lijst van beste roguelike-games is, heeft het een speciale plaats in het pantheon van roguelike-games.

In Rogue Legacy kruip je in de huid van een ridder en verken je een kerker, waarbij je vier verschillende bazen in verschillende gebieden probeert te verslaan. Klinkt eenvoudig genoeg, toch? Het probleem is dat de vijanden en eindbazen in dit spel nogal meedogenloos zijn. Zoals elk goed roguelike-spel stelt Rogue Legacy al je vaardigheden op de proef in een prachtig ontworpen 2D zijwaarts scrollend avontuur.

Wanneer je sterft (en dat zal zeker gebeuren, vaak), neem je de rol aan van de erfgenaam van je personage. Deze erfgenamen hebben verschillende eigenschappen, waardoor het spel makkelijker of moeilijker wordt dan je vorige speelbeurt. Een erfgenaam kan bijvoorbeeld verziend zijn en een beperkt zicht hebben op gebieden en vijanden. Rogue Legacy, een unieke en leuke titel, is een aangename stoeipartij in een meedogenloze roguelike.

De Binding van Isaac
Roguelike – De Binding van Isaac

Florian Himsl, Edmund McMillen
Originele releasedatum: 28 september 2011
Microsoft Windows, OS X, Linux
The Binding of Isaac, ontwikkeld door Edmund McMillen van Super Meat Boy, vertelt het vreemde en duistere verhaal van Isaac. In het verhaal van het spel, sterk geïnspireerd door het gelijknamige Bijbelverhaal, vlucht Isaac naar de lagere kelderniveaus om te ontsnappen aan zijn moeder die hem aan god offert.

Het is een roguelike die oude Legend of Zelda fans onmiddellijk zullen herkennen. Dat was de inspiratie van Edmund McMillen tijdens zijn planningssessie met collega-ontwikkelaar Florian Himsl.

Het spel heeft een donkere, maar cartooneske kunststijl, gemengd met spookachtige ambiance en duistere thema’s. Dit levert een unieke en uiterst effectieve roguelike spelervaring op. Het werd trendy in Let’s Play YouTube-video’s, waardoor The Binding of Isaac extreme bekendheid kreeg.

Conclusie
Roguelike games blijven de grenzen verleggen van waar we ons als gamers prettig bij voelen. Ze dagen ons uit om de checkpoints en savegames weg te gooien en snelle, intense gameplay te ervaren die geen blad voor de mond neemt. Maar als je in staat bent om de uitdaging vol te houden, zal je beloning groot zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here