Animatieboeken die elke aspirant-animator moet lezen

0

GameDesigning.org is lezersondersteuning. Wanneer u aankopen doet via links op onze site, kunnen wij een affiliate commissie verdienen. Meer informatie.

Sinds ik in 2001 Spirited Away van Studio Ghibli zag, was ik betoverd door animatie. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Je kunt je afvragen hoe ik die stijl of welke animatiestijl dan ook kan evenaren. Je houdt van en bewondert animatoren en de kunst van animatie, maar je weet niet zeker waar je je reis in de kunstwereld moet beginnen.

Van amateurtekeningen tot super gedetailleerde landschappen, deze boeken hebben het allemaal. Van de meesters tot jouw ogen, de kneepjes van het vak zijn voor jou als je deze top 10 beste animatieboeken pakt om je te helpen op je creatieve reis in de animatie.

Selectie voor de vermelde boeken:

Ervaring uit de eerste hand
Ervaring uit de tweede hand
Recensies (Amazon, Goodreads, aanbevelingen van collega’s, enz …)
De Animators Survival Kit
The Animators Survival KitAward-winnende animator Richard Williams laat je zien hoe je het maakt in animatie. Williams is wereldberoemd door zijn hulp bij het iconische Who Framed Roger Rabbit. En andere bekende projecten zoals de Pink Panther animaties, en de lange, onrustige The Thief and the Cobbler, die hij regisseerde.

Wie kan een betere gids zijn dan Richard Williams? Het boek, uitgebracht in 2001, wordt beschouwd als een must-have voor elke aspirant-animator, want Williams onthult tips, trucs en technieken die hij zelf heeft gebruikt en nog steeds gebruikt. Dit boek is van onschatbare waarde en baant de weg voor toekomstige animatoren.

Wie weet kan jij de volgende grote sensatie worden, zoals Roger Rabbit. Je kunt echt geen beter animatieboek vinden, ook niet van zo’n gedecoreerde artiest als Williams.

Cartoon Animatie
Cartoon AnimationUitgegeven in 1994 is deze gids van Preston Blair een oude, maar uiterst waardevolle bron voor aspirant-animatoren. Naast Animators Survival Kit is dit misschien wel het beste animatieboek.
Preston Blair werkte bij Disney en MGM en animeerde beroemde scènes in Fantasia, met name de Tovenaarsleerling en de Uurendans, Bambi en Pinocchio.

Hij werkte tijdens de Gouden Eeuw van de animatie, beschouwd als de jaren 1930 tot de jaren 1970. Deze cruciale decennia brachten ons enkele van onze favoriete klassiekers, waarvan sommige met animatie van Blair. In het boek deelt Blair zijn kenmerkende manier van animeren van tekenfilms.

Je kunt technieken oppikken van de expert die je Droopy Dog en de Flintstones bracht. Blair stierf een jaar na de publicatie van het boek, en ik ben blij dat hij zijn tips bekend heeft gemaakt voordat hij er niet meer was.

Acteren voor animatoren 4
Acting for Animators 4Publiceerde in 2017, dit animatieboek van Ed Hooks is de how-to gids voor niet alleen animeren, maar het integreren van een integrale rol die emotie en intentie beide hebben op het animatieproces, culminerend in je eindproduct.

Ik denk dat dit een uiterst waardevol animatie leerboek is, omdat het je dieper laat nadenken over je animatie, in plaats van het gewoon op de pagina te zetten. Wat denkt je personage? Wat is de motivatie van je personage om een actie uit te voeren? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die in dit animatieboek worden uitgediept.

Ik hou van de nadruk op de ‘kleine dingen’, zoals gezichtsuitdrukking en kleine nuances in de bewegingen van een personage, die het personage echt een eigen leven geven, in plaats van het plat te laten. Dit is de vierde incarnatie van Hooks’ Acting for Animators serie. Hij is een volleerd auteur en acteerdocent, die zelfs een masterclass geeft over dit onderwerp.

De illusie van het leven: Disney Animatie
The Illusion of Life: Disney AnimationSteun in, want je staat op het punt om onderwezen te worden door de meesters. Frank Thomas en Ollie Johnston werden beschouwd als twee van Disney’s ‘Nine Old Men’, de oorspronkelijke kern van Disney animatoren die enkele van de meest geliefde Disney personages en films creëerden. Thomas en Johnston animeerden films als Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Bambi en Pinokkio.

Beide mannen publiceerden dit boek in 1981, hetzelfde jaar dat ze werkten aan The Fox and the Hound. In dit animatieboek laten Thomas en Johnston zien hoe ze van de Walt Disney Studios niet alleen een grootmacht in animatie maakten, maar de gouden standaard als het gaat om het onderwerp.

Een groot deel van dit boek is de manier waarop ze het laten zien; ze maken het gemakkelijk toegankelijk en niet ingewikkeld of door het gebruik van jargon. Ze creëerden de 12 regels van animatie die benadrukken dat personages realistisch zijn en dat ze hun essentie als animatie behouden.

Timing voor animatie
Timing for AnimationPubliceerde in 1981, hetzelfde jaar als Illusion of Life van Frank Thomas en Ollie Johnston, Timing for Animation instrueert de animator op belangrijke manieren over hoe je je animaties goed moet inkaderen. Zoals de titel zegt, timing is belangrijk. Je animatie genoeg ruimte geven, de lengte van een tekening gebruiken, ‘stretch en squash’, en andere verbazingwekkende technieken.

John Halas en Harold Whitaker waren beiden iconische animatoren. John Halas en zijn vrouw Joy Batchelor begonnen een animatiebedrijf in Groot-Brittannië als ‘Halas and Bachelor’ waarin ze veel animatiefilms produceerden.

Ze werkten aan films als de bewerking van George Orwell’s Animal Farm in 1954 (de eerste geanimeerde speelfilm in Engeland), en Harold Whitaker werkte aan de bizarre musical Heavy Metal in 1981. Een ander deel van het boek is gewoon de eenvoudige, no-nonsense toon ervan.

Wil je de subtiele nuances van animatie leren? Dit kan geen betere keuze zijn voor een animatieboek.

Character Animation Crash Course!
Character Animation Crash Course! Eric Goldberg bracht dit boek uit in 2008. Misschien herken je zijn werk: films als The Princess and the Frog, Wreck-It Ralph en Hercules dragen allemaal zijn kenmerkende animatiestijlen. Mijn persoonlijke favoriete Disney film is Aladdin, dus ik ben Eric Goldberg veel dank verschuldigd, want hij was het genie achter de animatie van de Genie.

Eens ik over zijn geschiedenis leerde, wist ik dat dit een animatieboek was waar ik naar moest uitkijken. Net als de geest uit Aladdin richt het boek zich op sterke persoonlijkheden, en hoe je personages van de pagina kunt laten ‘knallen’. Hoe maak je een personage sympathiek en herkenbaar voor het publiek?

Eric Goldberg, met zijn gepatenteerde stijl, laat je precies zien hoe het meesterwerk werkt. Eric Goldbergs toon in het boek is geestig, leuk en luchtig, wat leidt tot een gemakkelijke lezing, en een nog gemakkelijkere tijd om waardevolle animatietechnieken op te pikken.

Frames of Anime: Cultuur en beeldvorming
Frames of Anime Culture and Image-BuildingAnime fanaat misschien niet bepaald geïnteresseerd in Disney of Westerse animatie? Dan heb ik het boek voor je. Het is een boek uit 2010 over de innerlijke werking van de oosterse cultuur en de relatie met anime. Het is meer een diepgaande geschiedenis dan een gids.

Maar ik geloof dat een sterke historische achtergrond absoluut essentieel is om te begrijpen wat je gaat tekenen. Kennis van het historische verleden van anime zal je zeker een voorsprong geven bij het tekenen van je animaties, omdat je de ernst van tientallen jaren animatiegeschiedenis achter elke potloodstreek toevoegt.

Tze-Yue Hu interviewt deskundige anime-animatoren en doet een diepgaand onderzoek naar de wortels van anime, aan de hand van taalkunde en de geschiedenis van Japan vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Je zou dit boek gemakkelijk in één keer kunnen uitlezen, het is een gemakkelijk boek waarin je niet alleen de stijlen leert kennen die je kent en waar je van houdt, maar ook een diepere, filosofische kijk krijgt op de kunst zoals wij die kennen.

Startpunt, 1979-1996
Starting Point 1979-1996Geschreven door mijn persoonlijke favoriete Oosterse animatiemeesters, Hayao Miyazaki heeft dit semi-memoir uit 2014 geschreven om zijn vroege carrière te schetsen.

Dit animatie leerboek heeft veel interviews, waaronder delen over zijn jeugd. Hierdoor is het gemakkelijk om zijn invloeden te zien die hebben geleid tot vroege klassiekers als Nausicaä of the Valley of the Wind en My Neighbor Totoro. Zoals velen van ons begon Miyazaki als een eenvoudige animator met een droom en ambities.

Hij deelt met ons zijn verhaal, zijn opkomst van de lage rangen van een eenvoudige animator tot de wereldwijde legende die we nu associëren met een animatiefilm. Het bijzondere aan Miyazaki’s visie is zijn fixatie op de kindertijd en het verheerlijken van je dromen, en dat is echt te zien in dit boek en in zijn animatie als geheel.

Terwijl andere boeken op de lijst je de waardevolle technieken laten zien die animatie-experts gebruikten, laat dit animatieboek je de innerlijke werking zien van een creatieve geest die zich verstikt voelt in zijn werk en zijn uitweg.

Pratende dieren en andere mensen
Talking Animals and Other PeopleEen amusant kijkje in het leven van de animator van personages als Woody Woodpecker, Popeye en Pluto, Talking Animals and Other People werd in 1998 uitgebracht door Shamus Culhane. Hij is misschien het best bekend voor de iconische ‘Heigh-Ho’-sequentie van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, die hem en zijn team zes maanden kostte om te voltooien.

Dat harde werken was de moeite waard, en in zijn schrijven past Culhane datzelfde harde werken toe op zijn leven. Culhane begon zijn animatiecarrière min of meer als stagiair van de directeur van zijn eigen bedrijf.

Dit boek lijkt veel op Miyazaki’s memoires: het vertelt Culhane’s verhaal en informeert de lezer over de geschiedenis van animatie, van de wortels ervan tot nu. Hij vertelt over de fascinerende innerlijke politiek van creatieve studio’s die je de pagina’s doet omslaan.

Dit boek is een must-read voor alle fans van animatie, boordevol prachtige illustraties en foto’s.

The Making of Fantastic Mr. Fox
The Making of Fantastic Mr FoxIk hou van de films van Wes Anderson, en vooral van Fantastic Mr. Fox. In tegenstelling tot zijn andere films heeft Fantastic Mr. Fox prachtige animatie en een heerlijke, innemende stijl die je aan het scherm gekluisterd houdt. In dit boek uit 2009 geeft Wes Anderson een kijkje achter de schermen bij zijn bewerking van het gelijknamige boek van Roald Dahl uit 1970.

De unieke animatiestijl sprak tot mijn creatieve aard; het was niet zoals alle andere stop-motion animatie die ik ooit had gezien. Sommige mensen zouden het misschien niet leuk vinden om ‘achter het gordijn’ van stop-motion animatie te kijken, maar iemand als ik (en waarschijnlijk ook jij) kan het niet laten om te weten welke technieken de studio gebruikte om de bewegingen van deze mensachtige dieren te perfectioneren.

Het smelt naadloos samen tot zo’n gedenkwaardige ervaring waarvan je zou willen dat je die zelf zou kunnen doen.

Neem een kijkje achter de schermen…

Deze animatieboeken, allemaal geschreven door experts, laten aspirant-animators niet alleen waardevolle technieken zien, maar ook de denkwijze van de meesters. Miyazaki, Culhane, en enkele van de ‘Nine Old Men’ van het originele Disney animatieteam werpen allemaal hun licht op de magie van films, en wat er gebeurt als je die creatieve impulsen de wereld in laat gaan.

Het bestuderen en doornemen van de beste animatieboeken die ik kon vinden leerde me over zo’n leuk onderwerp. Zowel ervaren als beginnende animatoren zullen blij zijn met deze animatieboeken, en nieuwe informatie leren om je animatievaardigheden te verbeteren, of ze nu groot of klein zijn.

Ik weet dat als je je afvraagt of je aan je droom van animeren moet beginnen, het lezen van deze animatieboeken je zal aansporen om eindelijk de pen op te pakken en je dromen waar te maken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here