De Havok Video Game Engine Gids: Realistisch ogende doeken en haar bewegen

0

Als je ooit een realistisch spel hebt gespeeld en onder de indruk was van zaken als ragdoll physics en vernietiging, dan is de kans groot dat je goed bekend bent met de Havok physics engine.

Met Havok’s grote bekendheid en betrouwbaarheid in de video game industrie, wie is de eigenaar van de Havok engine? Op dit moment is Havok eigendom van Microsoft, maar zo is het niet begonnen.

De toepasselijke naam Havok software werd gecreëerd door het moederbedrijf, Havok, in de vroege jaren 2000, en is sindsdien de drijvende kracht geworden achter meer dan 600 speltitels. Ze zijn gevestigd in Dublin, Ierland, en meer dan 20 jaar geleden opgericht door Hugh Reynolds en Steven Collins.

Hun eerste natuurkundige uitstapje was het PC-exclusieve spel Harley-Davidson: Wheels of Freedom. Hoewel dit eerste deel niet echt gedenkwaardig is, markeerde het het begin van een nieuw tijdperk in game physics en ontwikkeling.

Havok zelf is veel meer dan alleen een manier om je favoriete videospelfiguren in een lappenpop te veranderen tijdens een intense gevechtsscène. Havok biedt veel verschillende producten.

Inhoudsopgave:
Producten
Havok
Havok Doek
Havok Cloth is precies wat je zou denken dat het is: een stuk software dat tot doel heeft om realistisch ogende stof- en haarbewegingen op videogame-personages te creëren. Als je ooit hebt gezien hoe de wind de kledingstof van een personage doet waaien, is de kans groot dat Havok Cloth een handje heeft gehad in de uitvoering ervan.

Dit waardevolle maar soms over het hoofd geziene aspect van Havok’s engine dompelt de speler onder in de spelervaring die hij heeft. Er is niets mooiers dan een spel als Far Cry spelen en zien hoe het weer en andere kleine aspecten vorm krijgen in een meer samenhangende en realistische ervaring.

Ikzelf ben dol op kleine details zoals het manipuleren van stof door in-game middelen. Het draagt echt bij aan het complete gevoel van een spel en maakt zelfs op dit moment nog veel indruk op me.

Doekmanipulatie omvat dingen als

Buigen
Uitrekken
Demping
En natuurlijk, reacties op lucht en weer elementen.
Havok Cloth streeft ernaar dat de kunstenaars volledige controle hebben over de minuscule details van stofmanipulatie. Ze benadrukken ook de beschikbaarheid voor platforms en de naadloze, krachtige integratie van deze aspecten die, hoewel ze voor sommigen misschien vanzelfsprekend zijn, op een kleine maar betekenisvolle manier bijdragen aan de spelervaring.

Dit wordt nog belangrijker als je bedenkt dat je stoffen en andere kledingstukken correct moet laten reageren op de physics van de engine. De wind die door iemands shirt waait is allemaal goed en wel, maar wat als het niet goed samengaat met de physics wanneer dat personage wordt neergeslagen of springt?

De Havok engine is vanaf het begin nauwkeurig afgestemd op realisme, zelfs tot in de details van kleding en haar.

Havok AI
Havok AI is er volledig op gericht om ervoor te zorgen dat de kunstmatige intelligentie binnen de games zich gedraagt naar de omgeving en de personages om hen heen. Zo botsen Master Chief en een ruimtemarinier niet met elkaar of moet een AI-personage niet tegen muren oplopen en zich vreemd gedragen.

Het biedt volledig aanpasbare en gemakkelijk te integreren AI-functies die lopende, rennende, zwemmende en vliegende personages ondersteunen. Het gaat echt alle kanten op.

Bijzonder indrukwekkend zijn de botsingsdetectie en de squad-mogelijkheden. Hoe vaak heb je niet gezien dat een opmerkelijke groep AI-personages effectief samenwerkt en de klus klaart? Dat komt door de robuuste Havok AI. Het doel is om crews te laten formeren en moedigt de ontwikkelaar zelfs aan om complexere acties toe te voegen, omdat het ontwerp flexibel is en openstaat voor dergelijke activiteiten.

Havok Physics: “Interactieve werelden vragen om Havok Physics”
Het hoofdgerecht van Havok’s verschillende producten, Havok’s physics engine is wat hen op de kaart heeft gezet. Uiteindelijk zouden spelfiguren ragdoll en andere realistisch ogende fysieke eigenschappen ervaren bij interactie op verschillende manieren.

Havok is vastbesloten zijn fysica van wereldklasse toe te passen op nog meer te ontwikkelen spellen. Hoewel de fysica in de vroege jaren 2000 primitiever was, heeft het bedrijf de fysica verfijnd om de speler volledig onder te dompelen in een spelervaring.

Ontwikkelaars zullen blij zijn te horen dat Havok up-to-date is met betrekking tot optimalisatie en voortdurend wordt bijgewerkt door het team.

De botsingsdetectie binnen spellen is ongeëvenaard. Het houdt rekening met de acties van alle activa binnen de scène van een spel: we hebben het over voertuigen, personages, objecten en verschillende aspecten van de spelomgeving.

Het realisme wordt volledig verbroken als je een personage door een muur ziet knippen, dus Havok zorgt ervoor dat de physics altijd up-to-date zijn.

Ontwerpers zullen ook blij zijn om te weten dat Havok physics volledig geïntegreerd is met de meest up-to-date animatie- en ontwikkelingsprogramma’s, zoals Maya in de vorm van plug-in ondersteuning, en Autodesk 3ds Max.

Gebruik in videogames
Havok wordt voornamelijk gebruikt in videogames. Het opsommen van alle spellen die gebruik maken van Havok’s wereldberoemde systeem zou een Hercules inspanning zijn, want de catalogus lijkt eindeloos door te gaan. Dat alleen al is een bewijs van de kwaliteit en optische kracht die de engine ontwikkelaars en gamers biedt.

Wat is Havok Physics?
Wat is Havok Physics?
Hier kennen we Havok allemaal van. Ze hebben hun sporen verdiend als physics engine, en het is moeilijk om op te boksen tegen hun cv en beproefde methoden.

Door het bedrijf zelf omschreven als alomtegenwoordig:

“Meer dan de helft van de best verkochte titels deze console-cyclus gebruiken core Havok runtime, en ons doel is om Havok Physics beschikbaar te maken voor nog meer ontwikkelaars en platforms.”

En ze hebben geen ongelijk. Bijna elk groot game bedrijf en studio heeft zijn hand in de kassa van Havok Engine gedoken, en dat heeft voor beide partijen vruchten afgeworpen. Havok krijgt klanten, terwijl sommige van onze favoriete videogames een physics engine van wereldklasse ingebouwd krijgen.

Op dit moment liggen de Havok engine en de nieuwste iteratie van de Unreal engine ongelooflijk dicht bij elkaar. Het lijkt wel of de een niet zonder de ander kan.

Unity Integratie
Nu Unity de go-to keuze wordt voor veel spelontwikkelaars en studio’s, is het niet meer dan logisch dat Havok daarbij wordt betrokken.

Momenteel werkt Havok nauw samen met Unity om een robuust systeem te maken waarin Unity gebruik kan maken van de voordelen van Havok’s producten, namelijk Havok Physics. Deze samenwerking en integratie worden zeer binnenkort verwacht, dus we zullen zeker enkele op Unity gebaseerde videogametitels zien die gebruik maken van de wereldberoemde physics engine.

Visualisatie en debuggen
Havok heeft een fantastisch debugsysteem waar alles wordt gelogd en kan worden ingestuurd voor rapportage en fixes. Engineers van Havok zijn beschikbaar om eventuele afwijkingen in de gameplay te analyseren en recht te zetten.

Dit is verder gebouwd op in-game opname software die ingenieurs kan helpen precies te bepalen waar en wanneer er iets fout ging in de game.

Hoe krijg je toegang tot Havok Engine?
Voordat je begint met Havok Engine: is Havok Engine gratis? Helaas niet meer. Jaren geleden, toen Intel de eigenaar was, werd Havok gratis verspreid.

Maar toen Microsoft het kocht, hebben ze het gratis model losgelaten, en nu kun je Havok Engine kopen door rechtstreeks contact op te nemen met Havok.

Spellen gemaakt met Havok Engine
Fallout
Welke games gebruiken de Havok engine?

Het is een extreem lange lijst, maar enkele van de beroemdste spellen die de afgelopen 20 jaar zijn uitgebracht, hebben de integratie van de Havok engine. Denk aan Doom, Skyrim, Oblivion, Fallout 3 en New Vegas, Mafia III, Super Smash bros. Brawl, zowel Ubisofts Far Cry- als Assassin’s Creed-serie, en een heleboel andere bekende gameseries maken gebruik van de kracht van Havok.

Nu zullen we enkele van de meest bekende video game releases die gebruik hebben gemaakt van de Havok engine op een rijtje zetten. Dit laat zien hoe wijdverbreid en gebruikt de Havok engine is.

Animal Crossing: New Horizons
Nintendo
20 maart 2020
Doom Eternal
id Software
20 maart 2020
Assassin’s Creed Odyssey
Ubisoft
5 oktober 2018
Alan Wake’s Amerikaanse nachtmerrie
Remedy Entertainment
22 februari
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch
Level-5
17 november 2011
Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent
Ubisoft
17 oktober 2006
Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory
Ubisoft
21 maart 2005
De Halo-serie (met uitzondering van het eerste deel, Halo: Combat Evolved)
Bungie
2004-heden
Fallout: Nieuw Vegas
Bethesda
19 oktober 2010
The Elder Scrolls V: Skyrim
Bethesda
11 november 2011
Dark Souls I, II, III
Van Software
2011, 2014, 2016
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Nintendo
3 maart 2017
Resident Evil 7: Biohazard
Capcom
24 januari 2017
Er is een zeer goede reden waarom Havok Engine al meer dan twee decennia bestaat: het werkt.

Het is een fan en industrie favoriet in termen van fysica die zijn opgenomen in AAA game titels, en hebben de weg vrijgemaakt voor hoe meer realistische fysica in games kan en zou moeten zijn.

Hoewel je zou kunnen denken dat een engine die in 2000 is gelanceerd uit de tijd is, is dat helemaal niet zo. Dat de engine is verwerkt in kassuccessen als de Wolfenstein-games en zelfs de nieuwste Animal Crossing-titel bewijst dat hij nog steeds springlevend is. Ik weet dat ik enthousiast ben over wat ze in het verschiet hebben, en jij?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here