Alles wat u moet weten over RAM (zeg maar dag tegen computervertragingen)

0

Hoe komt het dat als je een spel zou spelen op de gloednieuwe PS5, je waarschijnlijk geen grafische of prestatieproblemen zou ondervinden in vergelijking met je CPU?

Nou, afgezien van het feit dat spellen zijn ontworpen in het kader van een console, zijn er speciale hoeveelheden GB RAM voor consoles. Uw computer daarentegen staat veel meer open voor aanpassingen.

De PS5 heeft bijvoorbeeld 16 GB GDDR6 SDRAM. Is 16 GB dan de standaard voor alle games? Nou, het is iets gedetailleerder dan dat.

Wat gebeurt er als je een grafisch intensief spel als Death Stranding of Kingdom Come Deliverance op je computer wilt spelen?

Als je graphics even wilt vergeten: hoe zit het met het draaien van games als League of Legends of Fornite zonder stotterproblemen of lagging?

We laten je alles zien wat je moet weten over RAM, waar je op moet letten bij het winkelen voor een spelcomputer, hoe je de geheugenstatus van je computer kunt controleren en meer.

Een inleiding tot RAM
Je hebt misschien gehoord van RAM. Het staat voor random access memory, en het geeft applicaties, games en meer de mogelijkheid om gegevens op te slaan. Hoe meer geheugen uw computer heeft, hoe beter bestanden en programma’s kunnen presteren.

Daarom is een massieve hoeveelheid GB RAM-geheugen van cruciaal belang voor zaken als intensieve creatieve projecten en natuurlijk gaming.

Wat doet RAM met gaming?
Hoe meer GB RAM, hoe vrijer een game presteert zonder geheugen te onttrekken aan tragere opslag op het systeem.

Een fundamenteel voorbeeld van verschillende GB RAM was toen ik hetzelfde spel speelde op verschillende consoles. In 2015 downloadde ik Metal Gear Solid V: The Phantom Pain voor de PS3. Ik was verbaasd dat de PS3 de indrukwekkende graphics aankon.

Jaren later kocht ik hetzelfde spel in de uitverkoop voor Microsoft’s Xbox One. Het verschil tussen de twee prestaties was verbluffend. Op de PS3 liep MGSV goed. Op de Xbox One was het vloeiend en helder. Hoe komt dat?

De PS3 had 256 MB videogeheugen, terwijl de Xbox One werkte op 8 GB, samen met de hulp van de AMD “Jaguar” APU. Hoewel meer RAM-geheugen niet noodzakelijk betekent dat het spel sneller draait, zorgt het ervoor dat de Xbox One langer kan draaien zonder toegang te krijgen tot tragere opslagbronnen in het systeem.

RAM Terminologie
Laten we eens kijken naar enkele kritische onderdelen van RAM en wat ze betekenen.

Geheugen
Het geheugen van de computer verwijst naar het speciale gebied van de processor waar zaken als gegevens en programma’s worden opgeslagen wanneer ze in gebruik zijn. Er zijn een paar verschillende soorten geheugen. RAM is er één van.

RAM
Hier bevindt zich het geheugen van de computer. Hoewel er andere geheugenruimtes in de computer zijn, is dit het belangrijkste. Hoe groter het RAM-geheugen, hoe meer programma’s en gegevens uw computer en processor tegelijk aankunnen. Dit is geweldig als u een intensief spel speelt, veel werkprojecten in evenwicht houdt en nog veel meer.

SSD
SSD, of solid-state drives, zijn cruciale onderdelen van het RAM en het computergeheugen. De SSD is een secundair opslagapparaat voor computers.

GB
GB staat voor gigabyte. Een gigabyte is eigenlijk de opslagmaatstaf voor een console, computer of apparaat. Hoe hoger het opgegeven aantal gigabytes, hoe meer geheugenmogelijkheden u heeft met uw hardware.

Evaluatie
Wat is het beste RAM-geheugen voor gaming?
Laten we de drie belangrijkste types RAM die je kunt kopen eens uit elkaar halen, wat ideaal is voor welk doel, en wat je zou moeten kopen voor jouw behoeften.

8GB
8GB wordt beschouwd als de minimumvereiste voor effectief gamen op pc’s. Alles onder 8 GB RAM resulteert in tragere prestaties, slechte grafische instellingen en meer. Extra geld uitgeven voor minstens 8GB RAM is de moeite waard.

Als u geen hardcore gamer bent, is 8 GB een aanzienlijke hoeveelheid RAM om gewoon wat websites op het internet te bekijken of wat digitaal mediawerk te doen.

16 GB
16 GB RAM wordt beschouwd als de ‘sweet spot’. Hiermee kunt u stevig gamen, intensief werken met computerprogramma’s en beschikt u over een behoorlijke hoeveelheid geheugen. Als u een serieuze gamer wilt zijn, is 16 GB wellicht uw ideale opstelling. Gekoppeld aan een AMD of NVIDIA grafische kaart kunt u veel plezier beleven aan 16GB RAM.

32GB
Velen beschouwen 32GB als overkill. Veel spelconsoles gebruiken niet eens iets dat in de buurt komt van 32GB, dus je kunt je voorstellen hoeveel kracht het heeft op een gaming PC.

Als u wilt dat de absolute top snelheid prestaties, geen stotteren problemen, lag, of andere grafische of prestaties hik, 32GB zou kunnen zijn uw ideaal van goede RAM. Voeg daarbij de lange levensduur die 32GB RAM uw hardware kan bieden, en u kunt uiteindelijk geld besparen door geen nieuwe technologie te kopen of te upgraden.

Hoeveel RAM is goed?
Je gebruikt een gaming-pc dus misschien niet voor al je werk- en gamingbehoeften. Wat is dan de ideale hoeveelheid RAM-geheugen voor verschillende apparaten? Laten we eens kijken.

…voor tablets?
Tablets zijn niet bepaald hubs voor high-performance gaming. Toch bent u waarschijnlijk op zoek naar een tablet die veel activiteit aankan. In dat geval is een tablet met bijna elk aantal GB RAM voldoende.

Als je alleen maar kruiswoordraadsels speelt en e-books opent op een tablet, hoeft het aantal GB RAM waarschijnlijk niet hoger te zijn dan 4 GB RAM. Als u echter intensievere dingen doet, zoals een spel spelen, Netflix streamen en digitale media maken, kunt u het verhogen tot 8 GB RAM.

…voor laptops?
Laptop RAM kan variëren. Op Steam-fora voor bijzonder grafisch veeleisende games zie je vaak mensen vragen of hun gaming-laptop een bepaald spel kan draaien.

Als gamen niet de hoofdzaak is achter een eventuele laptopaankoop, is iets van 4GB een goed idee. Wil je echter serieus gamen, ga dan voor iets met 8GB en een AMD of NVIDIA GPU.

Met die combinatie zou je veel moeten kunnen bereiken van wat desktop CPU’s kunnen.

…voor Desktops?
Desktop gaming PC’s moeten minstens 8GB hebben. Als ze iets minder hebben, lijden de spelprestaties aanzienlijk, omdat de computer alles uit de kast haalt om gegevens op te slaan en te verzamelen terwijl het spel wordt uitgevoerd.

Hoeveel RAM heb ik nodig?
RAM-grootte

Frequente gebruiker
Voor een frequente computergebruiker is het waarschijnlijk niet nodig om meer dan 4 GB RAM te gebruiken. Als u uw computer gebruikt voor essentiële functies en misschien wat rommelt met Photoshop of webpagina’s, hebt u in het begin niet veel ruimte of zelfs een SSD nodig.

Gamer
Gamers hebben iets meer kracht nodig voor hun GPU, CPU en RAM. Gaming PC’s hebben vaak minimaal 8GB RAM nodig. Zeer zelden hebben gaming builds meer dan 8GB of 16GB nodig, dus beide keuzes zijn betrouwbaar.

Echter, 8GB zou het minimum moeten zijn voor de meeste gamers. Iets lager, en je zult ongetwijfeld tegen heel wat problemen en problemen aanlopen.

Professionele gebruiker
Als je in principe getrouwd bent met je gaming PC, wil je misschien wel upgraden naar 32GB. Het wordt vaak beschouwd als overkill om te investeren in 32GB opslagruimte, maar er zijn een paar voordelen.

Ten eerste kun je vrijwel alles draaien zonder te zweten. Uw computer heeft genoeg ruimte aan de spreekwoordelijke tafel om goed te presteren. Een ander voordeel van 32GB-hardware is dat uw computer klaar is voor de toekomst. Je hoeft je RAM of hardware voorlopig niet te upgraden.

Dus als u op de lange termijn wilt investeren, is 32 GB misschien meer iets voor u.

Hoe te controleren hoeveel RAM je hebt
Oké, dus hoe controleer je hoeveel RAM je hebt op je computer? Voor Microsoft Windows-gebruikers typt u ‘about’ in het menu Start. U ziet dan ‘Over uw pc’ verschijnen. Onder Device Specifications zie je “Installed RAM”. Daarin zie je hoeveel RAM je hebt.

Voor Mac-gebruikers is het nog toegankelijker. Klik op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek en selecteer de optie ‘Over deze Mac’. Daar vind je alle verschillende specificaties van je computer.

5 uitstekende RAM-opties voor games
Hier zijn onze favoriete RAM-opties. Hoewel we geloven dat dit de beste op de markt zijn op dit moment, vind je misschien iets dat specifiek voor jou werkt terwijl je door onze keuzes bladert.

TEAM XTREEM ARGB 16GB DDR4-3600 MHz C14
Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR4-3200 MHz
G.Skill Trident Z Neo 32GB DDR4-3600 MHz
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4-2400 MHz
Patriot Viper Elite 8GB DDR4-2400 MHz
Conclusie
Hopelijk heb je nu een beter idee van wat RAM is en hoeveel je nodig hebt voor zowel casual als hardcore gaming. Zoals met de meeste tech-gerelateerde dingen, lijkt er veel te weten en te onthouden. Maar onthoud gewoon een paar belangrijke opmerkingen over RAM om je te helpen bepalen welk type je nodig hebt.

4GB
Goed voor dingen als tablets en misschien telefoons, maar niet voor gaming rigs. Het grootste probleem met 4GB is dat het gewoon niet de mogelijkheden heeft van de hogere gigabytes. Het kan sommige games draaien, maar er zullen stotterproblemen en andere problemen zijn.

8GB RAM
De standaard benchmark voor PC gaming vandaag. Gaming pc’s en gaming laptops moeten minstens 8GB RAM hebben om grafisch veeleisende games met succes te kunnen draaien.

16 GB RAM
Een stuk meer dan 8 GB. Dit is een goede ‘sweet spot’, waar u uw computer betrouwbaar kunt uitvoeren met bijna elk programma, spel of stuk media zonder probleem.

32 GB RAM
Absoluut dominant, toekomstbestendig uw CPU, en zorgt ervoor dat u niet hoeft te vervangen RAM of zelfs uw gaming PC.

Al met al is de keuze aan jou. Houd in gedachten wat beter bij je past: Ben je een casual pc-gebruiker die alleen games als Cities: Skylines? Of ben je een multiplayer FPS fanaat, op zoek naar de snelste manier om een headshot te scoren in een verhitte online match?

De primaire keuze moet liggen tussen 8GB en 16GB RAM. Hoe dan ook, er zijn tal van opties van verschillende bedrijven en computers.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here