De evolutie van het RPG-genre en de invloed ervan op het spelontwerp

0

Een groot deel van het spelontwerp bestaat uit het volgen van iconische titels door de jaren heen. Hoewel sommige spelstudio’s klonen van beroemde spellen uitbrengen, zoals de noodlottige, beruchte reeks zogenaamde GTA-killers (Saint’s Row, Crackdown, enz.), bestaat het echte meesterschap van effectief spelontwerp uit het toepassen van beproefde methoden om je reeds bestaande project te verbeteren.

Als het gaat om RPG’s, is er een goudmijn die het onderzoeken waard is. Vooral bij sommige van de beste tactische RPG’s. De jaren 1990 en 2000 alleen al hadden een heleboel fantastische, invloedrijke tactische RPG’s die zoveel toevoegden aan het genre.

Spellen als Final Fantasy Tactics, Shining Force, Ogre Battle, Fallout en de Megami Tensei-serie vormden het RPG-genre tot meer dan alleen dungeon crawling met je vrienden.

Laten we eens kijken welke spellen de meest invloedrijke mechanismen en ontwerpelementen bieden om je eigen spelontwerpvaardigheden te verbeteren.

Geschiedenis en spelontwerp
Role-playing video games bestaan al sinds de tijd voordat er op grote schaal video game consoles en games waren. Ook games op de pc en op PlayStation leunden in de jaren negentig zwaar op het rollenspelgenre.

In tactische RPG’s moeten spelers een mix gebruiken van strategie, tactische gevechten (meestal tactische turn-based combat), en gevechten winnen met behulp van hersenkracht en verschillende spelersklassen. Veel spellen lieten het spel pauzeren tussen zetten of bij het tegenkomen van een vijand om de aanval zo goed mogelijk te plannen.

Zal je je ridder naar voren schuiven om de sterkste vijand te verslaan? Wat doe je met je boogschutter? Je heler? Soms is het vrij eenvoudig, maar andere keren moet je goed nadenken over je acties.

Bijvoorbeeld, in Fallout gebruikt het spel uitsluitend turn-based combat. De speler heeft AP, of actiepunten, waarmee hij op bepaalde manieren kan handelen. De speler kan kiezen om te lopen, aan te vallen of te vluchten.

Hoe de Westerse PC het genre veranderde
Westerse tactische RPG’s zoals Baldur’s Gate, Fallout 1 & 2, Torment: Planescape en meer waren de renaissance van het rollenspel die de weg vrijmaakte voor nog meer geweldige, innovatieve spellen van hun soort. Ze combineerden geweldig verhaal, aanpassing van personages en samenhangende rollenspelelementen om zich te onderscheiden van hun tijdgenoten.

Drie spellen in het bijzonder lieten zien dat ze meer waren dan alleen maar tijddodende spellen door zaken als diepgaande strategische gevechten, op klassen gebaseerde gameplay en meer.

Tactische RPG’s die elke ontwikkelaar zou moeten bestuderen
Hoewel RPG’s op moderne consoles en pc’s rechtstreeks zijn gevormd door veel van hun voorgangers, komen sommige van de beste strategische RPG’s uit het midden van de jaren negentig. Er is een zware concentratie van cRPG’s en JRPG’s die het rollenspel

Final Fantasy Tactics
RPG – Final Fantasy Tactics

Squaresoft
Sony Computer Entertainment
1997
Final Fantasy Tactics is een prachtige tactische RPG ontwikkeld voor de originele PlayStation. In het originele Final Fantasy Tactics kruip je in de huid van een held in het fictieve koninkrijk Ivalice, waar een hevige oorlog woedt.

Het isometrische aanzicht en de grote nadruk op het plannen van je gevechten verschoven de oorspronkelijke focus van Final Fantasy’s turn-based combat naar een ingewikkeld videospel schaken. Elke karakterklasse heeft zijn sterke en zwakke punten.

De pure perfectie in de tactische RPG-balans tussen personages is het vermelden waard. De balans in een spel is precies wat elke ontwerper zou moeten nastreven boven verbluffende visuals en goede framerates.

Hoewel het niet eenvoudig is om Final Fantasy Tactics aan te schaffen, kun je Final Fantasy Tactics: The War of the Lions op Sony PSP kopen. Dit is een fantastische voortzetting van de Final Fantasy Tactics games en de moeite waard om op te pikken.

Fallout 1 & 2
RPG – Fallout 1 & 2

Black Isle Studios
Interplay Productions
10 oktober 1997, 29 oktober 1998
Fallout liet gamers in de jaren negentig kennismaken met een werkelijk unieke, grimmige en donker humoristische reeks titels. Fallout heeft een uitstekende reputatie onder gamers vanwege de meest recente titels zoals Fallout 4 en Fallout: New Vegas.

Vóór de flitsende uitvoering van het V.A.T.S.-richtsysteem was er echter de eenvoudige mogelijkheid om op lichaamsdelen van je vijand te richten.

Dit maakte Fallout nog meer een tactische RPG. Het eenvoudige richten op verschillende ledematen en lichaamsdelen voegde niet alleen een laag van immersie toe, maar ook algemene strategie. Je kunt misschien geen hoofdschot lossen op een overvaller, maar je kunt wel zijn benen verlammen en hem zo immobiel maken. Dit maakt vijandelijke ontmoetingen spannend, zelfs als het een minder belangrijke vijand is.

Hoewel de originele Fallouts hun leeftijd hebben bewezen, zijn ze nog steeds erg leuk om te spelen. Spelontwerpers zouden een spel als Fallout altijd moeten bestuderen op unieke en effectieve spelmechanismen, zoals het eenvoudigweg richten op ledematen. De latere toevoegingen en spellen als Wasteland 2 hebben dit overgenomen.

Je kunt alle Fallout-spellen vinden op Steam.

Baldur’s Gate
RPG – Baldur’s Gate

BioWare
Black Isle Studios
Interplay Entertainment
21 december 1998
Met een nieuw item voor de tactische RPG-serie aan de horizon is de invloed van Baldur’s gate en andere cRPG’s uit de jaren negentig nog nooit zo groot geweest.

Baldur’s Gate neemt je mee naar een middeleeuwse fantasie setting binnen het Dungeons and Dragons universum. Het is een verhaal zo oud als de tijd: jij, een nederige held, bent verwikkeld in een strijd van goed tegen kwaad.

Gedurende het spel verzamel je verschillende, unieke partijleden en alle verschillende karakterklassen. Er zijn magiërs, tovenaars, paladijnen en meer.

Baldur’s Gate was fantastisch in het pauzeren van gevechten, zodat je de verschillende bewegingen voor al je personages tegelijk in kaart kon brengen. Je zou verbaasd zijn hoe lang het kan duren, vooral in een eindbaasgevecht, om een aanvalsplan goed te plannen.

Baldur’s Gate heeft deze planningsfase echter tot een leuk en soms spannend onderdeel van het spel gemaakt.

Je kunt Baldur’s Gate vinden op Steam.

Conclusie
Al met al is het bestuderen van de beste tactische RPG’s een voordeel voor het spelontwerp. Je kunt zien hoe de mechanieken door de jaren heen evolueerden en welke effecten tactische RPG’s als Fallout, Final Fantasy Tactics en Baldur’s Gate hadden op de huidige spellen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here